Jubileumi kóruskoncert: Úgy énekeltek, akár az angyalok

Tízéves jubileumi koncertjét adta a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban a Lux Aurumque kamarakórus. A szombati komolyzenei rendezvényen a műfaj kedvelői köszöntötték az ünneplő együttes tagjait.

Ünnepelt a Lux Aurumque. Aranyhang                                                                                          Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában 2009 őszén alakult a Lux Aurumque Kamarakórus. A kórus tagjai zenetanárok, valamint kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelők. A repertoárjukat javarészt kortárs művek teszik ki. Olyan zeneszerzők alkotásait éneklik, mint Orbán György, Vass Lajos, Kocsár Miklós vagy Szalay Zoltán. A kórus számos helyen fellépett már Erdély-szerte, de bemutatkozott Magyarországon is.
A szombati hangversenyen hazai és külföldi kortárs zeneszerzők világi és egyházi művei csendültek fel. Köztük volt például Eric Whitacre Lux Aurumque című műve, amelyről az énekkar vette nevét. Elhangzott továbbá Vermesy Péter Virágének című munkája, Kocsár Miklós Csodafiú-szarvasa, Zombola Péter Magnificatja, Nógrádi Péter, Arvo Pärt, R. Vaughan Williams és Lászlóffy Zsolt művei társaságában.
Az énekkar művészeti vezetője Ványolós András, aki a Lux Aurumque kamarakórus mellett a Madéfalvi Dalkör, a Madéfalvi Schola és a csíkborzsovai férfikórus vezetője is. A Romániai Magyar Dalosszövetség 2013-ban ki is tüntette a Jagamas János karvezetői díjjal.

Szilágyi Dalma-Orsolya