hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kászonba várják szombaton a juhosgazdákat

Fél hétkor pásztorreggelivel indul, majd a délelőtt folyamán a kutyabemutatóval, szakmai előadásokkal és természetesen a legkiválóbb székelyföldi tenyészetekből származó vöröspofájú berkék bírálatával és juhnyíró versennyel folytatódik, közben pedig gasztronómiai és kulturális események sokaságát kínálja a hétvégén Kászonaltízen sorra kerülő II. Országos Vöröspofájú Berke Kiállítás.

Vöröspofájú berke a karámban. Bemutatják állományukat a tenyésztők Fotó: Domján Levente

A tavalyi első rendezvény után idén is Kászonaltíz ad otthont az immár második kiadásához érkezett Országos Vöröspofájú Berke Kiállításnak. Az augusztus 24-én, azaz most szombaton tartandó seregszemle részleteiről, céljairól a szervezők a napokban sajtótájékoztatón számoltak be.
– A tavalyi rendezvénnyel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet erre a székelyföldi juhfajtára, hogy a vöröspofájúberke-állományt felleltározzuk és a legszebb tenyészállatokat a rendezvény keretében bemutassuk, tenyésztőiket díjazzuk. Akkor közel félszáz tenyésztő hozta el állatait Hargita és Kovászna megyéből. Idén ez a szám 50%-kal nőtt. Céljaink nem változtak idén sem, ugyanakkor lelkes szervezőcsapatunk azt szeretné, hogy a fajta tenyésztőinek hasznos információkat, tudást adjunk át, megmutassuk a fejlődési lehetőségeket azért, hogy fenntartható juhászatot folytathassanak. E rendezvény az alcsíki pásztortalálkozó köré szerveződött, melyet először 2011-ben Csíkszentkirályon tartottak meg, majd 2012-től Kászon lett a rendezvény állandó helyszíne – fogalmazott Balló István, a kiállítást társszervező Hargita Megyei Juhtenyésztők Egyesületének elnöke.

Épülhet az egyesületi vágópont
András Zoltán, a házigazda település polgármestere hozzátette, nem véletlenül esett a választás a Kászonokra, hiszen a területi adottságoknak köszönhetően a községben kiemelkedő helyet foglal el a juhtenyésztés, és itt van a vöröspofájú berke juh legnagyobb és legszebb állománya is.
– Az itteni állomány jelentős része teljesítményvizsgálat alatt van, ugyanakkor a gazdák kihasználják a különféle támogatási lehetőségeket is. A nagy kiterjedésű legelőkön a növényi sokféleségnek köszönhetően a minőségi táplálék biztosított, amelynek következtében az állatoktól származó termékek – hús, tej – is kiváló minőségűek – hangsúlyozta András Zoltán. Kászon polgármestere megjegyezte, közös törekvésük, hogy a kiváló minőségi mutatókkal rendelkező termékeket a gazdák a piacon megfelelő áron tudják értékesíteni.
– A mi állataink a legelőkön „gyógynövényekkel” táplálkoznak ezért finomak, egészségesek a tenyésztőink által előállított kulináris termékek. Az elmúlt időszakban megfogalmazódott egy engedéllyel rendelkező vágópont létrehozásának szükségessége. Örömmel tudatom, hogy elkészültek a tervek, megvan rá a finanszírozás is, és várhatóan a jövő évben megépülhet Kászonban az egyesületi vágópont, mely a hús értékesítését teszi könnyebbé – újságolta az elöljáró.

Székelyföldhöz kötődő fajta
Tánczos Barna szenátor, a korábbi rendezvényekhez hasonlóan ezúttal is a kiállítás védnöki szerepét vállalta.
– Azért esett a választásunk erre a fajtára, mert talán ez az egyedüli olyan fajta, amely kialakulása kimondottan Székelyföldhöz köthető. Ennek a fajtának a fennmaradásában, tenyésztésében jelentős szerepük volt és van a kászoni gazdáknak. Ezzel a kiállítással azt szeretnénk elérni, hogy elinduljon egy tudatos, szakmailag támogatott tenyésztési folyamat, nemesítési tevékenység, melynek eredményeként egy széles körben elismert fajtát tudunk kitenyészteni, a székelyföldi vöröspofájú berke juhot. Egyik meghívott szakemberünk, a nemzetközileg elismert Michelin-csillagos séf, Veres István arról fog előadást tartani, hogy milyen a jó bárányhús és mit szeret a jó szakács a bárányhúsban. Nagy Beáta klinikai dietetikus szakember a bárányhús fogyasztásának kedvező hatásairól fog előadást tartani, miért jó választás fogyasztani a székelyföldi, kászoni legelőkön, természetes táplálékon nevelkedett bárányt. További szakmai előadók: Kinda Zalán, állattenyésztő mérnök, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete – törzskönyvvezető, valamint dr. György Adolf állatorvos – sorolta a szombati rendezvény főbb programpontjait Tánczos Barna.

A takarmány mellett tanácsot is adnak
A II. Országos Vöröspofájú Berke Kiállítás szervezőihez szakmai partnerként a kerelőszentpáli takarmánygyárat működtető UBM FEED Romania Kft. csatlakozott. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyáron átadott, magyar tulajdonban lévő takarmánygyártó üzem a környék legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, mely azontúl, hogy biztosítja a nagy farmoknak a minőségi takarmányt, a kis háztáji gazdaságokat is szeretné segíteni a szakmai fejlődésben, főleg az állattartó egyesületeken keresztül. Ennek egyik megnyilvánulásaként három évre szóló megállapodás született a takarmánygyár képviseletében Benedek Alpár és a Hargita Megyei Juhtenyésztők Egyesülete között, melynek értelmében az UBM szakmai segítséget nyújt az egyesületi tagoknak hús- és tejtermelésben végzett tevékenységük során.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb