Falumúzeum Gyimesfelsőlokon – Közösségi összefogással

153

Közadakozásból terveznek falumúzeumot létrehozni Gyi­mesfelsőlokon. Közös erőfeszítéssel berendezett csángó portán többek közt a gazdálkodáshoz használt régi gépeket, edényeket, bútorokat mutatnak majd meg a látogatóknak. Ezek olyan tárgyak, amelyek egykor a csángó hétközna­pok szerves részét képezték – közölte lapunkkal Pap Imre, a község polgármestere.

Pap Imre polgármester az új létesítmény helyét mutatja Fotó: Kovács Hont Imre

Kérdésünkre elmondta: a finanszírozáshoz keresik még a forrásokat, de úgy tervezik, hogy főként közösségi projektként, önerőből, közadakozásból valósítják meg.
– A csángó porta berendezéséhez nincs szükség nagyobb beruházásra, ezt önerőből is képes megoldani a közösség – jelentette ki az elöljáró.
Hozzáfűzte, a falumúzeum hely­színéül szolgáló épületek a rendelkezésükre állnak, az önkormányzat megvásárolta a szükséges területet. Egyébként már eredménye is van a közös munkának: néhány régi tárgyat, amelyeket majd kiállítanak, összegyűjtöttek már. A közös munkában egyelőre néhányan vettek részt a helybeliek közül, a nyáron kezdik el a gyűjtést a településen. A polgármester becslése szerint ősszel akár már neki is foghatnak az érdemi munkának.
Mint arról a Hargita Népe korábban beszámolt, az önkormányzat a tervezett falumúzeum mellett tűzoltószertárt, valamint szennyvíztisztító állomást is épít az idén. Az önkormányzat tervei közt szerepel az általános településrendezési terv elfogadása is.

Kiss Gergely-Előd

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek