Kutyaelsősegély – míg eljutunk az orvoshoz

Beszélgetés Kodolányi Enikővel, az Ebremény Egyesület vezetőjével

81

Állatoknak is nyújthatunk elsősegélyt, hiszen számtalan, előre nem látható baleset érheti kedvencünket. Tudjuk, hogy hogyan segíthetünk hűséges társunkon vészhelyzet esetén? Kodolányi Enikő, a székelyudvarhelyi Ebremény Egyesület vezetője Magyarországon végezte el az elsősegély-tanfolyamot.

Elsősegély állatoknak. Kedvenceink is szorulhatanak azonnali segítségre Fotó: Facebook

– Intenzív elméleti és gyakorlati tanfolyamon vett részt, milyen ismeretekkel gyarapodott?

– Megtanultam olyan fontos dolgokat, lépéseket, amelyekre szükség lehet egy kisállat sérülésénél, balesetnél, mit és hogyan tegyek, hogy fájdalmát enyhítsem, esetlegesen az életét is megmentsem, amíg egy állatorvoshoz jut. Fontos hangsúlyozni, hogy az elsősegély-ellátás semmilyen esetben nem helyettesíti az állatorvosi ellátást.

– Különbözik-e az embereken alkalmazott elsősegélynyújtástól?

– Nagyon sok minden hasonlóan történik, de rengeteg olyan információ, lépés is van, amit ismerni kell, másként kell végezni. Tudnunk kell alapinformációkat, élettani értékeket, hogy miként közelítsünk, hisz fájdalmában haraphat.

– Magyarországon kutyaelsősegély-kalauz is megjelent a könyvesboltokban, amely mindenekelőtt elsősegélynyújtó könyv gazdik részére, azonban ezenkívül még rengeteg hasznos információt, jó tanácsot is tartalmaz a megfelelő kutyatartással kapcsolatban. Ebből is el lehet sajátítani az alapokat?

– Természetesen elolvasva is megkaphatunk bizonyos információkat, de sokkal fontosabb, ha ezt látjuk is, bemutatják nekünk és szakember felügyelete alatt gyakorolhatjuk.

– Magyarországon létezik kimondottan kutyák számára összeállított elsősegélycsomag. Nálunk is fellelhető hasonló?

– Magyarországon ugyancsak a könyv írója állított össze egy elsősegélycsomagot, ami nagy segítséget nyújthat a sürgős esetekben. Nem tudok róla, hogy lenne külön ilyen csomag nálunk, viszont egy tudatos gazdi könnyedén összeállíthat magának is hasonló kis elsősegélycsomagot.

– Mi a tapasztalata, itthon hogyan állunk segítségnyújtás terén, ha meglátunk például egy beteg, tehetetlen állatot?

– Úgy gondolom, hogy nagyon rosszul állunk, hisz még emberek esetében sem tudjuk, mi a teendőnk. És ehhez még hozzájön, hogy a sérült állat haraphat, amitől természetesen félnek az emberek. Sok esetben azt látom, hogy a kisállatok gazdái még arra sincsenek felkészülve, hogy sürgősség esetén hová fordulhatnak – gondolok itt az állatorvosokra. Ahogy az embereknél ott a családorvos, sürgősségi osztály, fontos, hogy legyen egy állatorvos az elérhetőségeink között. A kutyaelsősegély-tanfolyam csak kis része volt egy nagyobb tanfolyamnak, mégpedig a kutyamasszázsnak, amin nem a szülinapi wellness-masszázst sajátítottam el (bár ez is benne van), hanem elsősorban mozgásszervi betegségekkel küzdő, sérült vagy idős kutyák rehabilitációjában tudok segíteni. Természetesen ezt is állatorvosi felügyelet vagy konzultáció mellett.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek