Kattintásnyira az okosabb város

Udvarhely Ma – digitális segédeszköz lakók és turisták szolgálatában

445

Friss hírek, aktuális események, közérdekű információk, lakossági észrevételek – bemutatták és útjára indították, már letölthető és népszerű az Udvarhely Ma elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás. Az ingyenes applikáció több mint száraz információhalmaz: a városlakók és a városvezetés közötti közvetlen kommunikációt és kapcsolattartást is szolgálja. Érdemes rákattanni, mert akár Toszkánában is nyaralhatunk.

Zsebünkben az egész város. Máris népszerű az alkalmazás Fotó: Lőrincz Csaba

A lakosság és a Székely­udvarhelyre látogató turisták számára is rendkívül hasznos, az okos telefonokra ingyenesen letölthető alkalmazást húsvét harmadnapján, kedden sajtótájékoztatón mutatta be Gálfi Árpád polgármester, Jakab Attila városmenedzser és Bíró Csaba kabinetvezető, projektfelelős.
Az egyébként borsos árú szoftver nem került egyetlen fityingjébe sem a városnak, Törökbálint testvérvárostól kapták ajándékba – árulta el a városvezető, aki szerint ez a nagylelkű gesztus is azt bizonyítja, hogy Udvarhely nemcsak formális, hanem élő, a kulturálistól a gazdaságiig minden területre kiterjedő, valós együttműködésben megnyilvánuló kapcsolatot ápol a testvértelepüléseivel.

Éljenek a jószívű testvérek
– Számunkra fontosak a testvérvárosi kapcsolataink, hisz összekapcsolnak minket nemzettestvéreinkkel, itt a Kárpát-medencében. Ennek az együttműködésnek első látható eredménye már megmutatkozott a karácsonyi díszkivilágítás során, hisz akkor Budapesttől kaptunk díszeket, de már arról is volt szó, hogy Törökbálint megvásárolt számunkra egy szoftvert, amivel élő kapcsolat hozható létre a lakosság és a hivatal között – ecsetelte a polgármester.

Okosodik Udvarhely
Az Udvarhely Ma alkalmazás illeszkedik a 21. századi, smart city elven alapuló városfejlesztési stratégiába, és újabb lépést afelé, hogy a különböző szakterületeken történő változtatások, projektek ne ad hoc módon, hanem ezt szem előtt tartva történjenek a jövőben – hangsúlyozta Jakab Attila városmenedzser.
– Rájöttünk, hogy ma már nem érdemes olyan városfejlesztési stratégiákat készíteni, amelyben nem jelennek meg a smart city gondolatok. Ennek a gondolkodásnak az alapja, hogy a digitalizáció fejlődésének az eredményeit a közösség szolgálatába tudjuk állítani. Ezen dolgozunk az új központi közvilágítási rendszer telepítése és üzembe helyezése során, a parkolási rendszer, a parkolójegy-vásárlás terén, a közszállítás fejlesztése során, az IT Park projektben, a hivatali szolgáltatások online fejlesztésével és legfőképpen olyan mobilapplikáció fejlesztésével, amely egyszerre tud segíteni a turistáknak a tájékozódásban, a lakosságnak az informálásban, valamint a lakossági bejelentések azonnali fogadásában – vázolta a célt a városmenedzser.

Jelentsd a hibát,és kiigazítják
Az okostelefonokra egyszerűen és gyorsan letölthető alkalmazást és használatát a projektfelelős, Bíró Csaba mutatta be. Külön felhívta a figyelmet a Bejelentések menüpontra, amely interkatív felületként működik, azaz lehetővé teszi, hogy a város területén – csak közterületeken! – észlelt hibákat a lakosok fotóval illusztrálva, a helyszínt pedig a térképen pontosan megjelölve jelentsék a hivatalnak. Az információ nem vész el az éterben: a felhasználó nemcsak visszajelzést kap, hanem arról is tájékoztatják, hogy éppen hol tart az általa jelzett probléma megoldása.

Irány Toszkána!
Az Udvarhely Ma alkalmazást az Apple Store vagy a Google Play áruházakból lehet letölteni az okostelefonokra – kipróbáltuk, tapasztaltatból mondjuk, hogy ez a művelet pár percet vesz igénybe, és máris lehet böngészni a legfrissebb udvarhelyi híreket, a kulturális eseményeket, rendezvényeket, de azt is megtudhatjuk, hogy mikor tartanak nyitva a városban lévő közintézmények, gyógyszertárak, és még a taxitársaságok elérhetőségét is megtaláljuk az egyszerű, nagyszerű kisokosban.
A kék-fehér színkombináció­val és rengeteg hasznos, közérdekű és közhasznú információval ékeskedő Udvarhely Ma applikációt érdemes letölteni, ugyanis a felhasználók közül valakire biztos rámosolyog Fortuna: a szerencsés megnyerheti azt a toszkánai nyaralást, amit a szoftvert készítő és ajándékozó törökbálinti Z-Co Media Kft. és a szintén magyarországi Gabrini Hotel ajánlott fel. Az akcióval kapcsolatos tudnivalókról hamarosan, egy új menüpontban tájékoztatják a felhasználókat.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe április 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek