Két kategóriában is nyert a Teslovan–Cseh páros

Remekül sikerült a csíkiaknak a Hargita Rali

385

Remek eredményekkel zárták a csíkiak a Hargita Ralit. A hazai ralibajnokság ötödik futamán a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros két kategóriában nyert, csapatban a harmadik lett. Összetettben a Napoca Rally Academy kibérelte a dobogót, a győzelmet Simone Tempestini szerezte meg.

Hazai közönség előtt háromszor álltak dobogóra a csíkiak Fotó: Tămârjan Róbert

Noha az elmúlt héten eléggé változékony volt az időjárás a megyében, a hétvégén az eső nem tréfálta meg a Hargita Rali résztvevőit. A verseny újkori történetében először lépte át a nevezők száma a nyolcvanat, országos szinten is az egyik legnépszerűbb viadalnak bizonyult a Székelyudvarhelyen és környékén megrendezett országos bajnoki futam. A ralibajnokságban két kategóriában nyertek a csíkiak és csapatban is dobogóra álltak, sőt összetettben is pontoztak, míg a rali-2 kiírásban – azaz a másodosztályban – mindkét csíki páros pontot szerzett összetettben, emellett egy kategóriagyőzelmet és egy harmadik helyet hoztak össze az ifjú csíkszeredai első versenyes pilóták.

Minden jó volt
Száraz aszfaltcsík fogadta a versenyzőket pénteken délután a Bucsinon, a Hargita Rali első szelektívjén. Simone Tempestininek 12 perc és 57,8 másodperc kellett a 29,05 kilométeres szakasz megtételéhez, csapattársa, Bogdan Marișca 9,4, Alexandru Pițigoi 9,5 másodperces hátránnyal ért be Borzontra, a mezőny többi tagja több mint húsz másodpercet kapott a győztestől.
– Végre úgy tudtunk menni a Bucsinon, amire vágytunk. Nagy volt a sebesség, és noha félkemény abroncsokkal indultunk, a végén már kissé csúsztunk, ennek ellenére az elsőkerék-meghajtású autók között a leggyorsabbak voltunk. De tudtuk, szoros lesz a harc, hiszen Szabó Csongor 5,8, Badiu 6,5 másodpercre volt mögöttünk – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a Libán szakaszon a kanyarokban kihelyezett abroncsok sok gondot okoztak. – A kanyarlevágásokat megelőzendő abroncsokat helyezetek ki a szervezők, ennek ellenére sok volt a kavics a pályán. Ráadásul ott is találtunk abroncsokat, ahol a pályabejárás során nem volt, ez pedig arra ösztönzött, hogy legyünk óvatosabbak. Két másodpercet faragott Szabó a hátrányából velünk szemben, de még mindig elsők voltunk – mondta Cseh Vajk Imre.
Tepestini a Libánon is megverte csapattársát, ám Gârtofan is belehúzott, de közel félperces volt két szakasz után a hátránya az éllovassal szemben.
A Székelyudvarhely központjában pénteken este tartott Dietrich Árpád szuperszpeciálon Constantin Aur bebizonyította, még mindig szereti a városi pályákat, igaz, csak négy tizedmásodperccel volt jobb, mint Por­cișteanu.
– Az idény eddigi legjobb szuperszpeciálja volt a székely­udvarhelyi. A többi hasonló szakaszhoz képest itt a pálya nem volt olyan nagyon szűk, ezt pedig ki is használtuk – mondta Cseh Vajk Imre, miután megnyerték az elsőkerék-meghajtású géposztályban a szakaszt.
Az első napot a Tempestini–Marișca–Gârtofan trió zárta az élen, míg két kategóriában a Teslovan–Cseh páros vezetett.

