Kalákában, önerőből

Rendbe tették a korondi Unikum sósfürdőt

99

 

Fotó: Korond Turisztikai Egyesület/Facebook

A Korond Turisztikai Egyesület tagjai a helyi önkéntes tűzoltókkal karöltve kalákában a hét végén karbantartó munkálatot végeztek el a korondi sósfürdő környékén, illetve a Csiga-dombon lévő tanösvényen. A szabadtéri strand a nyári hónapokban várja a látogatókat.
– Minden évben kimossuk a medencéket, a belehullott faleveleket, kavicsokat kipucoljuk, gőzborotvával lemossuk a lépcsőket, a víz alatti padokat. Idén a medence túlfolyóját is ki kellett cserélnünk, valamint a vízellátó rendszerhez is egy 110-es átmérőjű csőre volt szükség, hiszen a sós víz az előzőt eltömítette, tönkretette. Kicseréltük a megrongálódott kerítéselemeket, padokat is, az épületeket, kerítéseket, pihenőket újrafestettük. Megkezdtük a medencék sós vízzel való feltöltését, az időjárástól függően harminc-negyven nap alatt telik fel a 96 négyzetméteres medence – mondta megkeresésünkre Ravasz Mihály egyesületi elnök.
Arról is beszámolt, hogy az egyesület adminisztrálása alá tartozó csiga-dombi turisztikai tanösvényen a téli sziklaomlásokat eltakarították, kijavították a tanösvény átjáróit, hídjait, és befogtak egy újabb sós forrást, hogy nagyobb vízhozamot biztosítsanak a fürdőnek.
A strandon ugyan belépőt nem, de adományokat elfogadnak a létesítmény fenntartására, ahová többnyire a helybéliek, környékbeliek járnak. Szezonban turisták is megfordulnak a hangulatos létesítményben, ugyanis a turisztikai egyesület keretében a szállásadók kedvezményes belépőt adnak vendégeiknek. A fürdő vizét nem fűtik, de nyáron akár harminc Celsius-fokra is felmelegedhet.
A turizmus egyelőre szünetel a településen, az ajándéküzleteknél és a szállásoknál is nagy a csend, a helyiek viszont remélik: annak ellenére, hogy sokan visszamondták a nyári foglalásokat, lesznek bátrabbak, akik ellátogatnak idén is a Sóvidékre, ahonnan izgalmas csillagtúrákat szerveznek nekik vendéglátóik.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.