Kedvezményes Okosváros-képzés Tatán

„Smart city” az önkormányzatoknak – utolsó pillanatban is lehet jelentkezni

154

Tucatnyi erdélyi önkormányzattól jelentkeztek be eddig résztvevők a magyarországi Tatán immár második éve megrendezett Okosváros (smart city) elképzeléshez kapcsolódó képzésre, melyre az erdélyi résztvevőknek rendkívüli kedvezményt biztosít a szervező platform: csupán 10%-os önrészt kell befizetniük. A szoros határidő ellenére a képzésre még lehet jelentkezni.

Erdélyi szakemberek is részt vehetnek azon a digitális térségfejlesztési szakirányú továbbképzésen, amelyet Tatán szerveznek idén, és amelynek végén – a szakdolgozat megírását, illetve a sikeres záróvizsgát követően – a hallgatók angol és magyar nyelvű, akkreditált másoddiplomát kapnak. A képzésre a magyar kormány azon átfogó, Digitális Jólét Program (DJP) mentén zajló digitalizációs stratégia részeként kerül sor, amelybe a határon túli területeket is be kívánják vonni – miként ezt 2015-ben, Sepsiszentgyörgyön, Deutsch Tamás, a programért felelős miniszterelnöki biztos, a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesületnek (HHÖSZ) elnöke bejelentette.
Amint akkor elhangzott, tekintettel a Hét Határ Önkormányzati Szövetség Alapító Okiratában meghatározott célokra és a fent kifejtettekre, az egyesület részt vállal a DJP Okos Város programjának terjesztésében, többek között az oktatáson keresztül. Ezen túlmenően, a Magyarország határain túli magyarlakta településeken segíteni kívánja az úgynevezett „okos város” fogalomkörbe tartozó korszerű, és a közszolgálatban dolgozók munkáját ténylegesen segíteni tudó képzések szervezését. Az alapító okiratba foglaltak szerint az egyesület célja, hogy „segítse az egységes Kárpát-medencei magyar digitális ökoszisztéma kialakítását”, és segítse az Európai Unió előírásainak, elvárásainak is megfelelő régiófejlődés, az esélyegyenlőség, a versenyképesség növelésének előmozdítását.
Amint azt a Hargita Népe megtudta: eddig a képzésre Erdélyből közel tucatnyi településről regisztráltak résztvevőt, köztük Hargita megyéből Csík­sze­reda, Székelyudvarhely, Gyer­gyó­szentmiklós, Kézdi­vásár­hely, Szent­egyháza is küld diákot a képzésre, Kolozsvár, Szatmárnémeti vagy Nagykároly mellett. Értesüléseink szerint pedig még utolsó pillanatban is kérhető bejelentkezési lehetőség a programra. Az erdélyiek számára rendkívül előnyös a részvétel a programban: míg a képzés teljes díja 400 ezer forint, a határon túli hallgatóknak csak 10%-nyi önrészt (kb. 550 lejt) kell befizetniük. A képzés kizárólag Tatán, kétnapos kurzusokon történik, amelyeken a személyes jelenlét kötelező. Az első szemeszter időpontjai: 2018. április 25–26. és június 8–9., a II. szemeszteré október 12–13. és november 9–10. A képzésre való jelentkezésnek nem feltétele, hogy a küldő intézmény, vagy az adott település önkormányzata tagja legyen a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesületnek (HHÖSZ). Amint azt megtudtuk: a képzésben részt vevőknek a személyi költségeket maguknak kell fizetniük, ám a szervezők segítenek kedvezményes áron, akár diákszállásokat találni. Az érdeklődőknek jelentkezési táblázatot kell kitölteniük, valamint egyetemi diplomájuk magyar vagy angol nyelvű fordítását kell fénymásolatban beküldeniük.

Edutus és a tatai kísérleti program

Tatán és környékén 2017-ben mintaprojekt indult: hogyan lehet az okosvárosi fejlesztésekben jó példával elöl járni. A Digitális Jólét Program által támogatott Okosváros fejlesztési koncepcióban való közös munkahelyi megvalósítása érdekében 2017 nyarán kötött együttműködési keretmegállapodást Tata Város Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata, a
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint
a Székelyudvarhelyen is főiskolát működtető Edutus Főiskola. A megállapodás célja, hogy tatai központtal a település- és térségfejlesztés nemzetközileg is jegyzett szakmai központját hozzák létre, a már Tatán működő Civitas Sapiens Műhely bázisán. A 2016 elején elindult Digitális Jólét Program (DJP) 2.0 keretén belül 2017-től Tata azon kísérleti programok egyik helyszíne, ahol okosváros-fejlesztéshez kapcsolódó eljárásokat fejlesztenek ki és vezetnek be. Az ekkori, műhelynyitó konferencián elhangzott: a DJP célja, hogy jelentős infrastruktúra-fejlesztési programot végrehajtva mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a 21. század legmodernebb technológiai színvonalának megfelelő internethozzáférést. Szeretnének mindenkit segíteni abban, hogy a digitális írás- és olvasástudás tekintetében előre tudjon lépni, és ebbe a programba illeszkedik az okosvárosi fejlesztések támogatása is. Michl József polgármester a helyszínen elmondta: Tata már évek óta építi a felsőoktatással való közös együttműködését, az Edutus Főiskola pedig azzal az ötlettel kereste meg őket, hogy működjünk együtt az okosváros fejlesztési programban. Deutsch Tamás itt úgy fogalmazott: a programba illeszkedő okosvárosi fejlesztések támogatása azt jelenti, hogy a digitalizáció előnyeit mindenki a lakóhelyén, a saját szűkebb életkörnyezetében tudja megtapasztalni olyan, a megfelelő digitális infrastruktúrára épülő szolgáltatások igénybevételével, amelyek kényelmesebbé teszik az ügyintézést az önkormányzatoknál. Jelzése szerint Magyarországon összesen 7-8 ilyen mintaprogramot fognak elindítani annak érdekében, hogy kézzelfogható legyen a digitális jólét, s a helyben élőknek megfelelő infrastruktúrával és hozzáértéssel olyan szolgáltatásokat lehessen nyújtani, melyek érezhetően javítják az életminőségüket.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek