Kedden zárulnak az APIA kapui

Május 15-ig igényelhető a területalapú és állattenyésztési támogatás

74

Nem lesz határidő-hosszabbítás, így a 2018-as egységes területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeiket legkésőbb május 15-ig, délután 4 óráig nyújthatják be a gazdák. Hargita megyéből a várt 26 ezerből 22 ezer gazdálkodó, azaz a kérelmezők 90 százaléka élt eddig a lehetőséggel.

Támogatásigénylők az APIA csíkszeredai székhelyén. Még 5 napig benyújthatók a földalapú és állattenyésztési kérelmek Fotó: Domján Levente

Kedden délután 16 órakor zárulnak a támogatásigénylő gazdák előtt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) kapuit. Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója tegnap lapunk kérdésére határozottan cáfolta, hogy a mezőgazdasági minisztérium a május 15-én lejáró határidő-hosszabbítását tervezné. Mint fogalmazott: szó sincs erről, így a tavalyhoz hasonlóan a gazdálkodóknak a területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeik benyújtására a szaktárca idén sem biztosít május 15. után a támogatás napi 1 százalékos levonásával járó késedelmi periódust. Az intézményvezető hozzátette, annak érdekében, hogy a késlekedők közül biztosan mindenki sorra kerüljön, az APIA Hargita megyei területi irodáiban hétvégén is fogadják a támogatásigénylő gazdálkodókat.
Hargita megyéből egyébként tegnapig a földalapú támogatásra jogosult gazdák 90 százaléka nyújtotta be kérelmét, ami a kifizetési ügynökséghez tavaly beérkezett és idénre is várt 26 512 támogatásigénylőből 24 200 kérelmezőt takar. Az egységes területalapú támogatást tavaly megyeszinten 174 ezer hektárnyi mezőgazdasági területre kérték a gazdák: az APIA-hoz tegnapig beérkezett kérelmek összesítése alapján a földalapú támogatás eleddig 150 ezer hektárra szól, ami a tavaly támogatásra jelölt területek 84 százalékát fedi le. Haschi bízik abban, hogy a Hargita megyéből területalapú támogatásra jelölt szántó-, legelő- és kaszálóterületek összfelülete idén is az elmúlt esztendők 180 ezer hektáros szintje körül marad.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek