2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Káposztaünnep Szárhegyen, Szépvízen

A káposzta jegyében tartottak konferenciát és ünnepeltek a hétvégén Gyergyószárhegyen. A kilencedik alkalommal megszervezett Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált ezúttal a Székelyföld Napok programjai közé illesztették.

Fesztivállal ünnepelték a káposzta betakarítását Szárhegyen. Márkás termék
Fesztivállal ünnepelték a káposzta betakarítását Szárhegyen. Márkás termék

Káposztakonferenciával, no és az elmaradhatatlan káposztavágással és -vásárral ünnepelték a hétvégén Gyer­gyószárhegyen a település híres kacskaringós-zöldlevelűjének beérését.

Lényeg a minőség
A márkanévként levédett szárhegyi káposzta volt a témája a pénteken tartott konferenciának, melyre a helyi termelők mellett magyarországi vendégek is érkeztek. Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnöke bevezetésként hangsúlyozta, a tanúsítvány megszerzését nem saját magáért tartotta fontosnak, hanem a szárhegyiek érdekében, hogy ellenőrzött körülmények között tudják árulni hagyományos káposztájukat, és csalók ne árthassanak a nehezen megszerzett hírnévnek. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Molnár B. Tamás a minőség fontosságát emelte ki, megjegyezve, hogy a minőségre való törekvés az egyetlen módja annak, hogy fennmaradjon a szárhegyi káposzta és felvehesse a versenyt a gyengébb minőségű, de sokat termő fajtákkal. Úgy fogalmazott, a szárhegyi káposzta holland rokonához viszonyítva olyan, mint a Rolls Royce a Trabanthoz viszonyítva. Úgy látja, kiérdemelné a Magyar Gasztronómiai Egyesület által alapított, a legjobb minőségű magyar élelmiszereknek járó Aranyszalag-díjat is, azonban ehhez az kéne, hogy Magyarországon is megvásárolható legyen, viszont ez egyelőre nem teljesül, mivel nagyon nehezen szállítható. A márkanévről, a használati jogokról beszélt a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviseletében Kolcsár Béla. Azt mondta, fontos előnyökkel jár a szárhegyi káposzta levédése, a vásárló tudja, mit vesz, a szabályok betartása pedig számon kérhető. Leszögezte, bárki jelezheti, ha szárhegyi káposzta képében más terméket árulnak, hiszen most már bizonyítani is lehet a csalást.

A termés ünnepe
A szabadtéri programokat szombaton tartották. A megnyitón elhangzott, az egész éves munka ünnepe a fesztivál. Gábor László, a község polgármestere, köszönetet mondott a gazdáknak a kitartó munkáért, ugyanakkor arra buzdított mindenkit, igyekezzenek fejleszteni gazdaságukat, használják ki a pályázati lehetőségeket, a káposzta feldolgozását is vállalják. A résztvevők szekerekkel vonultak a káposztásföldre, ahol az egyház képviselője mondott áldást, majd nekiláttak a káposztavágásnak. A gazdát székely ruhába öltözött fiatal lányok segítették, akik élő zene kíséretében énekszóval tették vidámabbá az eseményt, valamint galambast is kínáltak a jelenlevőknek.
– Körülbelül fele annyi a termés, mint tavaly, szárazság volt, ez megviselte a káposztát – mondta el lapunk kérdésére Lukács Gáza. Hozzátette, a kedvezőtlen időjárás miatt későn kezdett fejesedni a káposzta, így a vágást is későbbre kénytelenek tolni, még vékonyabbak lettek a levelek és kisebb a fejméret.
Visszatérve a vásártérre, elkezdődött a főzőverseny, melynek főszereplője természetesen a káposzta volt. Egész nap kínáltak káposztát eladásra, de a helyi termelőktől, kézművesektől is lehetett vásárolni. A fesztiválon idén is volt sokféle gyermekprogram, és a hagyományok szerint káposztabállal zárult az esemény.

A feldolgozásban a jövő
A Szárhegyi Káposztatermelők Egyesülete folytatja a munkát, de kedvező visszajelzéseknek is örvendenek. Tudják, dolgozni kell tovább a minőség, az egyöntetűség javításán, nyomon követhetővé kell tenni a szárhegyi káposztát. Szeretnék megszerezni a magyarországi minőségi tanúsítványt. Molnár B. Tamás, a gasztronómiai egyesület vezetőjének javaslatára a feldolgozás lehetőségeit is keresik, hiszen ez a rendezvény segít megőrizni a hagyományt, közösséget formál, de nem elegendő a szárhegyi káposzta népszerűsítéséhez. Úgy véli, aranyat érő genetikai állomány van a szárhegyiek kezében, melyet igen nagy odafigyeléssel kell kezelni.

[box type=”shadow” ]Lapos káposztától kerekedő rendezvény Szépvízen

Bár kétszer is elverte a jég az idén a szépvízi Nád dűlőt, a káposztatermés elmaradt a jó évek hozamától, a gazdák mégsem panaszkodtak az idei termésre. A kisebb termés jobb árat biztosított a termelőknek, a vásárlók 1 lej 50 baniban vehették a káposzta kilóját. Az időjárás a szüretelőkhöz ezúttal kegyes volt, így a huzatos Nádon szombaton kora reggeltől szaporán hullottak a káposztafejek. Csíkborzsova, Csíkszentmiklós és Szépvíz gazdái mellett az idén is sokan érkeztek más településekről a rendezvényre. Az idén már nem csak helyi káposztát lehetett beszerezni a Nádon, de a töltelékes káposztához szépvízi tejfölt is lehet vásárolni a Csengő Szövetkezet standján. Aki pedig a káposzta mellett laskát szeretett volna venni, azt is megtehette, de a vásári portékák között cserépedényt is lehetett találni. A szép számban érkezett vásárosok mellett a főzőversenyre is sok csapat benevezett. A helyi intézmények, egyesületek üstjei mellett a Csík LEADER munkaszervezete, az Újkígyósról érkezett óvónők csapata is főzött. Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője a Nádon felállított színpadról a zsűri nevében is megdicsérte a szakácsokat.
– Az idén a vásári hangulatot próbáltuk előtérbe helyezni. Nagyon sok meghívott elfogadta meghívásunkat, de spontánul is nő, dagad ez a rendezvény. Egyre többen jönnek el, testvértelepülések, barátaink, ismerőseink, akik valamilyen formában részt szeretnének venni az eseményen – mondta Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere. A káposztavágás és vásár ünnepi hangulatát a helyi néptánccsoportok előadása mellett a kutasiak műsora, a borzsovai férfikórus előadása és a csíkkarcfalvi fúvósok előadásai színesítették. (Daczó Dénes)[/box]

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb