Kávézunk a rendőrrel (1.): Az alkohol tényleg nyomorba dönt

167

A rendőrségi hírek, amelyek elérhetők a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján, többnyire sallangmentesen közlik, hogy éppen milyen bűncselekmények, szabálysértések történtek a megyében. A hírek azonban természetüknél fogva nem sokat mondanak el a kihágások társadalmi hátteréről. Manuela Ionescu, a Hargita megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának koordinátora, aki egyébként szociológus is, nap mint nap szembesül azokkal a társadalmi jelenségekkel, amelyek végül bűncselekményekhez, szabálysértésekhez és végső soron emberi sorstragédiákhoz vezetnek. Beszélgetéssorozatunk első részében arról kérdeztük, hogy az alkoholfogyasztás negatív hatásai mennyire tetten érhetők a rendőrök mindennapi munkájában.

Manuela Ionescu szívesen válaszolt kérdéseinkre                                                                Fotó: László F. Csaba

Nem túl gyakran áll módunkban egy rendőrrel közvetlen hangnemben beszélgetni, ettől függetlenül ehhez egyszerű kávézásnál jobb alkalomra nem is volt szükségünk. Helyszínül a szerkesztőségünkhöz legközelebb található kávézó szolgált.

Ha ittál, ne vezess!
Abból indultunk ki, hogy ha bármikor ránézünk a Hargita megyei rendőrség honlapján olvasható napi hírekre, akkor azt látjuk, hogy a nem kívánatos események legalább fele a túlzott alkoholfogyasztás miatt következett be.
– Az igazság az, hogy akár a közúti baleseteket, akár az erőszakos bűncselekményeket nézzük, nagy többségüknek az alkoholfogyasztás az alapvető oka. Most az ünnepek alatt, karácsony estéjétől kezdve, vízkereszttel bezárólag, január 7-ig öt súlyos közúti baleset történt, egy halott és négy súlyosan sérült a szomorú mérleg. Ezenkívül még 18 enyhébb baleset történt ebben az időszakban. Az öt súlyos baleset közül három esetben az alkoholfogyasztás volt az alapvető ok, amiért az bekövetkezett, ez pedig ugye az esetek több mint felét jelenti – kezdte a nyers adatok sorolását Manuela Ionescu. Elmondása szerint az alkoholnak megvan az a tulajdonsága, hogy balesetekhez vezet. Az még megjárja, hogy egy bulin az ember megiszik egy vagy több pohár bort, azért, hogy leküzdje a gátlásait, de ilyen állapotban nem szabad volán mögé ülni, mert leszámítva, hogy az ember könnyebben feloldódik a társaságban, az alkohol másik ismert hatása, hogy romlik a reagálási képességünk. Lassabban fogjuk fel, hogy mi történik körülöttünk és lelassulnak a reflexeink. Ilyenkor nem éri meg a volán mögé ülni.
– Az a gond, hogy egyetlen sör után észre sem vesszük, hogy már lassabb a reakcióidőnk. Ráadásul közszájon forog egy rakás városi legenda, hogy egy sör még belefér. Nem fér bele. Aztán ilyenkor elkezdődik az a típusú számolgatás, hogy „én száz kilós vagyok, tehát egy egységre lebontva többet ihatok meg, mint egy ötven kilós ember”. Azonkívül nagyon nehéz a határokat meghúzni, hogy ha egy pohár még belefér, akkor két pohár miért nem? Ilyen az ember természete, szeret alkudozni. Azt kellene megértenünk, hogy ilyenkor nincs helye alkudozásnak – szögezte le Manuela Ionescu.
– Nem azért kell megtartóztatnunk magunkat az alkoholfogyasztástól, hogy nehogy megfogjanak a rendőrök. A rendőrnek az a dolga, hogy megbírságoljon téged, ha hibáztál, hogy többé ne kövesd el ugyanazt a hibát, mert veled is megtörténhet, hogy pórul jársz. Ne azért ne ülj a volán mögé, ha ittál, mert félsz a rendőrségtől, hanem a tulajdon testi épséged és szeretteid érdekében. Nagyon kellemetlen következményei lehetnek az ittas vezetésnek. A legenyhébb az anyagi kár és az is borzasztóan kellemetlen. Nem is beszélve az olyan balesetekről, amelyek sofőrök lebénulásával vagy halálával végződnek.
– Ezt kellene az embereknek megérteniük, hogy önmaguknak „hajtanak hasznot”, ha ittasan nem vezetnek – tette hozzá a bűnmegelőzési osztály koordinátora.
– Szintén gondot jelent az öncélú vagánykodás, elsősorban a fiatalok körében, akik egymást azzal ugratják, hogy egy sör után jobban vezetnek, sőt könnyebben parkolnak. Ezek csak kifogások és üres önfelmentések. Főleg a mostani téli útviszonyok mellett veszélyes ez, mert sosem tudhatni, mi történik a forgalomban.
– Rengeteg minden nem rajtad múlik. Lehetsz te nagyon jó sofőr, de megtörténhet, hogy ráhajtasz egy jeges aszfaltrétegre, megcsúszol, pont akkor megy át az úttesten egy gyerek, lassabban reagálsz, nem tudsz időben megállni és máris kész a baj – figyelmeztetett a rendőrségi osztályvezető. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki vétlen is egy balesetben, de alkoholt fogyasztott, akkor a törvény mindenképpen büntetni fogja.

