Kedvez a térségnek a költségvetés

Több pénz jut infrastruktúrára, kórházbővítésre

780

Mintegy 100 millió lej jut Székelyföldnek infrastruktúra-fejlesztésre az államfő jóváhagyására váró idei országos költségvetésből. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház karbantartására és bővítésére 30,6 millió lejt kap a megyei önkormányzat. Hosszú távon pedig a csíkszeredai vasútállomás régi épülete helyére egy teljesen új ingatlan épülhet – hangzott el Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő és Borboly Csaba megyeitanács-elnök tegnapi közös sajtótájékoztatóján.

Borboly Csaba, Korodi Attila és Tánczos Barna. Hargita megye szempontjából jónak ítélik a költségvetést Fotó: László F. Csaba

Az elöljárók csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna arról számolt be, hogy mintegy két hónapot tárgyaltak a kormánykoalícióval, amíg sikerült elérniük, hogy a személyi jövedelemadó teljes egészében a helyi önkormányzatoknál maradjon, illetve több forrást fordítanak infrastruktúra-fejlesztésre, autópálya- és vasúthálózat-építésre.

Majdani…
Mint Tánczos részletezte, a Hargita megyei utak felújítására idén 17 millió lej jut, ez az összeg 6 millióval nagyobb, mint tavaly, amikor 11 millió lejt költhetett a megyei önkormányzat útfelújításra.
Ezenkívül elkészül a 400-as sorszámmal jelölt, Brassó–Szatmárnémeti vasútvonal felújításának megvalósíthatósági tanulmánya.
A Csíkszeredán is áthaladó vasút felújításától a vonatok felgyorsítását reméli a szenátor. Székelyföldhöz kapcsolódóan ugyanakkor alapokat különítettek el a majdani Kökös–Szászrégen gyorsforgalmi út megvalósítására, amely a szintén majdani Jászvásár–Marosvásárhely, illetve Brassó–Marosvásárhely autó­pálya­-sza­kaszokat köti össze.

Új állomásépületet akarnak
Tánczos Barna ugyanakkor hozzáfűzte: a hosszú távú tervek között szerepel, hogy teljesen új vasútállomás épüljön Csíkszeredában a régi épület helyére, amelyet a szakértők véleménye szerint már nem érdemes felújítani. A Hargita Népe kérdésére a szenátor elmondta: a Román Államvasutak (CFR) vezetése ellenérdekelt a kérdésben, ők ugyanis a régi ingatlant újítanák fel, de mindeddig nem tettek semmit ez irányba. Idén elkészülhet az új ingatlan hatástanulmánya, maga az épület 5-6 év múlva készülhet el, ha erről az állami vasúttársaság vezetőit is sikerül meggyőzni.

A megyei kórház kapja a legtöbbet
Korodi Attila ugyanakkor elmondta: a kórházak fejlesztésére szánt költségvetési keretből a Csík­szeredai Megyei Sürgősségi Kórház kaphatja a legnagyobb támogatást: Johannis jóváhagyása esetén 30,6 millió lej érkezik céltámogatásként a megyei önkormányzat számlájára.
Ezenkívül az eredeti tervezethez képest RMDSZ-es javaslatra 436 millió lejjel nagyobb lett az egészségügyre szánt költségvetési tétel, ebből az összegből havi 2500–3000 lejjel a családorvosi kabineteket támogatják. Ezzel 23 százalékkal nő azok bevétele.
A képviselő hozzáfűzte: ami az oktatást illeti, várhatóan még az idei év első félévében megalakul Csíkszeredában a Neveléstudományi Intézet magyar részlege, erre a célra ugyanis 500 ezer lejt irányoz elő az ország költségvetése. A tudományos kutatással foglalkozó új intézmény a magyar nyelvű oktatás fejlesztésével foglalkozik majd.
Korodi még elmondta: igaz ugyan, hogy csak közvetve érinti Székelyföldet, de szintén eredménynek könyveli az RMDSZ, hogy a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére 11,3 millió lejt, míg a brassói reptér építésére 23 millió lejt ad az állam.
A sajtóeseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke érthetően a kórház felújítására jutó költségvetési forrásoknak örült a legjobban.
– Együtt kell dolgoznunk, hogy a felújítási munkálatokra legyen jelentkező cég, amely komolyan dolgozik. Továbbra is számítunk az RMDSZ parlamenti képviseletére, hiszen további forrásokra is szükség lesz az elkövetkezőkben – adott hangot optimizmusának az elöljáró.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek