Kezdődik a hazai raliidény – Dobogós helyért harcolnak

80

A Brassó Ralival ma délután elkezdődik az idei román rali­bajnokság. Az első futamra több mint hetvenen neveztek előzetesen az első- és a másodosztályban, illetve a veterán kategóriában. Az idén is lesz csíki páros a pontvadászatban, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős versenygépe a tavalyhoz képest óriási felújításon esett át. Dobogós helyért harcolnak a csíkiak.

Cseh Vajk Imre és Teslovan Adrian a főszponzorral, valamint Mihai Leu csapatmenedzserrel

Öt hónap szünet után a hazai ralibajnokság mezőnye egy új idénynek vág neki, a hagyományokhoz híven idén is a Brassó Rali lesz az idei pontvadászat első futama. A Brassó Ralin nemcsak az ob-1, hanem az ob-2 mezőnye is rajthoz áll, a tavalyhoz képest viszont változás, hogy külön kategóriában indulnak és bajnokságot rendeznek a veterán járműveknek is. Több mint hetvenen neveztek előzetesen a barcasági viadalra, közöttük a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros is.
Ahogyan arról már beszámoltunk, a csíki páros az Omega Motorsport csapatnak is pontokat gyűjt, egyéniben pedig idén is egy dobogós helyet céloztak meg géposztályukban a bajnokság végére. A téli szünet alatt jelentős változásokat hajtottak végre versenyautójukon, a Citroёn DS3 R3T új erőforrást és ehhez megfelelő fedélzeti számítógépet kapott, a frissítést követően az autó immár a MAX névvel is büszkélkedhet.
– A tavalyi idényzáró Hargita Ralit követően gondolkodtunk el azon, hogy jó volna, ha az autó erőforrását egy kissé felfrissítenénk. Felvettük a kapcsolatot a franciaországi Citroёn Racing-gal, az egyeztetések után pedig megrendeltük az új motort, amely egy hete érkezett meg, a fedélzeti számítógépet a napokban sikerült beszerelni, szerdán pedig működőképes volt az autó. Sajnos bármennyire szerettünk volna tesztelni a Brassó Rali előtt, ezt nem tudtuk megtenni – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, az új erőforrás néhány lóerővel erősebb a réginél, az új fedélzeti számítógép pedig normál, az üzemanyag-kutaknál is kapható benzinnel is üzemelteti a motort. Ugyanakkor új fékrendszerrel is felszerelték a csíkiak által csak TACsI MAX-ként nevezett versenygépet.

Népes részvétel
A Brassó Ralira több mint hetven nevezést adtak le, az ob-1-ben 51, az ob-2-ben 15, a veterán kategóriában pedig heten indulnak. Az ob-1-ben ahogyan az várható volt, az kétkerékmeghajtású kategória a legnépesebb 21 indulóval, ezen belül is a 9-es géposztály, ami a legnépesebb. Versenygépet vált a bajnoki címvédő Simone Tempestini, aki idéntől egy Citroёn DS3 R5-tel áll rajthoz a bajnokságban, Sorin Badea Csomortáni Botonddal az oldalán egy Hyundai i20 R5-ös autót vásárolt. Többéves szünet után visszatér a pontvadászatba Valentin Porcișteanu, Magyarországról pedig a Marozsi Zsolt és Mihalik Péter kettős döntött úgy – miután megvásárolták Szabó Gergő autóját –, hogy teljes idényt fut a román bajnokságban. Bulgáriából négy Hyundai i20 Coupé-pilóta is nevezett a barcasági versenyre, visszatér a szebeni Jean Tatu, de több pilóta a Dacia Logant Sanderora cserélte, például a csíkiak csapattársa, Bogdan Talasman is, aki új másodpilótával, Andreoiu Marcusszal a jobb oldalán versenyez majd.

Tavalyi pályák
Évek óta ugyanazokon az útvonalakon zajlik a Brassó Rali, így csak a pillanatnyi körülményekhez kell igazodjanak a viadal résztvevői. Noha az időjárás majdnem minden évben megtréfálja a barcasági futam résztvevőit, a csíkiak remélik, hogy nem találkoznak havas utakkal.
– Egyelőre az időjárás-előrejelzés biztató, de fel kell legyünk készülve minden eshetőségre. Ma este két, holnap öt szelektív vár ránk, a Barcarozsnyó – Brassó-pojána és a Babarunca szakaszt is mindkét irányban teljesíteni kell, az utolsó gyorsasági pedig a Brassó-pojánáról indul és Brassóban zárul – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre. Hozzátette, hogy a ma esti, a Brassó központjában sorra kerülő szuperszpeciálon arra számít, hogy csíkiak is biztatják majd őket a pálya széléről.
A csíkiak idén is dobogós helyre hajtanak a kategóriájukban és géposztályukban is.
– Erős a mezőny, ennek ellenére megpróbálunk a tőlünk telhető legjobb teljesítményt nyújtani, a csapatnak is minél több pontot szerezni, de elsődlegesen a Brassó Rali befejezése a cél – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, legalább három kupával szeretnének hazatérni a barcasági viadalról.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre csíki ralipáros támogatói: Unicredit Leasing, Borszék Ásványvíz Rt., Cipi, Star Lubricants–Mobil 1, Defi, Set Prod-Com, Omniasig Wienna Insurance Group, Pigna, Interflon, Prodia, Hargita Népe, valamint az Omega Motorsport, amely a technikai hátteret biztosítja Geor­ge Șerban és Mihai Dobre mérnökök vezetésével.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek