Káosz a 2. Liga folytatásával kapcsolatosan

Annak ellenére, hogy számos terv látott napvilágot

35

A labdarúgó 1. Liga folytatása kapcsán egyelőre nem merültek fel kétségek, ám az alacsonyabb osztályok újraindításáról és a pontvadászatok befejezésével kapcsolatosan egyre nagyobb a káosz. Miután a harmadosztályt gyakorlatilag befagyasztotta a Román Labdarúgó Szövetség, és ugyan a 2. Liga folytatásáról is van elképzelés, ám egyelőre konkrét döntés nem született a csütörtöki videokonferencia után sem.

Még egy hónap szünet biztosan vár a másodosztály csapataira                                    Fotó: Pál Zoltán / archív

A hazai labdarúgásban elég nagy a káosz, legalábbis ami a pontvadászatok folytatását illeti. A Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) már korábban közölte terveit az 1. Liga folytatásával kapcsolatosan, egyelőre csak az újrakezdés pontos időpontja az egyetlen kérdőjel, de a pontvadászat befejezése nemcsak prioritás, hanem a jelen állás szerint is megvalósítható. A káosz inkább a 2. Liga folytatására jellemző, hiszen bármennyire is szeretné, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) inkább összezavarja, mintsem a helyes és követendő utat mutatná meg a pontvadászat csapatai számára.
A FRF csütörtökön a 2. és 3. Liga folytatásáról tartott maratoni, háromórás videokonferenciát a két pontvadászatban érintett klubok képviselőivel. Ahogyan arra korábban is számítani lehetett, a harmadosztály küzdelmeit befagyasztotta a szakszövetség, tehát a 3. Liga 2019/2020-as idénye biztosan nem folytatódik a szükségállapot lejárta után. Azt is eldöntötte a FRF, hogy a harmadosztályból egyetlen csapat sem esik ki, így többek között a Székelyudvarhelyi FC is megtarthatja 3. ligás helyét ősztől. Azonban a 3. Liga csoportelsői közül automatikusan nem mindenki jut fel a másodosztályba, és a FRF ezen döntése váltott ki a legtöbb vitát a csütörtöki ülésen.
Korábban a Răzvan Burleanu által vezetett FRF álláspontja az volt, hogy a 3. Liga öt csoportjából csak egyben játszanak selejtezőt az első helyért, mégpedig a 3. csoportban, ahol a Bukaresti Progresul Spartac és a VSK CSM Slatina azonos pontszámmal állt az első és második helyen, a két gárda közül jobb gólarányának köszönhetően a fővárosiak álltak az élen. Csütörtökön viszont változott a helyzet, a FRF ugyanis úgy döntött, hogy amelyik csoportban az első és a második helyezett között három vagy annál kevesebb pont a különbség, ott selejtezőre kerül sor az érdekelt két gárda között. Így csak két csapat jut fel automatikusan a 3-ból a 2. Ligába, az 1. csoportból a Bákói Aerostar és a 4. csoportból az U Craiova 1948. A 2. csoportban az Unirea Slobozia három pont előnnyel vezet a Mostiștea Ulmu előtt, a 3. csoportban a Progresul Spartac pontegyenlőséggel áll az élen a VSK Slatinát megelőzve, míg az 5. csoportban Lénárdfalvának kétpontos az előnye a Nagybányai Minaurral szemben, így mindhárom helyzetben egy oda-visszavágós selejtezőt rendeznek az első két helyezettek között, a győztes pedig feljut a másodosztályba.
A megyei bajnokságokból nem 21, hanem csak 14 csapat fog feljutni a 3. Ligába, ezek kilétét pedig minitornákon fogják majd eldönteni, amelyeken három-három gárda vesz majd részt. Mivel nem lesz kieső, a 2020/2021-es idényre megnő a 3. Liga mezőnye, az eddig 16 csapatos csoportok 18 fősre duzzadnak majd, így a jelenlegi nyolcvanról kilencvencsapatosra nő a harmadosztály.

Sok a kérdőjel
Továbbra is a másodosztály folytatásának mikéntje a legnagyobb kérdőjel a hazai labdarúgásban. Noha számos terv látott már napvilágot az elmúlt napok folyamán, a csütörtöki videokonferencián sem sikerült a FRF-nek és a 2. ligás csapatoknak zöldágra vergődniük. Két pont van, amely mellett továbbra is kitart a FRF: a másodosztály első két helyezettje feljut az 1. Ligába, a harmadik pedig selejtezőt játszik ugyanezért az 1. Liga alsóházának hatodikjával; a 2. Liga utolsó négy helyezettje kiesik a másodosztályból.
Ez utóbbi pontban két kieső már eldőlt, a Sportul Snagov ugyanis a téli szünetben feladta a küzdelmeket, ám mivel a pontvadászat felén túl van a mezőny, így a csapatnak nem törlik az eredményeit és továbbra is szerepelni fog a rangsorban, míg a Pandurii Lignitul Târgu Jiunak olyan nagy a hátránya, amelyet ugyan matematikailag ledolgozhat, ám gyakorlatilag erre nem sok az esélye. A másik két kieső hely elkerüléséért több csapat is küzd, közöttük van az FK Csíkszereda is.
A FRF egyik felvetése az volt, hogy a másodosztályt is alsó- és felsőházra osszák, így folytatódjon a pontvadászat, ám a csapatok tartsák meg pontjaikat. Felmerült az is, hogy hasonlóan két részre osztva folytatódjon a 2. Liga, ám felezzék meg a csapatok pontjait, ám ez az ötlet heves ellenállást váltott ki minden csapatvezetőtől. Több csapat javasolta a 2. Liga befagyasztását is azzal a feltétellel, hogy senki ne essen ki a másodosztályból és a 3. Ligából se legyen feljutó, a listavezető Aradi UTA automatikusan jusson fel az 1. Ligába, míg a szintén feljutást érő második és selejtezőt érő harmadik helyért a CS Mioveni, a FC Turris-Oltul Turnu Măgurele, a FC Argeş Piteşti, a Petrolul Ploieşti, a Bukaresti Rapid és a Bukaresti Metaloglobus játsszon egy oda-vissza kört. Érdekesség, hogy az UTA, a Petrolul, a Turris-Oltul és a Rapid jelezte csak a FRF felé, hogy az eredeti kiírás szerint szeretnék befejezni a bajnokságot.
A klubvezetők ugyanakkor jelezték a FRF felé, hogy több gárda sem tudja teljesíteni a sportminiszter által a sportélet folytatásának feltételeként szabott rendszert. Éppen ezért a csapatvezetők arra kérték a FRF vezetését, eszközölje ki a sportminisztériumtól a feltételek enyhítését, ellenkező esetben több gárda sem fog tudni pályára lépni még júniusban sem. A videokonferencia végén Răzvan Burleanu ígéretet tett a klubvezetőknek, a héten tárgyal a sportminisztérium és az egészségügyi minisztérium vezetőivel és megpróbálja kieszközölni a feltételek enyhítését a labdarúgóklubok számára, majd ezt követően újabb videokonferencián közli a FRF vezetése, hogy miként zárják le a pontvadászatot a 2. ligában.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.