Kampány, szigorú szabályokkal

60

Csíkszereda utcáin már kijelölték azokat a helyeket, ahová a június 5-i önkormányzati választások jelöltjei kihelyezhetik plakátjaikat. Az új, választásokra vonatkozó jogszabályok szerint ezekre csupán egy-egy plakátot ragaszthatnak a pártok, választási szövetségek, kisebbségi szervezetek és független jelöltek, valamint szigorúan büntetik a kiragasztott plakátok rongálását is.

Választási plakátoknak kijelölt helyet jelző tábla. Figyelik a kampányolókat Fotó: László Róbert
Választási plakátoknak kijelölt helyet jelző tábla. Figyelik a kampányolókat Fotó: László Róbert

A polgármesteri hivatalok feladata, hogy – figyelembe véve a választásokon induló pártok számát – a választási plakátok kiragasztására alkalmas helyeket jelöljenek ki valamennyi településrészen a május 6-án kezdődő kampány előtt. A csíkszeredai polgármesteri hivatal tegnapi rendelkezése szerint a megyeszékhelyen 15 helyen megengedett a plakátolás: a kulturális központ kerítésén, a Szabadság téren, a Tudor Vladimirescu u. 21. szám alatt, a Brassói úti autóbusz-megállóval szemben, a Majláth Gusztáv Károly téren, a Zsögödi Nagy Imre Galéria előtt, a taplocai buszmegállóban, a hargitafürdői és a csibai általános iskola kerítésén, a Központi Park nyugati oldalán, a Temesvári és a Nagyrét utcák kereszteződésénél, a Tető utcai és a Testvériség sugárúti önkiszolgáló üzletek előtt, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói fertőző osztályának kerítésén, valamint a Hargita utcai római katolikus templom kerítése mellett kijelölt hirdetőtáblákon. Ezekre a politikai pártok, választási szövetségek, kisebbségi szervezetek és független jelöltek egy-egy 50-szer 35 centiméteres plakátot ragaszthatnak, úgy, hogy ne akadályozzák meg a többi pártot a hirdetőtábla használatában. Választási plakátok a már említett helyeken kívül kizárólag a tulajdonos vagy az ügyvivő beleegyezésével ragaszthatók ki. Ugyanakkor tilos a kiragasztott választási hirdetések rongálása, összekenése, összefirkálása, ezen cselekedetekért 600 és 1000 lej közötti bírság róható ki.
Ugyanakkor a választásokra és a kampányra vonatkozó új jogszabály tiltja a választópolgárok meggyőzésére szánt kis ajándékok, így a pólók, öngyújtók, sapkák, zacskók, bögrék osztogatását. A kampány időszaka május 6-tól a június 4-ig, azaz a helyhatósági szavazás napját megelőző szombat reggel 7 óráig tart.
Ugyancsak tegnap tette közzé a Hargita Megyei Prefektúra honlapján a megyében meghatározott választókörzetek listáját. E szerint megyeszinten 290 szavazókörzetben adhatják le voksaikat a választók, ebből 22-t Csíkszeredában, egyet Har­gitafürdőn, 9-et Gyer­gyó­szent­miklóson, egyet Gyil­kos­tón, 22-t Szé­kely­ud­var­he­lyen jelöltek ki. Maros­hé­ví­zen 11, Szé­kely­ke­reszt­úron 7, Ba­lán­bá­nyán és Szent­egyházán 5-5, Bor­széken 2, Tus­nád­fürdőn pedig egy szavazókörzet alakul. A községekben, a lakosok, illetve a községhez tartozó települések számának függvényében, 1–10 szavazókörzetben adhatják le voksaikat a választópolgárok.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek