Káposztafejek hulltak Parajdon

24. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál

112

Nem vesztett népszerűségéből a Töltöttkáposzta Fesztivál, ahol a hét végén negyvenezer töltelékkel várták a látogatókat. Három nap alatt több mint tizenötezren fordultak meg Parajdon és kóstolták meg a káposztából készített ételeket.

A környék legtöbb embert vonzó rendezvénye. Garantált a jókedv Fotó: Nagyálmos Ildikó

A rendezvény kezdete a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, mikor egy parajdi turisztikai vállalkozás kezdeményezésére és az akkori turisztikai miniszter pártolásával megszervezték az első fesztivált. Azóta – néhány év kihagyásával – rendszeresen megtartják. Noha Parajd nem káposztatermő vidék, kellett valami apropó, amire felépítik a rendezvényt: a térségből, a Gyergyói-medencéből, illetve Kobátfalváról szerzik be a helyiek szerint legfinomabb és legjobb minőségű káposztát.

– Parajd egyedülálló helyzetben van megyeszerte, hiszen évente hatszázezer turista látogatja a község sóbányáját, strandját, wellnessközpontját és a sószorost, illetve az egzotikus lepkeházat. Azon túl, hogy szeptember végén kellemes napokat teremtünk az idelátogatóknak, kapocs jellege is van a rendezvénynek a különböző nyelveket beszélő közösségek között. Ez olyan rendezvény, amely nem szétválaszt, hanem összeköt minket – mondta Bokor Sándor polgármester, aki tizenhatodik éve vesz részt községi elöljáróként a rendezvény szervezésében. Úgy véli: azok, akik eljönnek, szívvel, lélekkel, teljes odaadással készítik el üstben káposztájukat, és nem a versenyzés a fontos, hanem az itt együtt eltöltött idő.

Tavaly harmincötezer tölteléket készített egy magáncég, idén pedig több mint negyvenezerre volt szükség. Csupán a protokollebédre – fellépők, vendégek megkínálására – hatezer tölteléket állítottak elő a helyi asszonyok. A rendezvény lebonyolításán nagyjából százhúsz személy dolgozik minden évben. Négy éve a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült a parajdiak közel húszméteres töltött káposztája.

– Szezonzáráskor jól jön egy ilyen ünnepség, amellyel búcsút intünk a nyári idénynek és készülünk a télre, ugyanis három sípálya közelségében vagyunk. Egy közösségvezetőnek nincs nagyobb elégtétel, hogyha látja: a települését szeretik, sokan visszatérnek, és ezáltal fejlődik az általa vezetett község. Külön öröm, hogy a különböző nyelvet beszélő etnikumok és másfajta véleményekkel rendelkező emberek nálunk egy közös nagy főzésben megtalálják mindazt, ami összeköt minket – mondta Parajd polgármestere.

A töltöttkáposzta-főző versenyre idén huszonöt csapat jelentkezett Sóvidékről, Kovászna megyéből, Aradról és Magyarországról.
– A tavalyi évhez képest túljelentkezés volt, limitálni kellett a csapatok számát. A négytagú zsűriből ketten – Hajdú Zoltán és Irházi László – a gyulai húsfeldolgozó üzem vezetői, Kovács Artúr parajdi hobbiszakács és Garaczi Zoltán a szovátai Pacsirta étterem és hotel séfje – tájékoztatta lapunkat Vágási Erika, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület munkatársa.

Egyetlen résztvevő sem ment haza üres kézzel: díjazták az első három legfinomabb káposztát, de díjat kapott a legkisebb, legnagyobb, legkülönlegesebb díszítésű, a legszebben tálalt, a legfiatalabb versenyző, de mindezek mellett több különdíjat is átadtak.
A pénteki nap az iskolásoké volt, akik mini töltött káposztát készítettek, de a gasztronómia és ízek felvonultatása mellett számtalan kulturális program színesítette a rendezvényt: előadások, koncertek, íjászok szórakoztatták a vendégeket, vasárnap pedig az időseket is köszöntötték, majd megkoszorúzták Szász János karnagy kopjafáját.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek