Kategóriasikerrel kezdte az idényt a Csató–Csikós páros

55

A lehető legjobban sikerült a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettősnek a hazai rali­bajnokság nyitánya: a páros idén indult először a „nagyok” között és egy kategóriagyőzelemmel kezdték a szezont. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára is jól indult a szezon első versenye, ám az utolsó szelektíven egy defekt szertefoszlatta dobogós álmaikat. A bajnokság három hét múlva az összevont Hargita–Brassó Ralival folytatódik.

Két hónapos késéssel kezdődött el a hazai ralibaj­nokság, a koronavírus-járvány miatt az előzetes versenynaptárt is módosítania kellett a Román Autósport Szövetségnek (FRAS). A tervek szerint április végén a Bucovina, majd május elején a Hargita Ralival kezdődött volna a bajnokság, a járvány azonban kényszervakációzásra küldte a ralisokat is. A május közepén elfogadott új versenynaptárba így elsőként az Argeș Rali került be, a viadalt a hétvégén tartották Câmpulung környékén, illetve a Transzfogarason. A versenyen két Hargita megyei páros szerepelt, Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre egy Citroën DS3 R3T Max autóval hajtott a pontokért, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős egy Suzuki Ignis Sporttal szállt harcba immár a „nagyok” között.

A Csató–Csikós páros tavaly a Rali–2-ben, azaz a másodosztályban teljesítette a teljes szezont, idéntől viszont szintet léptek a csíkiak, és immár az országos pontvadászatban szerepelnek.

Győzelem a nyitányon

Három kategóriában is harcolt a pontokért a Csató–Csikós páros. Autójuk alapján az N12-es géposztályba kaptak besorolást, ugyanakkor a kezdők és a juniorok kategóriájában is versenyeztek a pontokért, sikeresen. Noha az év elején úgy tervezték, hogy a Suzuki Ignis Sport versenygépet egy Suzuki Swift Sportra cserélik, a koronavírus-járvány ezt a törekvésüket áthúzta, így a váltás helyett arra összpontosítottak, hogy a tavalyi autót amennyire csak lehet, versenyképesebbé tegyék.

– A szériaféltengelyeket sport­féltengelyekre cseréltük, hatékonyabb fékrendszert sikerült beszerelni, szélesebb lett a kocsi, a futóműn is állítottunk, így az első szelektíven igazából szoktam az autót, de az elért időeredményünk az ellenfelekhez képest így is jónak mondható – nyilatkozta lapunknak Csató Roland. A csíki pilóta hozzátette, az autó az átalakítással sokkal stabilabb lett, jóval kisebb lett a féktáv, összességében a versenygépük javult az elmúlt évhez képest.

– Lóerőben nem lett nagyobb a motor, ám amin tudtunk, azon javítottunk, úgy érzem, az autó sokkal vezethetőbb, sokkal jobb, stabilabb, mint a tavaly – tette hozzá Csató.

A második szelektív gyakorlatilag az első „ismétlése” volt, ezt Csató Roland szakaszgyőzelemmel zárta a kezdők között: 23 másodperccel jobb időeredményt ért el, mint az első gyorsaságin, így a kategóriában is átvette az elsőséget.

Szombaton a Transzfogarason négy szelektívet alakítottak ki a szervezők, a Csató–Csikós páros végig nagy harcban volt Gabriel Stoiannal: a Suzuki Swift Sporttal versenyző pilóta lassan, de faragta hátrányát a csíkiakkal szemben a nap első három szelektívjén. Az utolsó szelektíven viszont egy lapra tett fel mindent a csíkszeredai pilóta, szakaszgyőzelemmel és kategóriasikerrel zárta az Argeș Ralit. A kezdők között aratott sikert még egy géposztály-dobogós hellyel is sikerült tetézni, annak ellenére, hogy a tabellán csak negyedik lett, ám mivel a harmadik helyen záró magyar pilóta csak az Argeș Ralin indult és csak egyversenyes licenccel rendelkezett, így a negyedik helyen záró Csató a harmadiknak járó pontokat kapta meg. Hasonlóan a junior kategóriában is a negyediknek járó pontokat kapta meg a csíki pilóta, annak ellenére, hogy az ötödik helyen zárt. Összetettben is jól szerepelt a csíki páros, hiszen a 29. helyre sorolták az ötvenhárom indulóból.

– Aki azt hiszi, hogy az autósport könnyű, azokat ki kell ábrándítanom. Az autósportban nem elég, hogy a versenygéped jó legyen, a pilótának és a navigátornak is megfelelő kell legyen a fizikai állapota. Ha nincs állóképességed, nem bírod ki, hogy több órán keresztül úgy összpontosíts, hogy tudod, egy pillanatnyi idő alatt nemcsak álmaidat, hanem magad is össze tudod törni. A rali jó fizikai felkészülést igényel, mentálisan is topon kell legyél, gyorsan kell fontos döntést hoznod. Nem mindegy, hogy a kanyar előtt mikor és milyen ütemben fékezel: ha túl korán lassítasz, akkor másodperceket veszíthetsz, ha meg túl későn, akkor legjobb esetben az árok fog meg. Nem mindegy, hogy közúti közlekedésben egy hajtűkanyart 20-30 kilométer/órás sebességgel veszel be, vagy 50-60-nal versenykörülmények között úgy, hogy nyomod a gázt, közben csúsztatod az autó farát kézifékkel, ellenkormányzol, szóval fizikailag ha nem vagy kellően felkészülve, nem tudsz maximumot nyújtani a pályán – mondta lapunknak Csató Roland, aki navigátorával közösen jár edzőterembe.

A csíki páros számára jól indult tehát a szezon, az Argeș Ralin tapasztaltak alapján úgy érzik, két kategóriában és egy géposz­tályban is dobogósok lehetnek az év végén.

– A kezdők és a junior kategóriában elérhető célnak tűnik egy dobogós hely, akárcsak az N12-es géposztályban. Persze, ez hamar változhat, hiszen a tavalyhoz képest kevesebb verseny lesz, elég, ha egy viadalon nem úgy jön ki a lépés, ahogyan azt remélnénk. A Rali–2 és az országos bajnoki mezőny között van egy számottevő különbség: a „nagyok” között jobban megy a taktikázás, ez pedig akár egy bajnoki címet is eldönthet – nyilatozta lapunknak Csató Roland.

Az a fránya defekt

A kiegyensúlyozott teljesítmény dobogót érhet – ezt már több esetben is bizonyították az autósportban. A fenti állítás egészen addig igaz, ameddig nem tréfál meg a technika, vagy nem jön közbe egy defekt. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosnak ez utóbbi miatt nem sikerült a harmadik helyen zárniuk kategóriájukban az Argeș Ralin.

– A verseny első két szelektívje – amely először volt része az Argeș Ralinak – nagyon tetszett, a pálya helyenként nagyon gyors, máshol kanyargós, máshol meg bukkanókkal volt teli, ennek ellenére kedveltük. Mind a két alkalommal kategóriánkon belül a harmadik időt autóztuk, és ezt a helyünket sikerült is őriznünk az utolsó szelektívig, annak is a feléig – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, egy balos kanyarban a jobb első keréken defektet kaptak, az abroncs pedig levállt a felniről, így meg kellett álljanak. – Tizenhárom kilométert nem lehet felnin menni, vagyis lehet, de akkor számolni kell azzal, hogy szétvered az autó elejét, a futóművet, a fékrendszert, a féltengelyt, s még így sem biztos, hogy célba érsz. Mi úgy döntöttünk, megállunk, kereket cserélünk és megyünk tovább, tisztában azzal, hogy buktuk az elsőkerék-meghajtású autók között a harmadik, összetettben pedig a tizedik helyünket. Öt percet vesztettünk a szelektíven, így végül kategóriánkban a tizedik, az RC2 géposztályban pedig a második helyen zártunk – nyilatkozta Cseh Vajk Imre.

Egy gumidefekt oszlatta el a Teslovan–Cseh páros reményeit

Skodások viadala

Simone Tempestini már többször is bizonyította, ha a technika nem tréfálja meg vagy éppen nem hibázik olyan nagyot, mint tavaly a Szeben Ralin – ahol az első szelektíven „törte meg a vasat” –, akkor a mezőny csak a második helyért harcolhat. Ez az idei szezonnyitón is így történt: a kolozsvári, aki ezúttal egy Skoda Fabia R5-tel állt rajthoz, egy szelektívet leszámítva, a leggyorsabbnak bizonyult minden szakaszon, Az egész versenyen csupán a szintén Skodát terelgető Dan Gârtofan tudta némileg tartani a lépést Tempestinivel, illetve a Porsche-vel rajthoz álló Alexandru Pițigoi, aki behúzott ugyan egy szakaszsikert, de nem volt túl sok esélye elkapni a kolozsvári olaszt.

Meglepetésnek számít, hogy megszaporodtak a rajtnál az R2-es autók: ketten választottak Peugeot 208 R2-t, ketten pedig Ford Fiesta R2-t, ugyanakkor az RC3-as kategória is népesebb lett a tavalyinál.

Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját Maior Norbert nyerte, a fiatal kolozsvári versenyző minden szelektíven a leggyorsabbnak bizonyult, a nyílt versenyben az ötödik helyen zárt úgy, hogy az FIA-rangsorban a negyedik lett.

Az országos bajnokság második futamát július 17-én és 18-án rendezik Brassó és Hargita megyében.

A pontszerzők

Összetett: 1. Simone Tempestini, 2. Dan Gârtofan (mindketten Skoda Fabia R5), 3. Valentin Porcișteanu (Mitsubishi Lancer EVO 9), 4. Maior Norbert (Peugeot 208 R2), 5. Mihai Manole (Renault Clio R3), 6. Cristian Dolofan (Peugeot 208 R5), 7. Ctistian Timișică (Mitsubishi Lancer EVO 9), 8. Enis Arif (Skoda Fabia R5). 9. Nicola Mishev (Peugeot 208 R2), 10. Gabriel Ene (Ford Fiesta R2).

Kategóriagyőztesek: kezdők: Csató Roland/Csikós Sándor; elsőkerék-meghajtású autók és Juniorok: Maior Norbert; Dacia-kupa: Raul Badiu (Dacia Sandero); Suzuki-kupa: Dănuț Budai (Suzuki Swift Sport).

Géposztály-győztesek: RC2: Tempestini; RC2N: Porcișteanu; RC3: Manole; RC4: Maior Norbert; RC5: Dănuț Budai; N11: Adi Iliescu (Mitsubishi Lancer EVO 7); N12: Alexandru Pițigoi (Porsche 911 GT3 CUP).

Kopacz Gyula

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.