Közel a jelentkezési határidő

Gyapjúértékesítési támogatás

269

Nagyon kevesen, a várt több száz helyett mindössze harminckilencen igényelték eddig Hargita megyéből a kilónkénti 1 lejes gyapjúértékesítési támogatást. Vészesen közeleg azonban a határidő: a programba március 28-ig jelentkezhetnek a juhosgazdák.

Körmükre ég a gyertya. Csak kevés gazda kért támogatást Fotó: Domján Levente

Vészesen közeleg a határidő, ennek ellenére csupán 39 juhtartó jelezte részvételi szándékát eleddig Hargita megyéből a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium gyapjúértékesítést ösztönző programjába. A jelentkezők összesen 35 tonna gyapjú értékesítését vállalták, azaz döntően nagyobb állatállománnyal rendelkező gazdákról van szó – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére Fekete Endre, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa. A feldolgozóknak vagy a begyűjtőközpontoknak értékesített gyapjú mennyisége után a juhosgazdák kilónkénti 1 lejes – amolyan árkiegészítő – „de minimis” támogatásra számíthatnak. A kérések benyújtására március 28-ig, a saját állományból származó gyapjú értékesítésére szeptember 30-ig, míg az elszámoláshoz szükséges dokumentumok benyújtására 2019. november 1-jéig van idejük a juhtartóknak.
A gazdák gyapjúértékesítési támogatásra szóló kéréseit a megyei mezőgazdasági igazgatóság fogadja, ám annak érdekében, hogy ne kelljen minden gazdának Csíkszeredába utaznia, a támogatásigénylések begyűjtésébe és eljuttatásába a helyi önkormányzatok is besegítenek.
A gyapjúértékesítési támogatást jogi és magánszemélyek egyaránt igényelhetik, amennyiben gazdaságuk szerepel az országos farmnyilvántartóban. Szintén a támogatási feltétel, hogy az értékesített gyapjú mennyiségét az egyéni gazdálkodók, engedélyezett magánszemélyek (PFA) érvényes termelési könyvecskével, a jogi személyiségű farmok pedig érvényes számlával igazolják. A támogatásigénylési kérelemhez magánszemélyek esetén a személyigazolvány másolatára, jogi személyek esetében pedig a cégbejegyzési bizonylatra van szükség. Emellett érvényes bankszámlaszám, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, valamint a gazdaság bejegyzéséről tanúskodó állategészségügyi igazolás szerepel a kérelemhez csatolandó dokumentumok listáját. A támogatási kérésben ugyanakkor szerepelnie kell a gazdaságban található juhállomány nagysága, továbbá az idén értékesítésre szánt gyapjú becsült mennyisége – emlékeztetett Fekete Endre.
Hargita megyéből tavaly a gyap­júértékesítési programba több mint hatszáz juhtartó jelentkezett, ám közülük elszámolást csak alig harmaduk, szám szerint 179 gazda nyújtott be. A támogatási programról bővebb felvilágosítást Fekete Endrétől a 0744–763503 vagy pedig a szakigazgatóság 0266–371898-as telefonszámán lehet kérni.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek