vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kamikazék városa

Annyi kamikaze gyalogossal és kerékpárossal sehol nem találkoztam, mint a megyeszékhelyen. Legyen az az év bármely napja, nem tudok úgy a városon végigmenni, hogy ne találkozzak „öngyilkosjelölt” gyalogossal vagy kerékpárossal, tavasztól őszig pedig mindkettővel. A járda nélküli falvak gyalogosai és kerékpárosai lassan vizet sem vihetnek a csíkszeredaiaknak.
A legborzasztóbb látvány, amikor „agybadugóval”, azaz fülhallgatóval a fejükön-fülükben, ezerrel zenét hallgatva úgy lépnek le a járdáról, hogy szét sem néznek. Azt hiszik, páncéltörő tankból vannak, hogy ők úgy is érinthetetlenek, hiszen a „zebrán” kelnek át. Aztán jön egy autós, alig harminccal, de az út a friss hó és a latyak miatt csúszik, fékhatás tehát nulla, és úgy keni fel a szélvédőre a figyelmetlen gyalogost, mint nyáron a cseszlét a hűtőrácsra. Mentők jönnek, majd mennek, a gyalogos a gipszágyban mélázik azon, hogy miért ütötték el, a sofőr meg a rendőrségen gondolkozik azon, vajon jobb lett volna-e, ha aznap inkább a garázsban hagyja járművét. Mert őt jobban meghurcolják, mint azt, akit megröptetett az átjárón.
A hónap első hetében a megyeszékhely közlekedésrendészete több közúti akciót is szervezett a városban. Ha mindenki 48 órán belül kifizette a büntetést, akkor csak 9280 lejjel bővítették a helyi költségvetést. Ami viszont a legérdekesebb, hogy a 47 „horogra akadt” személyből 19 (40,4%!) gyalogos volt. Biztos, hogy nem gyorshajtásért, szabálytalan előzésért vagy parkolásért büntették a járókelőket, hanem azért a kamikazeakcióért, amit véghezvittek. Állandóan panaszkodnak a gyalogosok, hogy az autósok nem adnak nekik elsőbbséget. Tudják, hogy az akció során hány autós fizetett azért, mert nem állt meg az átjáró előtt, nem adott gyalogosnak elsőbbséget? Egyetlenegy. Szerintem az az egy is éppen telefonált, s amikor meglátta a rendőröket, igyekezett bekapcsolni a biztonsági övét, de hetvennél elég nehezen ment neki. El is kapták a szerencsétlen flótást. És megmentették tizenkilenc ember életét.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb