2021, január 17, vasárnap.

Kártyacsatával zárták az évet

 

Kártyacsatával ért véget a „tanév” Gyergyószárhegy Láthatatlan Oskolájában, ezt megelőzően azonban megismerkedhettek az érdeklődők a székely­ud­var­helyi Gyöngyössy János álmodta székely kártyával. A kár­tyabemutató során Székely­föld jelentősebb történelmi sze­mélyiségeivel és sorsdöntő eseményeivel is megismerkedhettek a gyergyószárhegyiek, a kártyacsata nyerteseit pedig szé­kely kártyával jutalmazták.

Kártyacsata. Kismars vagy nagymars? Fotó: Ferencz Zoltán
Kártyacsata. Kismars vagy nagymars? Fotó: Ferencz Zoltán

[dropcap]G[/dropcap]yöngyössy János olyan székely ember, aki mindenhez is ért – így mutatta be a székely kártya megálmodóját Borsos Gyöngyvér, a Láthatatlan Oskola főszervezője, arra apropózva, hogy a székelyudvarhelyi előadó rendkívül sokoldalú személyiség. Ugyanakkor elmondta: mivel minden „rendes oskolában” már vakáció van, az előadássorozat utolsó témájaként a sokak által kedvelt hatvanhatos kártyajátékot választották a székely kártya bemutatójával egybekötve.

– Az angyal hozta a székely kártya ötletét – fejtette ki a meghívott előadó. Hozzátette: 2013 karácsonyán támadt az ötlete, hogy a magyar kártya, azaz a Tell-kártya mintájára elkészíti a székely kártyát. Előadásából az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy lényegében az osztrák cenzúrának köszönhetően kerültek Schiller 1804-ben írt, 1827-ben Kolozsváron bemutatott Tell Vilmosról szóló drámájának a figurái a magyar kártyára. Mint mondta, ezt kívánta „korrigálni” és a német figurákat a székelység történelmi személyiségeivel helyettesíteni, de megőrizte a magyar kártya jellegzetes jegyeit. Így kerülhettek a kártyára többek közt olyan történelmi személyiségek, mint Dózsa György, Zöld Péter, Székely Mózes, Gál Sándor és Gábor Áron, illetve a Székely támadt és Székely bánja várak, valamint a gyergyószárhegyiek örömére, a Lázár-kastély is. Emellett megjelennek rajta székely ruhás emberek, de címerek is.
A kártyabemutatót követően a jelenlévők kétfős csapatokba szerveződve kártyaasztal mellé ültek, és annak rendje-módja szerint hatvanhatos bajnokságot tartottak. A késő éjszakáig tartó vetélkedőt végül a Ferencz József és Lőrincz Sándor páros nyerte, aki Czimbalmos Vilmossal és Köllő Csabával került a döntőbe. És igen, mint minden tisztességes kártyacsatában, itt is akadt olyan páros, amelyet „suszterre vertek”. A Láthatatlan Oskola utolsó rendezvényének szervezői és támogatói: a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a gyergyószárhegyi kultúrház, az Együtt Szárhegyért Egyesület, a Graphexpert Kft. és a Pálinkázó-kocsma.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb