vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Karácsonyi ajándék – visszavonva

Vissza kell fizetniük a csík­szen­timrei polgármesteri hivatal alkalmazottainak az önkormányzati testület által karácsonyi ajándékként megszavazott gyerekenkénti 150 lejes juttatást, a helyi tanács erre vonatkozó határozatát ugyanis a prefektúra visszavonatta.

Fülöp Kinga: a közszférában csak munkához való jog vanFotó: Balázs Árpád / Archív

Csíkszentimre önkormány­zatának január 30-i rendes ülésén a testület visszavonta a tavaly december 22-én elfogadott, 2016/97-es határozatot, amely arról szólt, hogy a polgármesteri hivatal minden alkalmazottja karácsonyi ajándékként, az amúgy is alacsony bérén kívül, részesüljön gyerekenként 150 lejes ajándékban.
– Az Adótörvénykönyv megengedi, hogy alkalmazottaknak karácsonyi ajándékjegyet, illetve ajándékot adjon a munkaadó – magyarázta Fülöp Kinga alpolgármester az ajándékra vonatkozó határozat kiindulópontját. – Csakhogy, amint ebben az országban lenni szokott, semmi nem méltányos és nem az emberi méltóságnak megfelelően zajlik, vagy ami vonatkozik egyesekre, az nem vonatkozik kettesekre.
Hargita Megye Prefektusi Hivatala ugyanis közölte, hogy vissza kell vonniuk a határozatot, és arra hivatkozott, hogy a közszférában ez nem jár. Ha a helyi tanács nem vonta volna vissza a határozatot, a prefektúra megtámadta volna a közigazgatási bíróságon, így a testület a január 30-i rendes ülésén visszavonta a korábbi döntést, és arról is határozott, hogy az összegeket meg kell téríteni.
– Szomorú tény, hogy 900 lejes, 1000 lejes nettó fizetésért dolgoznak a polgármesteri hivatalokban, felelősséget vállalva tisztviselők, és nem csak felelősséget vállalnak, hanem a lakosok minden problémáját, a hatóságok minden ellenőrzését, az állandóan megváltozott törvénykezésnek való megfelelést is vállalják, és nem dönthetünk arról, hogy legalább egy évben egyszer megjutalmazzuk őket, ha a személyi költségkeretünk, az Adótörvénykönyv és a helyi tanács is egyetért ezzel és a költségvetésből is telne – vélekedett a csíkszentimrei elöljáró. – Már annyi autonómiája sincs egy önkormányzatnak, hogy maga döntsön, akár a személyi kérdésekben, bármilyen kérdésben! Úgy látszik, a közszférában csak a munkához való jog van meg, de a méltányos és kielégítő fizetéshez nincs jog, amely az alkalmazott és családja számára az emberi méltóságnak megfelelő létet biztosítana.
Az alkalmazottak mindegyike elfogadta, hogy vissza kell fizetnie a kapott összeget. A visszafizetéseket a polgármester rendeli el, és a hivatal munkatársai valószínűleg nem egyszerre, hanem havi részletekben fogják törleszteni.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb