Kalotaszegi honismereti kirándulás

110

2015. október 3–4-én a Németh Géza Egyesület honismereti kirándulást szervezett Kolozsvárra és Kalotaszegre. A népes kirándulócsoport (50 személy) célja Kolozsvár történelmi nevezetességeinek, Kalotaszeg népművészeti, történelmi, kulturális értékeinek megismerése.
Kolozsvár belvárosában csoportunkat Korodi Alpár történelem szakos tanár kalauzolta nagy-nagy szakértelemmel. Megnéztük a János Zsigmond Unitárius Kollégiumot, a ferences templom és kolostor épületét, a Karolina-oszlopot, Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály-templomot és a teret övező történelmileg nevezetes épületeket, Fadrusz János csodaszép alkotását. A Farkas utcai református templomig haladva számba vettük a város református, evangélikus iskoláit, az egyetemeket, az erdélyi magyarság kulturális központjait, a Szabók bástyáját és a megmaradt városfalat. Kolozsvári utunkat a Házsongárdi temetőben tett látogatásunk zárta. Irodalmi és történelmi nagyságaink sírjánál tiszteletünket háromszínű szalaggal átkötött hargitai fenyőággal róttuk le (Reményik Sándor, gróf Mikó Imre, gróf Bánffy Miklós, Apáczai Csere János, Bölöni Farkas Sándor, Brassai Sámuel, Dsida Jenő, Kós Károly, Kriza János, Áprily Lajos).
Utunkat Kalotaszeg felé folytattuk. Kiváló utakon, rendezett falvakon, turisták fogadására felkészült tájegységet csodálhattunk meg. Kalotaszentkirályon szálltunk meg, ahol panziók sokasága várja a turistákat. Itt-tartózkodásunk fénypontja a Kalota partján az Ady-emlékhely meglátogatása volt. A költő valóban itt írta hasonló című versét, melyet a helyszínen meghallgattunk egyik társunk előadásában, ezzel tisztelegve a költőóriás emléke előtt. Meglátogattuk a bánffyhunyadi, a kalotaszentkirályi, a magyarvalkói, a magyargyerőmonostori templomot, az utóbbiban istentiszteleten is részt vettünk. Ezek a templomok általában a XIII. században épültek, négy fiatornyos, zsindelyes harangtornyuk van. Minket a különleges templombelső ragadott meg, a sok nagyírásos és vagdalásos kézimunka, mely a hívek adománya, a festett padok és kazettás mennyezetek. A mérai tájház meglátogatása után hazaindultunk.
A kirándulás kellemes hangulata hazáig elkísért. Csoportunk végig énekelt, László Csaba társunk szavalatait hallgattuk nagy csodálattal.
Honismereti kirándulásunk végső kicsengése: nem kell az országhatárokat átlépnünk ahhoz, hogy lélekemelő, szívmelengető dolgokat lássunk.
Köszönjük az élményeket a szervező Csikós Klárának, Kovács Jánosnak és mindazoknak, akik a kirándulás sikeréhez hozzájárultak.

Kisgyörgy Borbála,  Lakatos Olga, Csíkszereda

New Image18

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.