csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kedvezmények igényelhetők

Nem emelték a 2017-ben fizetendő helyi adókat és illetékeket Gyergyószentmiklóson. Az önkormányzat egyes esetekben kedvezményeket is bevezetett, amelyek cégek és magánszemélyek számára csökkentik a fizetnivalót.

Ha kevesebbet fizetnek, kevesebbet tudnának beruházni Fotó: Jánossy Alíz

Idén sem kell több adót fizetni Gyergyószentmiklóson, mint az előző évben. Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón azt mondta, úgy igyekeztek megállapítani az adókat, hogy egyensúlyt tartsanak, hiszen a csökkentés jó, de ha a városkasszába kevesebb pénz folyik be, fejlesztésre is kevesebbet tudnak fordítani.
A városvezető elmondta, a kisnyugdíjasok számára kedvező, hogy belterületeikre adókedvezményt igényelhetnek. 25 százalékos kedvezményt kaphatnak azok, akiknek nyugdíja kisebb, mint az országos minimálbér, valamint 50 százalékos kedvezményt kaphat az, akinek jövedelme kevesebb, mint 456 lej. A gazdálkodók is kevesebb adót kell fizessenek 2017-ben, ugyanis a mezőgazdasági gépekre kivetett adót 50 százalékkal csökkentették. A polgármester azt mondta, tudják milyen nagy terhet jelent a traktorok, gépek után fizetendő adó, a csökkentéssel segíteni szeretnének a helyi gazdáknak.
Adókedvezményben részesülhetnek azok is, akik épületeik energetikai hatékonyságát növelik, a kedvezmény mértéke attól függ, milyen munkálatokat végeznek el, de akár 40 százalék is lehet, ami a beruházás elvégzését követő három évben illeti meg az ingatlan tulajdonosát. Homlokzatfelújítás esetén is jár kedvezmény, viszont azok, akik elhanyagolják ingatlanjaikat, többletadóra számíthatnak. Bizottságot hoztak létre, mely feltérképezi a városban – elsősorban a főtér környékén és a forgalmasabb utcákban – a leromlott állapotban levő épületeket, a tulajdonosokra pedig többletadót rónak ki. A városvezető megjegyezte, a cél nem a büntetés, hanem az, hogy mindenki igyekezzen rendben tartani ingatlanjait.
A szociális tevékenységet végző szervezetek, intézmények az általuk használt épületre nem kell adót fizessenek, azaz 100 százalékos kedvezményben részesülnek. A vendéglátóegységeket működtetők is kevesebbet kell fizessenek idén, hiszen az előző évektől eltérően most csak azokra a helyiségekre számolják az őket érintő speciális adót, ahol a tevékenységet folytatják.
Az adókedvezményeket minden esetben igényelniük kell a magánszemélyeknek, cégeknek, a jogosultságot igazolni is kell. Bővebb felvilágosítást a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán kaphatnak az érdeklődők, a Fürdő utcai épületben.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb