2021, január 18, hétfő.

Kamasz káosz

Kétnapos konferenciát tartott Csík­szeredában a Gyulafehérvári Caritas a fogyatékkal élők kamaszkori problémáiról. A szakmai rendezvényen közel 240 pedagógus, segítő szakember, diák és szülő vett részt.

Dr. Gyarmathy Éva előadása. Tehetség és fogyaték
Dr. Gyarmathy Éva előadása. Tehetség és fogyaték

A pénteken és szombaton az Apáczai Csere János Pedadógusok Házában lezajlott Együtt a fogyatékkel élőkért című konferenciát immár kilencedik alkalommal szervezte meg a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálata a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesületével és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével együttműködésben. A szakmai előadásokat és műhelymunkákat egyaránt felvonultató rendezvényen mintegy 240 hazai és külfödről érkező segítő szakamber, pedagógus, diák és szülő vett részt.
Az idei téma a Kamasz káosz volt, azaz a kiskamaszkor jelensége, problémái és kihívásai a fogyatékkal élők esetében. Az előadások során szó esett a tanulási zavarokról, a figyelemzavarról, a hiperaktivitásról, a viselkedés, illetve a szociális beilleszkedés zavarairól, a szexualitás felfedezéséről és az azzal kapcsolatos problémákról, az autizmusról, illetve a különleges tehetségek normáloktatásba való beillesztésének nehézségeiről. Emellett természetesen terítékre került a speciális nevelési igényű gyerekek tanításának, rehabilitációjának, terápiájának kérdése is. A témában olyan neves külföldi és hazai szakemberek szólaltak fel, mint például dr. Gyarmathy Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének főmunkatársa, Príma-díjas kutató (A tehetség mint nem szunnyadó erő), dr. Schaffhauser Franz, a budapesti Pető András Főiskola rektora (A holisztikus szemlélet jelentése és jelentősége a segítő hivatásokban), Faragó Ferenc, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ szakmai vezetője (Az autizmus­ról tényszerűen, képszerűen) vagy
dr. Berszán Lídia, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szociális Munka tanszékének docense (Egyetlen lenni valaki számára – Szerelem, szexualitás és fogyatékosság).
Demeter Zsuzsa, a szervező in­tézmény program­koordi­ná­tor­a la­punknak elmondta, a konferencia­so­rozat célkitűzése elsősorban az, hogy közös fórumot teremtsen a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakmaibelieknek, segítőknek és szülőknek. Úgy vélte, a kezdeményezés ezt a feladatot sikeresen betölti.
– Nagy örömmel tölt el, hogy a konferencia évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, mert ez azt jelenti, hogy van igény a témák, programok iránt, amit nyújtani próbálunk a résztvevőknek – tette hozzá a konferencia iránti érdeklődést értékelve.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb