Kevesebb a lopás, több a közúti baleset

88

Míg Hargita megyében a közúti balesetek száma évről évre nőtt, addig a lakásokba történő betörések száma csökkent. Az ezekkel kapcsolatos adatok azonban aggasztóak, ezért a betöréses lopások megelőzése érdekében tudatosító kampányt indítanak, illetve növelik a rendőri jelenlétet az utakon – tájékoztatták a sajtót tegnap délelőtt a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársai.

Manuela Ionescu, Constantin Mihalache és Gheorghe Filip. Számvetés Fotó: Márk Boglárka

Constantin Mihalache, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség parancsnoka elmondta, hogy 2016 és 2017 első hat hónapjában történt közúti balesetek, valamint lopásos betörések adatait hasonlították össze, hogy átfogó képet alkossanak a megyében zajló eseményekről. Felhívta a figyelmünket, a hírek gyakran szólnak arról, hogy a rendőrök létszáma az elmúlt időszakban megcsappant, ám nem ez az oka annak, hogy több közúti baleset történt 2017 első felében.

Több az autó és a sofőr
Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő rámutatott, idén jelentősen nőtt az autók száma Hargita megyében, és az előző évekhez viszonyítva jóval többen szereztek jogosítványt is. Még 2016 első félévében 251 közúti baleset történt a megye útjain, addig 2017 ugyanezen időszakában 276. Súlyos sérüléssel idén 104, tavaly 93 személyt szállítottak kórházba, miközben tavaly hat hónap leforgása alatt 13 ember veszítette életét, addig idén 17.
A rendőrségi szóvivő kifejtette, a közúti balesetek kiváltó oka rendszerint a gyorshajtás, de az is gyakori, hogy az autósok nem lépik át a sebességhatárt, de nem veszik figyelembe a kedvezőtlen időjárási és látási körülményeket, amelyek végül balesethez vezetnek. A megyei rendőrség munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a gyalogosok és a biciklisek is egyre figyelmetlenebbek, ezért ezentúl szigorúbban ellenőriznek, és fokozottan figyelnek a szekérrel közlekedőkre is.
Az elmúlt időszakban már nőtt a rendőri jelenlét az utakon, és különös figyelmet fordítanak a községi és megyei besorolású utakra is, mivel a legtöbb baleset ott történik. Idén 968 jogosítványt és 469 forgalmi engedélyt foglaltak le a rendőrök, 12 082 szabályszegési eljárást indítottak, és majdnem 4 millió lej értékben büntettek.

Elindult a megelőzési kampány
A tolvajok kreatívak, légy elővigyázatos! (Hoţii sunt creativi, fi preventiv!) – címmel indul megelőzést és tudatosítást célzó kampány, amellyel többek között arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a tolvajok többsége nem erőszakkal, hanem csellel hatol be a lakásba.
Az országos program Hargita megyei részéért Manuela Ionescu rendőrbiztos felel, aki kifejtette, hogy más megyékben főként a városokra összpontosítanak, nálunk viszont a falusi lakosságot is megszólítják. A városokban kapcsolatba lépnek a lakástulajdonosi társulásokkal, falun gyűléseket szerveznek majd. Mint mondta, elsősorban a gyergyószéki falvakban lesz erre szükség, mivel ott gyakrabban törnek be a tolvajok a lakásokba.
– Falun kicsit nehezebb megértetni az emberekkel, hogy a kaput zárni kell, hiszen a legtöbben jó kapcsolatban állnak a szomszéddal, aki bármikor betoppanhat. Vannak egyszerű megelőzési módok: legyen erős ajtónk, ne tartsuk az értékeinket szem előtt, ne engedjünk be idegeneket, ha gyanús indokuk van. Figyelmeztessék az udvaron játszó gyermekeket, hogy idegeneknek ne beszéljenek arról, ha nincs otthon senki – sorolta Manuela Ionescu.
A rendőrségi szóvivő közlése szerint idén eddig 172 lakásból történő lopásos bűncselekményt követtek el, ebből 91-et falun, 81-et városon, és az esetek mintegy felében már azonosították az elkövetőt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.