Jubileumra készül a Tusványos

A korábbiaktól eltérően Csíkszeredában tartották meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – ismertebb nevén a Tusványos – beharangozó sajtótájékoztatóját. Ezúttal is terítéken lesznek az érzékeny témák (a MOGYE-tól Úzvölgyéig számos megoldatlan kérdés), de érdemi magyar–román párbeszédre most sem számíthatunk. A magyar–magyar találkozásoknak viszont Tusnádfürdő lesz a legfőbb helyszíne július 23–28. között, és nem marad el Orbán Viktor magyar miniszterelnök előadása sem.

Fancsali Barna, Sándor Krisztina és Popa Ilona. Nagyszabású rendezvény küszöbén Fotó: László F. Csaba

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programismertető sajtó­tá­jékoztatóit hagyományosan Ko­lozs­váron tartották, idén azonban Csíkszeredában számolt be a legfontosabb tudnivalókról Popa Ilona erdélyi főszervező, Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető, valamint Fancsali Barna MIT-elnök. A szervezők nem rejtették véka alá: ennyire későn, mindössze két héttel a rendezvénysorozat kezdése előtt talán még sosem tartottak beharangozót. Ezt azonban ellensúlyozza, hogy különböző események formájában már januárban elkezdődött a jubileumi Tusványos népszerűsítése.

Fajsúlyos problémák a középpontban
Sándor Krisztina a politikai programok felelőseként rámutatott: a teljes Kárpát-medencében egy a tábor.
– 30 éve olyan közösség jár vissza a Tusványosra, amely egy tábort alkot az értékrendjében is. Az idei mottó összecseng a 2020-as Nemzeti összetartozás évével is, mintegy felvezeti a következő esztendőt. Egy héten át a legfontosabb döntéshozók találkozásának, a magyar–magyar párbeszédnek a helyszíne lesz Tusnádfürdő – fejtette ki Sándor Krisztina.
Kiemelten fontos témakör lesz az EP-választás, a kelet-közép-európai jelen és jövő – ebben a témában nagyobb teret kap a nemzetköziség, mint a korábbi években –, ezúttal sem marad el a pénteki Kárpát-medencei kerekasztal, figyelnek a kerek évfordulókra (az I. világháború végének centenáriuma, Temesvár 30 és Tusványos 30), és több programot szentelnek olyan érzékeny és megoldatlan közéleti problémákra is, mint amilyen a MOGYE-ügy, a Beke–Szőcs-ügy, a visszaállamosítás, vagy újabban az Úzvölgye és a határviták kérdése.
A Hargita Népe kérdésére Sándor Krisztina elmondta: ezúttal a három erdélyi magyar párt képviselői értekeznek az Úzvölgyében kialakult helyzetről, vagyis magyar–román párbeszédre nincs kilátás – hacsak a közönség soraiból nem lesz hozzászólás a román fél részéről. Sándor Krisztina hangsúlyozta: a MOGYE témájában harmadik éve hívják az egyetem rektorát, de ezúttal sem kaptak tőle választ, a román politikum elzárkózása pedig ellehetetleníti az érdemi magyar–román párbeszédet.
Orbán Viktor szombati előadása ezúttal sem marad el.

Teret hódít a környezettudatosság
Bár a programkínálat még mindig alakulóban van, az már biztos, hogy a 49 partnerrel együtt 27 helyszínre várják az érdeklődőket. Mintegy 300 személy vesz részt a szervezésben, és hozzávetőleg 1000 meghívottat várnak Tusnádfürdőre – tudtuk meg Popa Ilonától és Fancsali Barnától.
A programfüzetet ugyanakkor idén nyomtatják ki utoljára: a környezettudatosság szellemében jövőtől csakis digitális formában lesz elérhető. Ugyancsak a „zöld” vonalat erősíti, hogy többszöri használatra alkalmas poharakat is a fesztiválozók rendelkezésére bocsátanak – ráadásul ezekben olcsóbban kínálják a sört –, és egy méter hosszú műanyag „pohárláncért” adnak egy ingyen sört. Ugyanakkor idén is arra törekednek, hogy a tábor területére minél kevesebb autó hajtson be.
16 óráig a belépés ingyenes, ezt követően a teljes értékű belépő 20 lej, a kedvezményes pedig 10 lej. A napi sátorjegy 15 lej, a heti pedig 60 lejbe kerül.
Fellép mások mellett Nagy Feró és a Beatrice, Ákos, a Quimby, a Kiscsillag, a Magna Cum Laude, a Metropol, a Magashegyi Under­ground, Szabó Balázs és ban­dája, az Anna and the Barbies, a Ba­gossy Brothers Company, a Jó­vi­lág­van és az Intim Torna Illegál.
A részletes programot a mai nap folyamán teszik közzé a www.tusvanyos.ro honlapon.

Fotópályázat: meghosszabbított jelentkezési határidő
A nagy érdeklődés miatt meghosszabbították a Tusványos a mi világunk című fotópályázat benevezési határidejét: a pályamunkákat holnap még elfogadják a szervezők. Bővebb részleteket a tusvanyos@tusvanyos.ro e-mail-címen tudhat meg.