Nincs erőszakos bűncselekmény alkoholfogyasztás nélkül
A közúti balesetek és az alkoholfogyasztás összefüggéseit ezzel ki is veséztük és félig már a kávénk is elfogyott, ezért témát váltva arról faggattuk tovább, hogy hogyan állunk az erőszakos bűncselekményekkel és mennyire van közük ezeknek az alkoholhoz. A választ sejtettük, de azért erre nem számítottunk. Kérdésünkre ugyanis Ionescu Manuela elmondta, hogy a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményekről, a gyilkosságokról készített felmérést a rendőrség és kiderült, hogy valamennyi esetben, kivétel nélkül, a tettes az alkohol hatása alatt volt. Utána persze megbánták a tettüket, de már késő volt. Ezt nem akartuk elhinni és megkérdeztük, hogy tényleg egyetlen olyan eset sem fordult elő, amikor valaki józanon követett el ilyen bűncselekményt?
– Amennyire én emlékszem egy sem – jött a válasz. Egyébként túl az alkoholos befolyásoltságon, a legtöbb gyilkosság kiváltó oka a féltékenység volt. Valamennyi tettes később az vallotta a rendőrségen, hogy semmire sem emlékszik az egészből és rendkívül sajnálja.
– Az alkoholos befolyásoltság nem ment fel a törvény előtt, ha embert öltél. Ehhez azt kellene bebizonyítani, hogy valaki erőszakkal leitatott, azaz erőszakkal alkoholt töltött le a torkodon. Ebben az esetben felmenthetnek. De legyünk komolyak, mondhat az ember ilyesmit, bizonyítani elég nehéz. Ha pedig a helyi közösség Cúgy ismer valakit, hogy rendszeresen fogyaszt alkoholt, nem hiszem, hogy bárki hinni fog neki – fejtette ki Manuela Ionescu.

Ritkán fordulunk erőszakhoz, de akkor kíméletlenek vagyunk
Kérdésünkre elmondta: az elmúlt években 8-9 gyilkosság történt Hargita megyében, ezzel az országos átlaghoz képest az egyik legbékésebb megyének számítunk. Egyébként egyetlen olyan eset volt, amikor két haragos szomszéd vitatkozása vezetett emberöléshez, de ehhez is be kellett rúgnia a vétkesnek. Az összes többi esetben az történt, hogy féltékenységből ölték meg a férjek feleségüket.
– Volt köztük egy egészen furcsa eset. A férj 78 éves volt, a feleség 73 éves. A férj azzal vádolta feleségét, hogy viszonya van a szomszéddal. A végzetes konfliktus egyébként abból fakadt, hogy elfogyott otthon a sütemény, ezt a férj nehezményezte. Azt feltételezte, hogy az asszony mindet a szomszédnak adta. De a tragédia nem következett volna be az alkohol nélkül – mondta.
Egyébként a rendőrség nyilvántartása szerint a kevésbé erőszakos bűncselekményeket is a túlzott alkoholfogyasztás előzte meg. Kérdésünkre Manuela Ionescu még elmondta: az erőszakos bűncselekmények terén Hargita megye az országos átlaghoz képest a béke szigetének számít, ugyanakkor jellemző rá, hogy a kevesebb erőszakos bűncselekmény, ami egyáltalán megtörténik, arányaiban súlyosabb következményekkel jár, vagyis Hargita megyében hamarabb elővesszük a bicskát.

Olvasóink kérdéseire is válaszolnak

Beszélgetéssorozatunk a bűncselekmények társadalmi okairól, a rendőrség működéséről, terveink szerint havi rendszerességgel jelentkezik. Manuela Ionescu szívesen válaszol olvasóink kérdéseire is. Ha írott vagy elektronikus formában eljuttatják hozzánk, akkor az önök közérdekű kérdéseit is feltesszük a Hargita megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetőjének.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek