Konfliktusokozó béremelés

77

Konfliktust teremt a kormány év elején meghozott döntése, hogy február elsejétől ötven százalékkal nő a közpénzből működtetett kulturális intézmények művészeti – színészek, táncosok, zenészek –, valamint kiszolgáló személyzetének a fizetése. A színházi alkalmazottak egységes béremelésére van szükség – állítja a Román Színházi Szövetség.

A Csíki Játékszín réztáblája. Egyik szemük sír, a másik nevet Fotó: Balázs Árpád / archív

Parászka Miklós színházigazgató szerint a kormány döntése felborítja a színházak belső rendjét: ötvenszázalékos béremeléshez juttatja a művészeti és kiszolgáló személyzetet, miközben alacsony összegen tartja a csoportvezetők fizetését.
– Konkrét példákat tudok mondani: az, hogy a produkciókhoz szükséges jelmezek időben elkészüljenek és úgy, ahogyan azt a tervező kéri, a jelmezkészítő műhely vezetőjének a felelőssége. Az ő keze alatt dolgozik három varrónő és az öltöztető, akiknek február elsejétől jóval magasabb lesz a bére, mint csoportvezetőjüknek. Ugyanilyen különbség lesz a színpadmester és az irányítása alatt dolgozó technikusok, kellékes, díszletező fizetése között – ismertette részleteiben a béremelést követő helyzetet Parászka Miklós.
A színházigazgatótól megtudtuk, a Román Színházi Szövetség is a béremelés kiigazítását kérte a kormánytól, meglátásuk szerint egységes korrekcióra lenne szükség a kulturális intézményekben.
– Egy évtizede nem volt fizetésemelés ebben a szektorban, nem az a kérdés tehát hogy, szükséges-e vagy sem. Észszerű, jól kigondolt béremelésre van szükség, ami nem okoz a mostanihoz hasonló konfliktushelyzeteket. Intézményünkben már több alkalmazottunk jelezte elégedetlenségét – tette hozzá a Csíki Játékszín igazgatója.
A Csíki Játékszínnél jelenleg 45 személy van alkalmazásban, közülük kilenc személyt: titkárnő, pénztáros, ügyvezető, takarítónő és a már említett közép- és felsővezetőket nem érinti az ötvenszázalékos béremelés.
A színház munkatársai között a művészeti-szervezési osztályhoz tartoznak a színészek, a dramaturg, ügyelő, súgó, közönségszervező és a művészeti titkár, a kisegítő személyzethez pedig a műszaki dolgozók, ruhatáros és a varrónők – ők valamennyien béremelésre számíthatnak februártól.
Az intézménynél a színészek fizetése jelenleg, szolgálati időtől és teljesítménytől függően a minimálbértől a bruttó 2861 lej között van, erre jön rá februártól az ötvenszázalékos béremelés.
– Van egy másik furcsa helyzet: az előző évek megszorításai miatt a színáz egy-egy takarítónőt és ruhatárost alkalmazhat, egy-egy személy azonban nem tudja ellátni az említett munkaköröket, főként a takarítást. A két állást ezért úgy töltöttük be, hogy alkalmazotti státusztól függetlenül mindkét feladatot ellátja a két személy. Februártól azonban a törvény értelmében csak a ruhatáros fizetését emelhetjük meg – hozott egy újabb példát Boros Kinga adminisztratív vezető.
A színház és az önkormányzat vezetősége januárban több alkalommal tartott megbeszélést arról, hogy hogyan tudja előteremteni az intézményben dolgozó alkalmazottak béremeléséhez szükséges anyagi fedezetet. Borsos Kinga szerint az alkalmazottak megemelt fizetésére több mint 500 000 lejre van szüksége a színháznak.
– Az önkormányzattal közösen teremtjük elő ezt a pénzt: csökkentjük a beruházásokra előirányzott összeg értékét és a megspórolt pénzt átcsoportosítjuk a személyzet kifizetésére. Több mint 300 000 lejt szabadítunk fel így, a maradék összeget pedig a polgármesteri hivatal biztosítja – mondta Parászka.
A színházigazgató szerint ez azt jelenti, hogy az intézmény részben lemond az öltözők, fürdők, a színpadot a jelmezkészítő műhellyel összekötő lépcsőház és az alagsor felújításáról. illetve az előadások költségvetését is csökkenti.
– Mindezt úgy tesszük, hogy a színház műsorpolitikája és évek óta bejáratott bérletrendszerre ne sérüljön, a nézők tehát mindebből semmit nem fognak érezni – közölte.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.