Juncker szerint Romániának a Schengenben a helye

68

Világos, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye – jelentette ki tegnap Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten. Dăncilă ugyanakkor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) Romániával szembeni alkalmazásának megszüntetését reméli.

Viorica Dăncilă és Jean-Claude Juncker

Viorica Dăncilă brüsszeli útjának tegnapi legfontosabb programja a Jean-Claude Junckerrel való találkozás volt. Kedden egyébként Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével a 2019 első félévében esedékes soros román EU-elnökségről tárgyalt a miniszterelnök, majd megbeszélést folytatott az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal is, és a regionális politikákért felelős uniós biztossal, Corina Creţuval is egyeztetett.
A Junckerrel való tárgyalást követő sajtótájékoztatón az EB-elnök kifejtette: Romániának „nagyon nagy felelőssége” lesz jövőben, azáltal, hogy átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Úgy fogalmazott, hogy miután Viorica Dăncilă az Európai Parlament tagja volt, „Európának egyetlen titka sincs a román miniszterelnök előtt”.
Juncker emlékeztetett: Dăn­ci­lă személyében mandátuma alatt az ötödik román kormányfőt fogadja Brüsszelben, és azt mondta: reméli, hogy most már leáll ez a folyamat.
Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy mandátuma alatt megszüntetik a Románia és Bulgária esetében még működő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV).
Dăncilă kifejtette: a románok bíznak ebben a lépésben, mert nem lenne normális dolog, hogy Románia szankció terhe alatt vegye át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.
„Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy egy korrekt, átlátható együttműködést alakítsunk az európai intézményekkel, az Európai Bizottság elnökével. Reméljük, hogy szintén Jean-Claude Juncker elnöksége alatt beléphetünk a schengeni övezetbe.”
Az ország esetleges schengeni csatlakozásáról Juncker úgy fogalmazott: „Romániának a schen­geni övezetben van a helye. Világos, hogy semmilyen okunk nincs arra, hogy az országot az övezeten kívül tartsuk” – mondta a bizottság elnöke.
„Az, hogy miniszterelnöki minőségemben Brüsszelbe, az európai uniós intézményekhez látogattam el elsőként, jelzi, hogy európai dimenziót szeretnék kölcsönözni az általam vezetett kormánynak. Meggyőződésem, hogy jól együtt tudunk majd dolgozni” – közölte kedden, a Tajanival való találkozás után a miniszterelnök.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek