Korzettben, együtt

128

A fűző, avagy korzett szó hallatán a legtöbb embernek egy kacér ruhadarab jut eszébe, a gerincproblémákkal, kóros gerincferdüléssel élők számára viszont egy ortopédiai segédeszköz, amit állandóan viselni kell. Szombaton olyan fiataloknak szervezett találkozót az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF), akik így élnek, így kell megtalálják helyüket kortársaik között.

Korzettes találkozó Székelyudvarhelyen. Egymást biztatni és erősíteni Fotó: Asztalos Ágnes
Korzettes találkozó Székelyudvarhelyen. Egymást biztatni és erősíteni Fotó: Asztalos Ágnes

Egy szó szerint testre szabott, műanyagból készült, törzsortézisnek is nevezett segédeszköz a korzett, amelynek hordása megfelelő gyógytorna mellett a súlyos gerincferdülést is képes gyógyítani.
Hasznossága megkérdőjelezhetetlen, de viselője számára új, sok esetben rémisztő, nehezen kezelhető életmódot, helyzeteket jelenthet. Brebán Magdolna Noémi gyógytornász tudomása szerint Székelyudvarhelyen is több gyermek, fiatal éli mindennapjait korzettben, őket szólították meg a három éve indított HÁTiskola program legújabb eseményével, a korzettes találkozóval.

Sorstárstalálkozó
A Siculus Ifjúsági Házban szombaton várták az érdeklődőket, hat lány – és két szülő mint kísérő – vett részt az eseményen. A legfiatalabb hatodikos, a legidősebb kilencedikes volt, és volt köztük olyan, aki már közel három éve korzettet hord. A segédeszköz akkor igazán hatásos, ha napi 22 órát hordja az ember, a fennmaradó két óra alatt zajlik a tisztálkodás és a gyógytorna – derült ki a beszélgetésből, amelyet – és később a kiscsoportos foglalkozásokat is – Brebán Magdolna Noémi gyógytornász és Vass Orsolya, az UFF elnöke vezetett. Gyakran több évig, általában 18 éves korig kell viselni. Bár a lányok elmondásából úgy tűnt, hogy a közvetlen környezet, a barátok megértően, elfogadóan viszonyulnak a helyzetükhöz, később kiderült, bizony adódnak felkavaró, elbizonytalanító percek is a mindennapokban.
– Éppen erre gondoltunk, amikor kitaláltuk a korzettes találkozót. Adjunk egy lehetőséget a fiataloknak, akik szeretnének sorstársaikkal találkozni, mert egymás történeteiből, tapasztalataiból erőt lehet meríteni. A közösségi élmények hatására más perspektívában láthatják betegségüket, új barátokra találhatnak, akik igazán megértik őket – mondta Vass Orsolya.

Fontos a biztatás
A korzettes találkozó ötlete nem új keletű. Magyarországon a Vertebra Alapítvány régóta szervez gerincferdüléses gyerekek számára táborokat, találkozókat, több kiadvány is készült már korzettes gyerekek élménybeszámolóiból, leveleiből. Programjaik célja megmutatni, hogy habár a gerincferdülés felismerésekor, az első korzett elkészültekor a világ kicsit összeomlik a betegek számára, mégsem olyan kilátástalan a helyzet, hiszen mások is járnak ugyanabban a „cipőben”, ami nem annyira kényelmetlen, mint amennyire jótékony hatású. Az udvarhelyi találkozó ezt szemléletesen megmutatta: ahogy teltek az órák, egyre oldottabbak, vidámabbak lettek a lányok egymás között. Talán nekik – kortársaikhoz képest – még inkább szükségük van a biztatásra, a pozitív megerősítésre, és arra, hogy őszintén beszélhessenek a korzettel kapcsolatos problémáikról. Mint egyikük mondta: „Itt elengedhetjük magunkat, mert senki nem bámulja a másikat, hiszen magán is van, amit nézzen.”
A lányok készítettek egy-egy posztert, amelyre felkerültek a korzettes élet pozitívumai és negatívumai is. Őszintén, elhallgatások nélkül osztották meg élményeiket, tapasztalataikat. Majd némi kézműveskedéssel kidíszítették korzettjeiket, mert miért is ne lehetne szép, „csajos” az a segédeszköz, amely a kívánt eredményért akár évekig is mintegy a testük részévé válik.

Az egyenes gerincért
Székelyudvarhelyen Brebán Mag­dolna Noémi gyógytornász és az UFF 2013-ban indította el a HÁTiskola programot, amely főként az iskolapadban ülő gyermekeket, fiatalokat célozza meg. Rendhagyó tanórákat tartanak, ahol a legkisebbek is megtudhatják, miből áll az emberi gerinc, melyek annak egészséges élettani görbületei, hogyan lehet felismerni a hát betegségeit. Játékos tevékenységen pedig azokat az egyszerű mozgásokat, gyakorlatokat, melyeknek helyes végzésével csökkenteni lehet a gerincferdülés kialakulásának esélyét. A program részeként a korzettes találkozónak is lesz folytatása, ezt az igényt fogalmazták meg a részt vevő lányok is. Sőt az is elhangzott, hogy például uszodába is elmehetnének, mert egyedül nem szívesen vágnak bele, de együtt sokkal bátrabban állnák a kíváncsi tekinteteket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek