Kamerákkal a felelőtlenek ellen

Kuka mellett bűzölög a szemét Gyergyószentmiklóson

337

Szemétkupacok halmozódtak fel a kukák mellett Gyergyó­szent­miklós lakónegyedeiben. A lakosokat nemcsak a látvány zavarja, hanem a bűz is, a kukázók viszont kihasználják a lehetőséget, tovább rontva ezzel a helyzeten.

A kuka mellé tett hulladékot nem viszik el. Sok pénzébe kerül a városnak Fotó: Lázár Hajnal

Gyergyószentmiklóson a lakónegyedek több hulladékgyűjtő szigete körül tetemes mennyiségű szemét halmozódott fel. Kartondobozok, építkezési törmelék, ruhák, ágynemű, üvegek, s még ki tudja, mi minden van a konténerek mellé ledobva. A lakosok pedig dühösek, és nem értik, hogy mi történik.
A Forradalom negyedben lakó egyik férfi elpanaszolta: nagyon zavaró a helyzet, egész nap bűz van a tömbházak környékén, egy este pedig arra lettek figyelmesek, hogy ég a szeméthalom. A Virág negyedben sem jobb a helyzet, egy édesanya azt mondta, attól tart, hogy a tömbház mellett játszó gyermekei nehogy elvágják magukat valami kidobott éles tárggyal. Egy Bucsin negyedi lakó pedig azért mérges, mert csak a kukázóknak tetszik a jelenlegi helyzet, ugyanis válogatnak a szeméttárolók mellé tett holmiból, s ha kiszednek valamit a kukából, de mégsem akarják megtartani, azt is a halomra dobják. Olyan is akad, aki a szemeteszsákot meg sem próbálja a gyűjtőedénybe tenni, egyből a többi mellé teszi a magáét.

Tavaly 70 ezer lejbe került
Nagy Zoltán polgármester a Hargita Népe kérdésére azt mondta, a lakosok felelőtlensége okozza a problémát.
– Sokan nem veszik a fáradságot, hogy a gyűjtőedénybe dobják a szemetet, hanem leteszik mellé, s valószínűleg cégek is hordanak hulladékot a lakónegyedek konténereihez – fogalmazott a városvezető.
A háztartási hulladékot, valamint a szelektív hulladékot gyűjtő konténereket is rendszeresen üríti a szemétszállítással megbízott RDE Harghita, azonban az építkezési törmeléket, a zöldhulladékot nem szállítják el, s azt sem, ami a kukák mellé van lerakva. Ez utóbbi elhagyott szemétnek számít, és tavaly az önkormányzat 70 ezer lejt fizetett a szemétszállító vállalatnak, hogy begyűjtse a szanaszét hagyott szemetet. A városvezető azt mondta, idén úgy döntöttek, hogy a polgármesteri hivatal mellékgazdasága gyűjti össze egy konténerbe az elhagyott szemetet, s azt üríti rendszeresen az RDE. Így köbméterenként 80 lejt kell fizetnie a városnak. A mellékgazdaságnak egyéb munkái is vannak a városban, így nem tudnak állandóan a szemétszállítással dolgozni, ezért gyűl fel helyenként az elhagyott hulladék. A polgármester közölte, térfigyelő kamerák felszerelését tervezik a hulladékgyűjtő szigeteknél, azért, hogy ezt a problémát végleg felszámolják, s a helyi rendőrség megbüntethesse azokat, akik szemetelnek. Ha mindenki megfelelően használná a szemétgyűjtőket, nem lenne elhagyott hulladék – véli Nagy.

A helyi adóra terhelik
A hulladékgyűjtő szigetek használata szabályozott: a papírt, üveget, műanyag palackokat és a hamut a szelektív gyűjtőedényekbe kellene tenni, a földbe süllyesztett tartályokba pedig csak háztartási hulladékot. Az építkezési hulladék elszállíttatására külön konténert kell bérelni a szolgáltatótól. Ruhaneműt a Caritas konténereibe lehet betenni, elektronikai cikkek begyűjtésére rendszeresen szerveznek elektronikai hulladékgyűjtést. Magánházaknál is van lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, zsákokba lehet kitenni a papír- és műanyag hulladékot a kapuk elé, a konténerek mellé.
Gyergyószentmiklóson egyébként mindazon magánszemélyek, akik szerződést kötöttek a szemétszállító vállalattal, személyenként 5,69 lejt fizetnek havonta. Vannak azonban olyan családok is, akik nem írták alá a szerződést, a szemétszállítási díj fizetése alól azonban ők sem mentesülnek. A helyi tanács döntése értelmében az érintett személyek, családok esetén az adóra terhelik a fizetnivalót, ami jóval magasabb a szolgáltató által alkalmazott szemétszállítási díjnál: személyenként havonta 10 lej. Tavaly egyébként közel háromszáz háztartásban mulasztották el a szemétszállítási szerződést megkötni, több mint 700 személynek rótták ki az adóra a szemétdíjat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.