Kelemen Hunor a politikai partnerekről

58

Sokan bírálják az RMDSZ-t, amiért parlamenti megállapodást kötött a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalícióval, de az ellenzéki pártoktól eltérően ezek az alakulatok hajlanak a párbeszédre – mondta Kelemen Hunor elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati, marosvásárhelyi ülésén.

Marosvásárhelyen ülésezett szombaton az RMDSZ döntéshozó testülete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Az ülésen Kelemen Hunor szövetségi elnök kifejtette, nem mindenben értenek egyet a PSD-ALDE-koalícióval, nem minden esetben támogatják egymás projektjeit, de van párbeszéd köztük, ez a két alakulat hajlamosnak mutatkozott a közös megoldáskeresésre. Az ellenzéki pártok közül csak a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) sikerült néhány kérdésben párbeszédet kialakítani, a többi alakulat nem volt nyitott erre.
– A Nemzeti Liberális Párt ultranacionalista, magyarellenes alakulattá vált, mintha egyéb nem is érdekelné – hangsúlyozta a szövetségi elnök. – Megtámadják az alkotmánybíróságon egy iskola létesítését – fűzte hozzá.
Kelemen szerint a PNL nem RMDSZ-ellenes, hanem magyarellenes, „hiszen az iskola nem az RMDSZ-é”.
Kelemen rámutatott: az RMDSZ nem szigetelheti el magát a törvényhozásban, a maga 7 százaléka mellé ugyanis még kell 43 százalék ahhoz, hogy át tudja vinni törvénykezdeményezéseit.
– Ezek az opcióink: vagy a PSD-ALDE, vagy senki, mert a másik oldalon nincs, akivel együttműködni – tette hozzá.
Kelemen Hunor az SZKT ülése után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: „Románia száz év alatt sem tudta áttörni a Kárpátokat, nem tudta Erdélyt autópályákkal összekötni a többi román tartománnyal”.
A szövetségi elnök aggasztónak találja, hogy a román politikai elitnek 11 évvel az EU-csatlakozás után nincsen közös országprojektje, jövőképe, és a román politikusok egymással hadakoznak a jövő építése helyett. Elmondta: az RMDSZ felajánlotta, hogy kész párbeszédet folytatni a román pártokkal a közös jövőről. Azt is hozzátette azonban, hogy be kell tartani azokat az ígéreteket, amelyeket az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó, száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nagygyűlésen a románok a magyaroknak tettek.
– Senkitől semmit nem akarunk elvenni – fogalmazott a politikus. – A szabadság osztható, nem lesz kevesebb azoknak, akik másnak is adnak belőle.
A közelgő magyar országgyűlési választásra vonatkozó kérdésre válaszolva Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ arra kéri a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, éljenek a szavazati jogukkal. Hozzátette: a magyarországi pártok részéről nem érkezett semmilyen kérés a szövetség felé. Úgy vélte, nagy meglepetésre nem kell számítani az erdélyi magyarok voksai tekintetében.
Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kijelentette, teljesen elhibázottnak tartja, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke erdélyi kampányútra érkezett.
A politikus kitért az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentésére és annak a bukaresti fogadtatására is. Mint mondta, Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Kelemen Hunor élesen bírálta a külügyminisztériumot azért a válaszért, amelyet a kisebbségvédelmi keretegyezményben vállaltak teljesítését ellenőrző szakértői bizottság jelentésére adott. Úgy vélte: a román állam ahelyett, hogy elgondolkodott volna a szakértők által jelzett gondokon és megpróbálná megoldani ezeket, kioktató módon válaszolt az észrevételekre.
Megemlítette: a külügyminisztérium által megfogalmazott válaszban Székelyföldet következetesen kisbetűvel írják.
– Ez nagy arroganciára, intoleranciára és butaságra világít rá – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy a román válasz csupán a külügyminisztérium véleménye, amely nem tükrözi a teljes román politikai elit álláspontját.

[box type=”shadow” ]Átadták az Ezüstfenyő-díjakat. Ezüstfenyő-díjjal tüntette ki a csíkszeredai Dósa Mária Margaretát az RMDSZ a marosvásárhelyi Kultúrpalotában megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati ülésén. Méltatói szerint az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének munkatársa 2002 óta oszlopos tagja a szervezetnek, kiemelkedően dolgozik a csíki közösségért. Alapos munkát végzett a magyarigazolványokkal kapcsolatos ügyintézésben, a választási kampányok során, részt vett a térségben szervezett kérdőíves felmérésekben. Nyugdíjaskora dacára mindmáig odaadással végzi munkáját a honosítási ügyintézés, valamint a lakossággal való kapcsolattartás alapembere. A 2002-ben létrehozott díjat a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a szövetség programjának megvalósításában jelentős szerepet vállaló személyek kapják. Idén Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke 23 személyt díjazott.[/box]

HN-összefoglaló

Fotó: csíkirmdsz.ro

A cikk a Hargita Népe március 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek