2021, január 16, szombat.

Juhé fesztivál: birkatartók találkozóhelye és szakmai fóruma

Hol napsütésben, hol esőben zajlott az idei Juhé birkatartó fesztivál. A hagyományossá érő rendezvény egyre több érdeklődőt vonz, és egyre több faluközösség érkezik Nagygalambfalvára, hogy bemutassa állatait vagy részt vegyen a főzőversenyen. A nyárson sülő, bográcsban fövő étkek alapanyaga természetesen a birka.

Birkatartók fesztiválja. Sátor alatt zajlik a mulatság Fotó: Asztalos  Ágnes
Birkatartók fesztiválja. Sátor alatt zajlik a mulatság Fotó: Asztalos Ágnes

Nagygalambfalva szélén, a sportpályán harmadik alkalommal rendezték meg a Juhé fesztivált szombaton. Délelőtt szakmai előadások hangzottak el, állategészségügyi kérdésekről dr. Lajos István felsőboldogfalvi állatorvos és dr. Bándi Zoltán, a Székelykeresztúr vidéki juhtenyésztők elnöke beszélt, Szabó István magyarországi kutyatenyésztő a kuvaszok tenyésztéséről osztotta meg tapasztalatait.
Nagyjából az esővel együtt érkeztünk a fesztivál helyszínére. Az időjárás nem kedvetlenítette el az embereket, látogatók is voltak, és éppen akkor készültek a részt vevő faluközösségek sátrai előtt az étkek, amelyek a főzőversenyen mérettettek meg. Jó illatok vonzották az érdeklődőket a bográcsok környékére. Volt, aki elárulta, hogyan készül a finomság, volt, aki azt mondta, a recept titkos. Majdnem mindenki birkapörköltet vagy juhtokányt készített – mint kiderült, tulajdonképpen ugyanaz a kettő, a különbséget a zsűrinek az ízesítésben kellett keresnie délután. A legfantáziadúsabb megnevezéssel az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) sátránál találkoztunk: a fiatalok „ifjúh pikáns juhtokányt” készítettek. Kányádtól Etédig, Máréfalvától Újszékelyig összesen 13 faluközösség jelentkezett be a főzőversenyre, új résztvevőt is köszönthettek idén a szervezők: Oroszhegy csapatát.
A standokkal szemben lévő oldal volt a birkák felségterülete: közel 30 gazda hozta el Galambfalvára állatait, hogy kiállítsa vagy áruba bocsássa. Éppen dél körül zajlott a gazdák bemutatása a színpadnál, miközben egy-egy nótát is húztak mindenkinek a tiszteletére. Kiderült, hogy a térségben hagyományosan cigája, berke és curkán vagy szálas fajtájú juhokat tartanak. Főleg ilyeneket hoztak el a gazdák a mustrára, de merinói és német-fekete fajtájú birkákat is láttunk.
Egy zetelaki gazda például 65 állatot hozott bemutatásra és eladásra, bár azt mondta, hogy az emberek inkább cserélnének, lóval, valamilyen mezőgazdasági géppel, de ő most pénzért adja juhait.
Gyerkó Leventétől, Nagy­galamb­falva község polgármesterétől, a fesztivál fővédnökétől megtudtuk, a házigazda településen négy-öt család él birkatartásból, de a környéken vannak olyan falvak, ahol 10-15 családnak is ez a tevékenység adja a mindennapit. Három évvel ezelőtt többek között éppen azért döntöttek ilyen jellegű fesztivál megalapítása mellett, mert ezeket az embereket ritkán szólítják meg a rendezvények.
– Már akkor úgy képzeltük, hogy ez az egész Küküllőmente, Homoródmente, sőt Udvarhelyszék állattartóinak ünnepe legyen. Az idén már majdnem tízzel nőtt a tavalyhoz képest a kiállítók száma, több olyan falu is képviselteti magát, amely eddig még nem volt itt. Ez volt az álom a kezdetekkor, mára már megvalósulni látszik, egyre ismertebb a fesztivál. A cél továbbra is ugyanaz: bemutatjuk az itt élőknek és a látogatóknak a birkafajtákat, de találkozóhely azoknak, akik állattenyésztéssel foglalkoznak – mondta.
Éppen azért, hogy ne ütközzön más rendezvényekkel, és még több falu vehessen részt a fesztiválon, jövőre várhatóan egy hónappal korábban rendezik meg – tudtuk meg az elöljárótól.
Jól érzik magukat itt az állattartók – derült ki az emberekkel beszélgetve. A karámok mellett jóízűen mustrálgatták egymás állatait, történeteket meséltek egymásnak a gazdák, az állatok aktuális árfolyamát is megvitatták. Kiderült, hogy volt, aki nemrég 900 lejt adott egy jó berbécsért, jelenleg pedig 230 lej körül van egy felnőtt juh ára.
Egyik legszínesebb programpontja a Juhé fesztiválnak a birkanyíró verseny, ami most az eső miatt későbbre tolódott. Délután és sokkal kedvezőbb időjárási körülmények közepette zajlott az újdonságnak számító berbécsvásár, majd a főzőverseny és a kiállított állatok vetélkedőjének az eredményhirdetése következett. A III. Juhé Fesztivált kulturális műsor és a szászrégeni Titán együttes koncertje zárta.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb