Korodi: politikai vita, nem több

Izraeli nagykövetség-költöztetés

71

Nagyon nehéz precíz forgatókönyvet megfogalmazni arról, hogy mi sülhet ki Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe való költöztetéséből, az viszont biztos, hogy az államelnök megkerülhetetlen ebben a kérdésben – vallja Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság tagja.

Korodi Attila szerint az államelnök és a kormány politikai vitaként használja fel Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való költöztetésének kérdését, de mindez megmarad a vita szintjén, azon túlmutató következmény nélkül. Maga a vita tárgya azonban valóban fontos a külügyekkel is foglalkozó politikus szerint.
– Megfordult az a tendencia, ami a 80-as években fejeződött be: hogy Jeruzsálemből elköltöztek a nagykövetségek. Hogy kiteljesedik-e arra a szintre, ami azelőtt volt, azt nehéz most megítélni, de véleményem szerint lesznek még követői a washingtoni álláspontnak, akár Európán belül is – válaszolta kérdésünkre Korodi Attila. – Románia viszonylatában van már két precedens az elmúlt 28 évből, amikor a nagykövetségek átköltöztetésére államelnöki rendeletet fogalmaztak meg – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa, utalva a nigériai és kazahsztáni precedensre.
Korodi szerint azzal nincs probléma, hogy az egyes pártok eltérően vélekednek, sőt azzal sincs baj, hogy kormányon belül vitáznak erről, mert a kormányt politikai mandátummal bízta meg a parlament többségi oldala. Klaus Johannis viszont valóban megkerülhetetlen – állítja.
– Mind az államelnök és hivatala, mind pedig a kormány és a PSD–ALDE koalíció politikai vitaként használja fel ezt, de azon túl más nem fog történni – vélekedik a parlamenti képviselő.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.