Kedvcsináló magashegyi túrákhoz

Erdélyi-Alpok: könyvbemutató Székelyudvarhelyen

198

Újabb igényes, látványos kötettel jelentkezett a hazai hegyek avatott ismerője, Székely Árpád. Az olvasó egy, a Déli-Kárpátok vonulataiba elkalauzoló összefoglaló túrakalauzt tarthat a kezében, amely alapos természetföldrajzi áttekintést, új felvételeket, térképeket, növényhatározót is tartalmaz.

A szerző dedikál. S közben a Déli-Kárpátok felfedezésére biztat Fotó: Asztalos Ágnes

A Székelyudvarhelyen általános iskolában oktató földrajztanár hatodik kötetét a művelődési ház koncerttermében mutatták be kedden délután, népes közönség jelenlétében. Ezúttal – a helynévanyaggal foglalkozó első kötetet után – a terjedelmes (864 oldal), a Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs és Királykő túraútvonalait összefoglaló Erdélyi-Alpok című kötetet ismertette a szerző. Székely Árpádnak egyébként ez a hatodik megjelent munkája, a fentebb említettek mellett az elmúlt évek során egyenként is bemutatta a Déli-Kárpátok vonulatait, a Királykő kivételével.

Friss adatok és időutazás
Elmondása szerint az új kötet egységesebb az előzőeknél, új térképek kaptak helyet benne, és rengeteg hasznos, illetve színes információ pl. a védkunyhókról, gyalogosan elérhető menedékházakról, a természetvédelmi területekről, azok állapotáról, vagy akár a régió műemlékeiről is. Megtudhattuk azt is, hogy közel 200 túra megtétele áll a könyv megírása mögött, a terepbejárások 2008–2017 között zajlottak, ennek köszönhetően utakról, erdőirtásokról, turistajelzésekről szinte naprakész adatokat talál az olvasó. 1440, legnagyobbrészt Székely Árpád által készített színes felvétel teszi látványossá a túrakalauzt, minden hegységet több panorámafotó vezet be.
A tudnivalókat négy fejezetbe rendezte a szerző, az első rész természettudományos adathalmaz a vizsgált hegységekről, a domborzati, vízrajzi kérdésektől egészen a növényritkaságok bemutatójáig, itt találhatjuk meg a Déli-Kárpátok „legjeinek” listáját is. Általános túrainformációk következnek, és e fejezet külön érdekessége a visszatekintés a turistaság kezdetéig, olvashatunk az úttörő turistaegyesületekről, az első menedékházakról és jelzett utakról, a hőskorról. Egyébként is erénye az Erdélyi-Alpoknak, hogy számos, egykori természetjáró, kutató tollából származó idézetet kínál olvasóinak, gyakran egy-egy szép fotó hangulatát erősítve. A részletes túraleírások fejezetben 124 útvonal szerepel, legtöbb a Retyezátból, illetve a Fogarasi-havasokból. Nagyon alapos „útmutatóra” számíthat a kötetben lapozgató, nemcsak a menetidőt, de az összesített szintemelkedést és szintvesztést, az adott szakasz főbb pontjait, járhatóságát, az esetlegesen eltévedésre esélyt adó részeket is megtalálja, a fontosabb útvonalakhoz pedig a szintkülönbség felbecslését segítő metszetek tartoznak. A nagy túrakönyvet rejtvényrész, érdekességek zárják.

Vannak még hegyek
Székely Árpád igazi tudományos szakember. A könyvbemutatón sem szaporította a szót, áttekinthetően felvázolta a kiadvány szerkezetét, a líraiságot úgymond a kivetített gyönyörű fotók nyújtották. Annyit azért elárult magáról, hogy egy, a képgyűjteményéből hiányzó virágért képes 900 kilométert autózni, hegyet mászni, hátha felbukkan a csoda. Megtörtént. Elmondta azt is, hogy mostanában a Radnai-havasokban túrázik, talán „onnan” várható a következő könyv.
Az Erdélyi-Alpok újabb kötete is a szerző saját kiadásában jelent meg, és akárcsak az előző kiadványokat, ezt is több erdélyi városban bemutatják. Csíkszeredában május 16-án 17:00 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban lesz az esemény, a Hargitai Megyenapok részeként.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] Tovább a cikk folytatásához… hargitanepe.ro […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.