Jurta a könyvtárban

Ősmagyar életmóddal, szokásokkal ismerkedtek a diákok

59

Az ősmagyar életről tanulnak a gyergyószentmiklósi iskolások a Kalibáskő Erdei Iskola jóvoltából. A városi könyvtárba költözött a jurta, s a diákok sok érdekességet tudhattak meg őseink életéről, viseletéről, szokásairól.

A rovásírással és a jurtával ismerkedtek a gyerekek. Történelmi adalék Fotó: Lázár Hajnal

Benépesült a városi könyvtár az elmúlt napokban, hiszen idén is Gyergyó­szent­miklósra érkezett a Kalibáskő Erdei Iskola, hogy az ősmagyarok életét bemutassa az érdeklődőknek. Hétfőn és kedden is három-három osztály látogatott a hagyományőrző programra, mára is ugyanannyi jelentkezett be, s még sokan várakoztak, ezért a szervezők a program meghosszabbításán gondolkodtak tegnap.
– A Kalibáskő Erdei Iskola minden évben kijár a jurtával Erdély számos településére, hogy azok a diákok is igénybe vehessék a foglalkozást, akik nem tudnak eljönni hozzánk – mondta Kovács Ildikó, a program vezetője.
A foglalkozás két órából áll: rovásírást tanulnak az első órán, majd beülnek a jurtába, ahol a foglalkozásvezető beszél az építmény szerkezetéről, az ősmagyar viseletről, fegyverzetről, és szokásokat, szólásmondásokat ismerhetnek meg a gyerekek. A viseleteket, berendezéseket, valamint honfoglalás kori és azelőtti korhű fegyvereket hosszú évek alatt szerezték be, sikeres pályázatoknak köszönhetően, így most a gyerekek testközelből ismerhetik meg azokat. A résztvevők megtudhatták például, hogy miről lehetett felismerni viselete alapján egykor a nőt és a férfit, valamint honnan lehetett tudni, hogy milyen rangú és módú az illető. Számukra eddig ismeretlen szavakkal is ismerkedtek a gyerekek.
– Azért találtuk ki a programot, hogy kiegészítsük, pótoljuk a tananyagot, kézzel foghatóvá, színessé tegyük azt – fogalmazott a programvezető. Hozzátette, szeretnének meghatározó élményt nyújtani a gyerekeknek, felkelteni érdeklődésüket, hogy később majd folytassák az ismeretek gyűjtését e téren.
Az egyesület másik programot is meghirdetett: magyar eredetmondákra épülő irodalmi-történelmi játékra hívták az érdeklődőket, azonban ezt betegség miatt nem tudták a héten megtartani, egy későbbi időpontra halasztották.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek