Kájonisok a Határtalanul-programban – Lehetőség a diákoknak

114

Kilenc Határtalanul és két Eras­mus-programban vesz részt a Kájoni János Szakközépiskola a 2016–2017-es tanévben: az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium 9. nyelvi előkészítő tagozatos diákjait és a 11. osztály idegenforgalmi szakos tanulóit az elmúlt héten fogadta vendégül a csíkszeredai középiskola.

Vendégdiákok a delnei Szent János-templomban. Ismerkedés értékeinkkel

Katolikus templomok felkeresésére indultak idén erdélyi látogatásra az egri iskola diákjai, a Határtalanul-program keretében a csíkszeredai Ká­joni János Szakközépiskolával kötöttek partnerséget, így március 23-tól öt napon keresztül a megyeszékhelyen és környékén található templomokat járták be Cseke Zsuzsanna, Darvas Gyöngyi és Pál Piroska helyi tanárok irányításával.
– Fontos volt számunkra, hogy megtekintsük a templomok főoltárát, feljegyezzük az ott megjelenő szenteket és a róluk szóló legendákat. Jártunk a csík­szeredai Millenniumi és Szent Ágoston templomokban, a csíksomlyói, csobotfalvi, csík­del­nei, csíkszentmártoni, tus­nád­fürdői templomokban. A kutatómunka közben újra felfedezhettük többek között a somlyói barokk épületet, amelynek monumentális mérete, díszes belseje és freskói mindenkit lenyűgöznek. Köszönjük a lehetőséget, hogy találkozhattunk a határon túli magyar testvéreinkkel, és eljuthatunk tágabb hazánkba – mondták Mali Judit és Sulyok Kinga kísérőtanárok.
A Határtalanul-program keretében összesen harminc diák érkezett Csíkszeredába, a vendéglátók kiegészítő programként túrát szerveztek a Pogány-havasokba.
A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola kilenc Határtalanul-programban vesz részt 2016–2017-ben, az oktatási intézmény profiljának megfelelő témakörökben: marketing két lépésben, a román és magyar bankrendszer összehasonlítása, gasztronómiai témában keresik fel külföldi partnereiket, jártak már többek között Egerben, Kaposváron, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Tatabányán.
– A szakmai területeken kívül az általános műveltség fontos témáiban is jártasak lettek diákjaink, hiszen volt, ahol építészeti, máshol népművészeti kérdéseket jártunk körbe. A fogadó iskola diákjaival végzett közös projekt során a diákok kommunikációs és informatikai kompetenciájukat is fejleszthették, illetve gyakorolhatták, hogy milyen csapatban dolgozni. A Határtalanul-program olyan diákoknak nyújt lehetőséget az utazásra, akik egyébként még soha nem hagyták el az országot – tudtuk meg Sükösd Annamária igazgatótól.
A Kájoni János Szakközépiskola vezetője szerint a tanintézmény diákjai az Erasmus-programnak köszönhetően idén Walesbe is eljutnak, ez a lehetőség a szakács és turisztikai profilú osztályokat érinti, összesen 45 diákot, ugyanakkor a csíkszeredai iskola is fogad szakmai gyakorlatra Törökországból és Magyarországról diákokat.
– Idén ismét megpályázzuk az Európai Iskola címet, ezt a státuszt még egyetlen Hargita megyei tanintézmény sem kapta meg, külföldi és hazai projektjeink, diákjaink és tanáraink szakmai teljesítménye és sikerei azonban lehetőséget adnak arra, hogy elnyerjük ezt az elismerést – mondta az igazgató.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek