Kategória- és géposztálygyőzelem a Teslovan–Cseh csíki párosnak

Pénteken és szombaton tartották a 27. Hargita Ralit, a verseny a hazai pontvadászat negyedik futama volt mindkét kategóriában. Simone Tempestini ezúttal is bizonyította, amelyik romániai versenyen elindul és nincs technikai problémája, ott a pályán senki nem tudja legyőzni a fiatal kolozsvári olaszt. A mezőnyben két csíkszeredai páros is indult, a rali-ob-ben a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős két első hellyel tért haza, a Rali-2-ben a Csató Roland és Csikós Sándor páros a technikai gondok ellenére megnyerte kategóriáját. A székelyudvarhelyi Mag Levente navigátorként Răzvan Nechifor mellett a 11-es géposztályban lett harmadik. A magyar pilóták közül összetettben Marozsi Zsolt zárt a legelőkelőbb helyen, Wirtmann Ferenc pedig megnyerte a veterán autósok viadalát.

A rekordidő alatt újjáépített Citroën. A Teslovan–Cseh csíki páros újra győzni tudott a Hargita Ralin Fotók: Rallyphoto Hunters

Simone Tempestini sikerével zárult a hétvégén tartott Hargita Rali. A fiatal kolozsvári, olasz származású pilóta megint bebizonyította, a hazai bajnokságban a versenypályán legyőzhetetlen, hacsak a technika nem vicceli meg. Ezúttal viszont a technika nem szólt közbe, így a Napoca Rally Academy pilótája a tizenkettőből tizenegy szakaszon a legjobb időt autózva nyerte meg az idei román ralibajnokság negyedik futamát, megelőzve csapattársát, Bogdan Marișcát, valamint Dan Gîrtofant. Összetettben két pontot szerzett a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros, ám a csíkiak két kategóriában is a dobogó legmagasabb fokára állhattak. A Rali-2-ben szereplő Csató Roland és Csikós Sándor alkotta párost ugyan a technika megviccelte az első napon, ennek ellenére szombaton rajthoz álltak, pontot szereztek összetettben és megnyerték géposztályukat.

A magyarországiak közül Marozsi Zsolt szerepelt a legjobban

Három győzelem
– Nekünk már az felért egy győ­zelemmel, hogy elindulhattunk a Hargita Ralin. Három hete, amikor a Bákó Ralin meggyúlt az autó, azt hittük, a rövid idő miatt lehet, hogy nem sikerül majd az autót pontra tenni. Ám az Omega Motorsport szerelői fantasztikus munkát végeztek: szétkapták és lecsupaszították a Citroën DS3 R3T Maxot, megrendeltük Franciaországból az alkatrészeket, majd gyakorlatilag egy hét alatt építették újjá az autót. Csütörtökön, amikor Székelyudvarhelyre hozták a versenygépünket, mi tudtuk, hogy egy csatát már megnyertünk – mondta lapunknak Teslovan Adrian.
A csíki pilótának nem volt ideje tesztelni az autót: a shakedown-t mindössze egyszer teljesítette másodpilótájával, majd még két alkalommal – igaz, nem teljes versenytempóval – meghívottakkal.
– Az autó beállításai jók voltak, nem volt vele gond, így vágtunk neki a versenynek – tette hozzá a csíki pilóta.

Moldvai pilóta mellett székely navigátor. Belopták magukat a nézők szívébe

Cseh Vajk Imre azt mondta, a rali első szakaszán úgy érezték, jó a tempó, mégis meglepődtek, hogy hárman is előttük végeztek.
– Nem sokkal, de hárman is megvertek a Bucsinon, noha jól mentünk. A Libán szakaszt nem nagyon kedveljük, erre pedig ott autóztunk egy fantasztikus időt, amivel az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában át is vettük az első helyet – mondta a csíki navigátor. Hozzátette, a szuperszpeciál is jól sikerült, előnyüket megduplázták, így öt másodperccel vezették az első nap után géposztályukat.
Szombat reggel mindössze 8 Celsius-fokos hőmérséklet várta a pilótákat Patakfalván, a hideg ellenére több pilóta is a puha slick abroncs mellett döntött, noha felhős volt az ég.
– A szelektív egy hosszú egyenesben végződik, itt pedig teljes tiltáson ment a motor. Az autó gépkönyvében 178 kilométer/órás végsebesség van írva, de mi ezt jóval meghaladtuk, a Patakfalva harmadik teljesítésekor a lejtős egyenesben 201 kilométer/órát ment a versenygépünk. – mondta Cseh Vajk Imre.
A második nap első két szakaszán tovább nőtt a csíkiak előnye üldözőikkel szemben, ám Lövétén három üldözőjük is jobb időt ment, de az első hurok után őrizték első helyüket.
– Mögöttünk óriási volt a harc, Remus Cotuț és Mihai Manole helyet cserélt, így előbbi a második helyről támadott. Tudva, hogy közel száz lóerővel erősebb az erőforrása, mint a miénk, tudtuk, nem hibázhatunk – mondta Teslovan Adrian. A második hurok utolsó szelektívjén, a Lövéte szakaszon aztán kijött a két autó motorjának különbsége: Cotuț tíz másodpercre faragta hátrányát az abroncskopással küzdő csíkiakkal szemben.
Az utolsó hurok első két szakaszán – Patakfalva és Homoródszentpál – a Teslovan–Cseh páros 5,2 másodperccel növelte előnyét, az utolsó szelektíven Cotuț a 15,2 másodperces hátrányából 6,3-at lefaragott ugyan, de motorerőfölénye nem volt olyan nagy, hogy a csíkiaktól elvegye az elsőséget.

Alexandru Piþigoi és a Porsche 911. A látvány mellett hangjával is kitűnt a mezőnyből

– Óriásit meccseltünk Remus Cotuț-cal, de idén a pályán sem ő, sem más nem tudott még legyőzni. Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriája mellett megnyertük az RC3-as géposztályt is, így a pályán két győzelmet arattunk, egyet pedig a szerelőink, hiszen amellett, hogy rekordidő alatt építették újjá az autónkat, a Hargita Rali alatt semmilyen technikai gondunk nem volt, minden úgy működött, ahogy kellett. A Bucsin mellett a Lövéte szakaszokon vesztettünk időt az ellenfelekhez képest, főleg az abroncskopás miatt, de a végeredmény és a gumiválasztás is minket igazolt – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre.
Négy forduló után 80 ponttal vezetik a csíkiak az elsőkerék-meghajtásúak kategóriáját a 64,6 pontos Mihnea Mureșan és az 54 pontos Maior Norbert előtt, míg az RC3-as géposztályban úgy állnak 58 ponttal a második helyen, hogy az 59,4 pontos listavezető Mihai Manole minden versenyen pontozott. A végelszámolásnál minden pilóta legrosszabb két eredményét törlik.

Valentin Porciºteanu és a Citroën repülő kereke. Látványos szereplés a szuperszpeciálon

Megviccelte a technika
A Rali-2-ben szereplő Csató Roland és Csikós Sándor számára nem indult túl jól a Hargita Rali.
– Péntek este a székelyudvarhe­lyi szuperszpeciálon eltörött az autó egyik féltengelye, így a szakaszt nem fejeztük be. Szombaton tíz­perces büntetéssel folytathattuk a versenyt a szuperrali szabályai alapján, de időhátrányunkat nem sikerült ledolgozni. Érdekesség, ha nincs az időbüntetés, összetettben a harmadik helyen zárhattuk volna a Hargita Ralit – nyilatkozta Csató Roland.
A második nap viszont jól szerepeltek a csíkiak, az első hurok során két negyedik, míg Lövétén a második legjobb időt autózták a másodosztályban, a második hurokban kétszer a harmadik, egyszer pedig a második helyen zártak, míg az utolsó szelektíven, a Lövéte szakaszon – amely Power Stage is volt – a második helyen végeztek, ezért pluszpontokat kaptak.
– Életem legnehezebb versenye volt a Hargita Rali, de örülök, hogy végül befejeztük. Az autósportban a technika bármikor közbeszólhat, most számunkra ez rosszkor történt. Ami viszont boldogít, az a megszerzett kategóriagyőzelem és összetettben a hat pont. Viszont rosszulesett, hogy a Rali-2-ben többek között az A1 kategóriában a győztest, azaz minket nem díjaztak, s mindez hazai versenyünkön történt – tette hozzá Csató Roland.

Simone Tempestini idén is nagy fölénnyel nyerte a Hargita Ralit. Nem tudták megszorongatni

Eredmények

Összetett: 1. Simone Tempestini (Hyundai i20 R5), 2. Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5), 3. Dan Gîrtofan, 4. Sebastian Barbu (mindketten Skoda Fabia R5), 5. Valentin Porcișteanu (Citroën C3 R5), 6. Marozsi Zsolt (Hyundai i20 R5), 7. Constantin Aur (Skoda Fabia R5), 8. Andrei Gîrtofan (Subaru Imprezza N15), 9. Călin Bucur (Mitsubishi Lancer EVO 9), 10. Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max).
Veterán autók: 1. Wirtmann Ferenc (Ford Escort RS), 2. Borbély Lőrinc (BMW 1602), 3. Dorin Alexandrescu (VW Golf).
Rali-2. 1. Dan Nicoschi (Seat Ibiza GTI), 2. Bogdan Moldovan (Mitsubishi Lancer EVO 7), 3. Samuil Mircea (Audi A3), 4. Claudiu Albuț (Suzuki Swift Sport), 5. Cosmin Săliștean (Ford Fiesta), 6. George Marinescu (Dacia Logan), 7. Andrei Fărăgău (Renault Clio RS), 8. Aurelian Maluțan (Ford Fiesta), 9. Csató Roland/Csikós Sándor (Suzuki Ignis Sport).
Géposztály-győztesek, rali-ob

RC2: Simone Tempestini.
RC2N: Andrei Gîrtofan.
RC3: Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre.
RC4: Szabó Csongor (Ford Fiesta R2).
RC5: Maior Norbert (Peigeot 106).
11-es géposztály: Bogdan Năstase (Mitsubishi Lancer EVO). A Răzvan Nechifor és Mag Levente páros (Mitsubishi Lancer EVO 5) a harmadik helyen zárt.
12-es géposztály: Alexandru Pițigoi (Porsche 911 GT3).
Elsőkerék-meghajtású autók: Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre.
Kezdők: Andrei Georgescu (Suzuki Swift Sport).
Junior: Maior Norbert.
Dacia-kupa: Andrei Mitre (Dacia Sandero).
Suzuki-kupa: Andrei Georgescu.
Géposztály-győztesek, Rali-2

A1: Csató Roland/Csikós Sándor.
A2: Dan Nicoschi.
A3: Claudiu Albuț.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb