Kántortovábbképző könyvbemutatóval

A Gyulafehérvári Érsekség Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága február 6–9. között szervezi meg Csíksomlyón az idei lelkigyakorlatos kántortovábbképzőt. A tanfolyamon mintegy száz kántor vesz részt.

Sok a fiatal kántor a Főegyházmegyében, és a továbbképzés nagyon lényeges és fontos számukra – hangsúlyozta Ft. Tamás József segédpüspök, aki elmondta, hogy a főegyházmegyében tevékenykedő mintegy kétszáz kántor nagy része kántoriskolát vagy a marosvásárhelyi ökumenikus kántortanítóképzőt végezte el.
– Minden évben szervezünk továbbképzőt a kántorainknak, erről értesítjük a plébániákat, amelyek a résztvevők utazási és étkezési költségeit megtérítik. Ezenkívül a tanfolyamot kisebb szponzorok, valamint a megyei tanács támogatja.
Az előadókat évről évre a zenei bizottság ajánlatára hívják. Idén a legfőbb előadó a nagyvárad-szőllösi plébániatemplom karnagya, Józsa Domokos. Ft. Tamás József segédpüspöktől megtudtuk, hogy a továbbképző fontos mozzanata lesz ma délután 17 órától az Erdélyi kántoriskola című kötet bemutatója. A kötet anyagát a zenei bizottság állította össze és tartalmazza a kántorvizsgához szükséges tananyagot, de a gyakorló kántorok számára is hasznos és hiánypótló kiadvány. A kegytemplomban tartandó könyvbemutatón a kötetet Lászlóffy Árpád Ádám, a kiadvány lektora méltatja. Kedden, február 7-én 20.30-tól Józsa Domokos tart orgonakoncertet a csíkszeredai Millenniumi-templomban.

Daczó Katalin