Főszerepben a mentő
Szombaton a Patakvalva–Szentpál–Lövéte hurkot teljesítette háromszor a mezőny. Patakfalván Gârtofan bizonyult a legjobban, viszont a szentpáli szakaszon „eldobta a vasat”.
– Egy kanyarban az útpadka megdobott, megcsúsztam, nagy volt a tempó és nem tudtam megfogni a kocsit. Repültünk, majd hatszor még átpördültünk és a mezőben álltunk meg. Az autó összetört, mi ép bőrrel megúsztuk – nyilatkozta a Hargita Népének Dan Gârtofan. Ahol a brassói pilóta kiesett, ott bukott nagyot a Maior testvérpár, Norbert és Francesca is, ők viszont hátfájásra panaszkodtak, így két mentő is a pályára hajtott. Amikor látta az óriási bukást, Dan Gârtofan felesége a balesetet szenvedett férje felé szaladva megcsúszott, majd elesett és izomszakadást szenvedett, így egy harmadik mentő is a pályára hajtott.
– Puha abroncsokkal vágtunk neki az első huroknak, Patakfalván és Szentpálon nyertünk is, de a Lövéte szakaszt törölték az előző szelektíven történt baleset miatt, hiszen a mezőny kétharmadát megállították – mondta kissé elkeseredve Teslovan Adrian szombat délelőtt.
A második hurok során a patakfalvi és szentpáli szakaszokat megnyerték a csíkiak kategóriájukban, Lövétén viszont 14,4 másodpercet kaptak Badiutól, így az utolsó három szelektív előtt 2,8 másodpercre fogyott előnyük Szabóhoz és 3,1-re Badiuhoz képest.
– Ugyan puha abronccsal vágtunk neki az utolsó három szelektívnek, az autó kuplungja csúszott, így tudtuk, nehéz lesz megtartani az előnyt – mondta Teslovan a célba érést követően. A technikai gondok ellenére Patakfalván és Szentpálon is nőtt a csíkiak előnye üldözőikkel szemben, Lövétén viszont újra Badiu volt a leggyorsabb, de hátrányából csak faragott, viszont Szabó Csongorral helyet cserélt a szebeni pilóta.
– Nagyon örülünk, hogy vég­re a hazai versenyen két kategóriában is sikerült győznünk. Ugyanakkor csapatban is harmadikok lettünk, így három dobogós hellyel zártuk a Hargita Ralit. Másfél hónapos szünet következik a hazai bajnokságban, lesz egy kis időnk kiélvezni a sikert – mondta a verseny után Cseh Vajk Imre.
Összetettben a Napoca Rally Academy kibérelte a dobogót, sőt a csapatversenyt is a kolozsváriak nyerték. Simone Tempestini végig csapattársa, Bogdan Marișca ellen küzdött. Némi meglepetést okozott Florin Tincescu, aki egy hátsókerék-meghajtású Fiat Abarth-tal lett a harmadik, előnye a negyedik Porcișteanuval szemben közel egy perc volt.

A pontszerzők
Összetett: 1. Simone Tempestini (Citroën DS3 R5), 2. Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5), 3. Florin Tincescu (Fiat Abarth 124), 4. Valentin Porcișteanu, 5. Constantin Aur (mindketten Skoda Fabia R5), 6. Mihai Manole (Ford Fiesta R5), 7. Cătălin Dolofan (Mitsubishi Lancer Evo 9), 8. Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max), 9. Raul Badiu (Suzuki Swift Sport), 10. Szabó Csongor (Ford Fiesta R2).
A 2-es géposztályt Tempestini, a 3-ast Dolofan, a 4-es géposztályt és a hátsókerék-meghajtású autók kategóriáját és a Junior értékelést Tincescu nyerte. Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját és az 5-ös géposztályt a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros nyerte, a 9-es géposztályban és a Suzuki-kupában Raul Badiu lett az első, a Dacia-kupában Mihnea Mureșan (Dacia Sandero) lett a győztes, a 11-es géposztályban Sebastian Barbu (Mitsubishi Lancer Evo 7) győzött. A veterán autók kategóriáját Dorin Alexandrescu (VW Golf 1) nyerte.
A rali-2-ben Bogdan Moldovan (Renault Clio RS) győzött, a Csató Roland és Csíkos Sándor páros a hatodik, a Fazakas Erik Zsolt és Fésüs László alkotta kettős a kilencedik lett. Csató Roland megnyerte az A1 kategóriát, míg Fazakas Erik Zsolt a harmadik lett az A3 kategóriában.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.