Kitartani a hit és a közösségépítés mellett

Csíkszeredai és gyimesbükki plébánost is kitüntettek

29

Március 12-én, Budapesten többek között erdélyi egyházi elöljárók is Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehettek át. A díjazottak névsorát Bálint Emil, a Csíkszeredai Szent Ágoston Plé­bánia plébánosa és Salamon József, a Gyimesbükki Plébánia vezetője is gyarapítja. Megkeresésünkre elmondták: meglepetésként érte őket az elismerés, és a továbbiakban is kitartanak a hit mélységének és értékének átadása, valamint a közösségépítés mellett.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a március 15-i ünnepségeket megelőzően adta át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket Budapesten. Az elismerésben erdélyi magyar egyházi személyiségek is részesültek, köztük csíkszeredai és gyimesbükki plébános is. Bálint Emilt, a Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia plébánosát az erdélyi magyarság hitéletének gazdagítása és nemzeti öntudatának megerősítése érdekében végzett odaadó szolgálatáért tüntették ki. Lapunk megkeresésére a plébános úgy fogalmazott, veszteségek nélkül nincs növekedés, erőfeszítés nélkül nincs fejlődés.
– Én mindig is felnéztem azokra a papokra, akik az igényességre törekednek, és emberséges magatartásukkal igyekeznek szerethetővé tenni az egyházat. Sokakban él negatív vélemény az egyházi közösségekkel szemben, én azért dolgozom, hogy ez megváltozzon, hiszen pap is azért lettem, hogy közelebb hozzam Istent az emberekhez – vallotta hivatásáról Bálint Emil, akit meglepett a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés. Majd szerényen fogadta a magyar állami elismerést.
– Nem éreztem azt, hogy rendkívülit alkottam, mindössze annyit tettem, hogy a legjobb belátásom szerint végeztem a munkámat. Épp emiatt volt nagy öröm számomra a kitüntetés, hiszen személyes meggyőződésem hogy emberi elismerésre mindenkinek szüksége van. Azt azonban hangsúlyoznám, hogy nem emiatt dolgozunk a plébánián – jelentette ki Bálint Emil, hozzátéve: az elismerés nemcsak neki szól, hanem azoknak az embereknek is, akik támogatták őt szolgálatában.
A Szent Ágoston Plébánia vezetője összegzésként elmondta: az ember nemzetiségében, kultúrájában éli meg a hitét, ezért is tartja fontosnak a magyar értékek megőrzését és továbbadását a fiataloknak.
Salamon József, a Gyimesbükki Plébánia plébánosa is érdemkereszt kitüntetésben részesült a gyimesi magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett odaadó szolgálata elismeréseként.
Lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: hálát és köszönetet érez, hiszen ez az elismerés a gyime­siek­nek is szól.
– Az értékek felszínre hozatala és átadása a legfőbb feladat. Különösen, ha a gyimesi hitvilágra gondolok. Az emberekben való gondolkodást, a fiatalok támogatását és a közösségépítést tartom szem előtt a mindennapokban – számolt be Salamon József, kitérve arra is, hogy a hit mélységét és értékét kihívás a fiatalabb generáció számára közvetíteni.
– Az egyház olyan erényeket képvisel, amelyek tartást adnak az embereknek. A gerincesség és kitartás is ezek között szerepel. Sok fiatal eltávolodott ezektől az értékektől, és szétestek. Éppen ezért fontos napjainkban is az Istennel való kapcsolat – ecsetelte a gyimesbükki plébános, aki Bálint Emilhez hasonlóan nem hitt a fülének, amikor tudomást szerzett az elismerésről.
A Hargita megyei kitüntettettek mellett Jakab Gábor pápai káplán, kolozsvári plébános és Csíki Dénes pápai káplán, kanonok, nyárádköszvényesi plébános is Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek