Kisiparosokat befogadó inkubátorház Székelyudvarhelyen – Kézműveseknek kedvez a felmérés

75

Kisiparos központ létesítésére pályázna a város, amely a kistermelőknek, kisebb vállalkozóknak nyújtana méltányos gazdasági feltételeket. Mivel öt szakterületen nyújtható be a pályázat, ezért felmérés készült Udvar­helyszéken, amely arra kereste a választ, hogy milyen típusú inkubátorházra lenne szükség a térségben. A lehetőség leginkább a kézműveseket érdekli.

Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a jól működő Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház példájából kiindulva újabb hasonló rendeltetésű létesítmény kialakítására pályáznának. Ezúttal a kisiparo­soknak biztosítanának könnyített termelési feltételeket, felületet, to­vábbá szakszerű támogatást vál­lal­kozásuk fejlesztésében. A Regionális Operatív Programban május 7-ig lehet benyújtani a pályázatokat inkubátorház létesítésére, öt meghatározott szakterület mentén. Ezek a következők: élelmiszeripar, faipar, bőr- és textilipar, építőipar, valamint fémipar. Az elképzelés a megyei tanács és a helyi önkormányzat közti együttműködésben valósulhat meg. Már a helyszín is megvan, a felmérésnek köszönhetően pedig az irányvonal is.

Elemezték a válaszokat
A létező igények vizsgálatára a kezdeményező, Derzsi László RMDSZ-es önkormányzati kép­viselő kérésére online és anonim kérdőíves felmérést indított a REGA Régiókutató Egyesület az Udvarhelyszéki Kis- és Köze­pes­vállalkozások Szövetségének (UKKSZ) támogatásával. A kérdőívet február 1–19. között összesen 121 személy töltötte ki, az eredmények feldolgozását a napokban tette közzé a REGA Egyesület.
A válaszadók átlagéletkora 34 év, közel kétharmaduk férfi és egyharmaduk nő. Jelenlegi munkaviszonyukat tekintve legnagyobb arányban az egyéni vállalkozók reprezentáltak, másodikként a munkavállalók, de válaszoltak szabadúszók is. Mindenképpen a válaszadók majdnem fele, 47 százaléka rendelkezik saját vállalkozással, közülük legtöbben kézművességgel foglalkoznak (24 százalék). Ezt az élelmiszer-, fém-, valamint textil- és bőripar követi, majd a bútorgyártás és a faipar. A válaszadók között a legkevesebb jelenléttel bír az építőipar, az IT, a szállítás, az elektrotechnika – derül ki a REGA Régiókutató Egyesület honlapján megtalálható tanulmányból.

Az igény valós
A fentiekből értelemszerűen következik, hogy az inkubátorházba a kézművességgel foglalkozók költöznének be a legnagyobb arányban, ezt követi az élelmiszeripar, majd a textil- és bőripar. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint kétharmada biztosan vállalná a beköltözést (összesen 79 személy), kevesebb mint egyharmaduk nem tudja, és mindössze 4 százalék az, aki biztosan nem költözne be egy ilyen jellegű létesítménybe. A felmérés során igyekeztek arra is választ kapni, hogy mekkora felület érdekelné a kispiarosokat, illetve hány alkalmazottal dolgoznának.
Bár a felmérés készítői is kimondják, hogy az eredmény nem tekinthető reprezentatívnak, arra viszont mégis választ ad, hogy a városban, illetve közvetlen környékén működő kisiparosok vagy ilyen tevékenységet tervezők érdeklődnek az inkubátorház által felkínált lehetőségek iránt.
– Kiderült, hogy valóban van rá igény – hangsúlyozta az online kérdőíves kutatás talán legnagyobb hozadékát az ötletgazda, Derzsi László tanácsos. – Egyértelművé vált, hogy a kézművességre kell fókuszálni a pályázat elkészítésekor.
Jelenleg a Központi Fejlesztési Ügynökség válaszát várják arra a kérdésre, hogy ezen a sajátos területen a dokumentációt pontosan hogyan kell felépíteni. Közben a műszaki tervezés már zajlik – tájékoztatott Derzsi.
Korábban a tanácsos elmondta, hogy legkevesebb 10 vállalkozás szükséges a pályázathoz, a lehívható összeg pedig 200 ezer és 7 millió euró között mozog.

[box type=”shadow” ]Csíkszeredában kazánházból lesz inkubátorház

Mint arról részletesen beszámoltunk, Csíkszeredában a Petőfi Sándor utcai Vigadó épülete mégsem felel meg inkubátorháznak. Az érintettek – a megyei és a városi önkormányzat, a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Sapientia – EMTE – rövid időn belül új helyszínt jelöltek ki. A friss elképzelés szerint a Szív utcai kazánház helyén épülhetne meg az inkubátorház.[/box]

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 9-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek