Kapós lett idén a pityóka

1-1,2 lejes átlagáron kel el az új termés

853

Termelői szempontból nagyon jó, kilónként 1-1,2 lejes árat kínálnak a kereskedők az eddig betakarított étkezési burgonyáért. Az értékesítéssel úgy tűnik idén nem lesz gond, a kérdés csak az, hogy a rendkívüli időjárás és erőteljes burgonyavész miatt a helyi kis- és nagytermelőknek lesz-e mit eladniuk.

Pityókaválogató munkások egy alcsíki gazdaságban. Szinte azonnal elviszik a termést a felvásárlók Fotó: Domján Levente

Egyelőre nem pihen pár óránál tovább a raktárakban az idei pityókatermés. Termelői szempontból ugyanis igen vonzó, kilónként 1-1,2 lejes átlagárat fizetnek a kereskedők a napokban kiásott burgonyáért – tájékoztatta lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Kimagasló árat kínálnak
Elismerte: az utóbbi esztendők őszi felvásárlási áraihoz képest a kilónkénti 1 lej feletti értékesítési lehetőség kimagaslónak számít.
– Ilyen őszi árra én nem nagyon emlékszem, de ilyen esztendőre sem. Azonban nemcsak a burgonya, hanem több mezőgazdasági termény – például a búza – és élelmiszer, zöldség ára is magasabb, mint más esztendőben. A búza tonnánkénti 200-210 eurós világpiaci ára mintegy 30 százalékkal magasabb a tavaly jegyzettnél. Viszont a minőségben marginális különbségek mutatkoznak, ami az árra is hat: lesz a malmi minőségű búza, aminek magas az ára és a lesz a csak állattakarmányozásra alkalmas gabona, aminek viszont a malminál jóval olcsóbb lesz az ára. Ugyanis nem mindenkinek sikerült a búzát idejében, jó körülmények között learatni, de sok esetben a sok eső rontotta a minőséget – tette hozzá a Hargita megyei szakigazgató.

Nagy a szórás a hektárhozamokban
A pityókaárak kedvező alakulásához ugyanakkor az időjárási viszonyok miatt más termelők balszerencséje is hozzájárult. A pillanatnyi, kora őszi árak azért is lehetnek ekkorák, mert a krumplitermés a főbb árutermelő nemzeteknél, azaz Lengyelországban, Ausztriában és Németországban is jelentősen elmaradt a várttól. A magas burgonyafelvásárlási árakból azonban Székelyföldön sem tud minden gazda profitálni: aki a burgonyáját a permetező kezelésekkel nem tudta időben megmenteni a vésztől, vagy pityókaparcellái alacsonyabb, vizenyősebb területen húzódtak, annak eladható, mennyiségileg értékelhető termése sem lesz. Épp ezért már a burgonyabetakarítás kezdeti fázisában látszik, hogy a hektáronkénti terméseredmények nemcsak a megyén belül, hanem adott községen, határszakaszon belül is nagyon eltérőek lesznek. Az ipari feldolgozásra szánt csipsz-pityóka, valamint a korai étkezési burgonyafajták betakarítását egyébként már Alcsík-szerte elkezdték a nagytermelők.
– A termésátlag nagyon változó: a hektáronkénti 10-14 tonnától a 40 tonnáig bármi előfordulhat. Szerencse kellett annak megválasztásához, hogy a burgonyát idén milyen parcellákba ültessék, de ilyen körülmények között mutatkozik meg az is, hogy a gazda idejében és megfelelő készítményekkel tudta-e végezni a növényvédelmi munkálatokat. Akik kézben tudták tartani a vészt, ugyanolyan magas termésük van, mint tavaly, ami az átlagos hektárhozamok terén rekordnak számított. Aki viszont nem permetezett, vagy a parcellák fekvése miatt a sorok között hosszú ideig állt a víz, nagyon kevésre számíthat. Alcsíkon például 540 hektárnyi burgonyaparcellán heteken keresztül állt a víz. Csíkkozmáson olyan terület is akadt, amely még egy héttel ezelőtt is vízben volt – fejtette ki Török Jenő.

Rövid távon árcsökkenés várható?
Kérdésünkre, hogy a jelenlegi, termelői szempontból kedvező burgonyafelvásárlási árak a téli hónap folyamán is kitartanak-e, a szakember nem mert egyértelmű választ adni.
– Nagyon nehéz megmondani. Lehet, hogy lesz egy kis visszaesés, hisz közvetlenül a betakarítást követően azok a termelők, akiknek nincs megfelelő tárolókapacitása, kénytelenek pénzzé tenni a burgonyát. Jelenleg magas az ár, ami miatt sokan dönthetnek úgy, hogy nem várnak, most értékesítenek, ami viszont ideiglenesen az árak csökkenését vonja maga után. De azt nem gondolom, hogy a jelenlegi 1 lejes árszintről a pityóka 90, vagy akár 80 bani alá esne. Hogy novemberben vagy decemberben milyen árszintek lesznek, azt most nehéz megjósolni – mondta el a szakigazgató.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek