Kastély nélkül is van élet

Kiállításmegnyitó Gyergyószentmiklóson

291

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2013 utáni művésztelepeinek anyagából nyitottak meg kiállítást a gyergyó­szentmiklósi Pro Art Galériában, múlt pénteken. A pincétől a padlásig című tárlat nem véletlenül kapta ezt a megnevezést, hiszen a galéria épületének mindhárom szintjén alkotásokat tekinthetett meg a látogató. A szárhegyi központ igazgatója, Kolcsár Béla kiemelte: a kiállítás is bizonyítja, hogy a Lázár-kastély hiányában sem állt le a tevékenység az intézménynél, és továbbra is zajlik a művészet általi értékteremtés.

Kiállításmegnyitó. A művésztelepek értékét szemléltették Fotó: Kertész László

Közel 160 művész alkotott a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2013 utáni táboraiban, és noha az intézmény kiszorult a Lázár-kastély falai közül, így is számos munka született. A XIV. Hargitai Megyenapok rendezvényeként, ezeknek töredékéből állítottak össze kiállítást, amelynek anyagát a Pro Art Galéria mindhárom szintjén megtekinthették az érdeklődők: a pincében, a földszinti kiállítótérben, illetve a padláson is alkotások várták a látogatókat, akik többek között a természetművészet világába is betekinthettek.
A szervező intézmény művészeti vezetője, Ferencz Zoltán rámutatott, a központ két fő irányvonalat képvisel: egyrészt a ha­gyományos művészetet, amelyet örökségül kaptak, másrészt az újfajta szemléletet igénylő kortárs vonalat. Hozzátette, a kiállításon főként az utóbbit bemutató alkotásokat láthatják az érdeklődők, mivel a festmények a helyszűke miatt ezúttal kimaradtak a tárlat anyagából.
Kolcsár Béla igazgató a Mátyás-évfordulóval példálózott a kiállítás kapcsán, mondván: a magyar király is fontosnak tartotta a művészeti élet támogatását. Barti Tihamér megyei tanácsi alelnök a kastély utáni tevékenység és a kiállítás létrehozásának fontosságát emelte ki, Gyer­gyó­szentmiklós alpolgármestere, Len Emil az alkotási folyamat csodájára hívta fel a figyelmet beszédében, továbbá Jeszenszky Melinda házigazdaként adott hangot örömének a tárlat létrejöttéért.
A kiállítás június 6-ig tekinthető meg a Pro Art Galériában.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.