Kiterjesztenék a vaddisznóvadászati idényt

62

Pozitívan véleményezte kedden a képviselőház mezőgazdasági bizottsága a 2017/20-as sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy sertéspestis-fertőzés fokozott veszélye esetén kiterjesszék a vaddisznvadászat idényét – számolt be az Agerpres hírügynökség. A jelentés ezt követően az alsóház elé kerül, amely a végső döntést hozza meg e kérdésben. Ioan Munteanu, a mezőgazdasági bizottság elnöke szerint a jogszabállyal a sertéstenyésztőket akarják megvédeni. „Ha ez a betegeség, ez a vírus felüti a fejét az országban, Romániában blokkolják a sertéstenyésztést, ami katasztrófához vezetne” – fogalmazott a mezőgazdasági bizottság elnöke. A tervezet értelmében egész évre kiterjeszthető a vaddisznók kilövésének idénye a megszabott kvóták keretein belül, amennyiben bebizonyosodik, hogy egy bizonyos területen afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét. A kilövési engedély mindaddig érvényben marad, amíg fennáll a fertőzésveszély.

Vaddisznók az ivói vadaspark szomszédságában. Egyre jobban féltik tőlük a háztáji sertésállományt Fotó: Domján Levente

Traian Constantin Petcu, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hatóság alelnöke úgy nyilatkozott: szükség esetén a veszélyeztetett területeken a kilövési kvótát is növelhetik a betegség fő hordozóira, azaz a vaddisznókra. Hozzátette: minden vaddisznóvadászatot jelenteni kell a rendőrségnek. Petcu elismerte, a vírus elterjedését más módokon is igyekeznek megakadályozni, például úgy, hogy nem engedik az országba az Ukrajnából érkező élelmiszereket, amelyek fertőzöttek lehetnek. Leszögezte ugyanakkor, hogy a két, korábban jelzett Szatmár megyei eset óta nem észleltek újabb megbetegedést.
Kárpátalján ugyanakkor már a sertéspestis megállítása érdekében a térség teljes vaddisznóállományának kilövése is napirendre került, az eddig alkalmazott megelőző intézkedések ugyanis nem vezettek eredményre. Annak érdekében, hogy tovább ne terjedhessen szabadon a betegség, döntés született, hogy Kárpátalja teljes, mintegy 3500 egyedet számláló vaddisznóállományát kilövik, ami viszont Julija Davidova, az ukrán szakhatóság szóvivője szerint szinte lehetetlen.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.