Jubileumi évad ünnep és megújulások jegyében

Húszéves a Tomcsa Sándor Színház

951

Új logó, új honlap, új repertoár, új színészek, új irány – arculatváltással, tartalmi megújulással is készül a következő évadra és ünnepli meg fennállásának huszadik évfordulóját nívós produkciókkal a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Nagy Pál igazgató és Zakariás Zalán művészeti vezető summázta azt, ami lezárult, és előrevetítette az új kezdetet.

Nagy Pál és Zakariás Zalán. Új évad, új arculat, új tervek Fotó: Lázár Emese

Az intenzív 2017/2018-as színházi évadot egy még pörgősebb, tartalmasabb követi, sok újdonsággal, minőségi produkciókkal, fesztiválokkal, dráMÁval és Tomcsa Napokkal – harangozták be a jubileumi évadot a társulat vezetői.

A régi, ami volt
Az újdonságok részletezése előtt Zakariás Zalán művészeti vezető röviden összefoglalta, értékelte a nemrég lezárult színházi évet.
– Nagyon intenzív évad volt, ami a dráMa 9-cel kezdődött. A színházi találkozón jelen volt Matei Vișniec drámaíró, a Migránsoook című darab szerzője, akivel egy nagyon szép, gyümölcsöző baráti és szakmai kapcsolat alakult ki. Szereti és felkarolta az előadásunkat, ennek is köszönhető, hogy áprilisban Budapesten a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM), júniusban pedig a pécsi POSZT-on is bemutathattuk. Mindkét helyszínen elismerő szakmai kritikát, visszajelzéseket kaptunk, ami jól­esett a csapatnak, és mindenképp a legsikeresebb pillanatok voltak – fogalmazott Zakariás.
Hozzáfűzte: a Migránsoook előadás műsoron marad, és diadalútja ősszel két rangos nemzetközi fesztiválon, Kisinyovban és Bukarestben folytatódik.

Az új, ami lesz
Külső és belső megújulásra készülünk – harangozta be Nagy Pál igazgató. Ezt tükrözi a mától „beüzemelt” új honlap és a régihez viszonyítva sokkal egyszerűbb, modernebb, letisztultabb vonalvezetésű logó is, amit Könczei Zsolt tervezett.
– Az új évad abban lesz speciális, hogy a színház 20. születésnapját is megünnepeljük, és ennek fényében fog eltelni. Ugyanakkor egy új irányzat, koncepció fog lassú lépésekben megvalósulni. Az irány, amit követni szeretnénk, a kortárs szövegek, illetve a kortárs színházművészet mindenféle ágazata. A formabontó és az elgondolkodásra késztető színházat fogjuk előtérbe helyezni, és nem a csak szórakoztatni vágyó bulvárszínházi formákat – vetítette előre a művészeti vezető.
Ez a kettős tendencia – az ünneplés és az irányváltás – a jubileumi évad repertoárjában is megmutatkozik. Sok év után Tomcsa Sándor Műtét című darabjával tisztelegnek a névadó emlékezete és ma is aktuális üzeneteket közvetítő munkássága előtt. A Tomcsa-darab színrevitele nem új keletű rendezői álma Zakariásnak, a produkciót ő viszi színre.
A művészeti vezető és az igazgató egyetértett abban: sok kihívást tartogat az új évad, aminek rajtja nagyon erős, tempós lesz. Szeptember végén szervezik meg a 10. dráMa Kortárs Színházi találkozót, októberben házigazdái lesznek a 9. Interetnikai Színházi Fesztiválnak, nem utolsósorban pedig a születésnap fénypontja lesz a novemberre tervezett Tomcsa Sándor Napok. Mindkét vezető abban bízik, hogy mindhárom esemény tartalmas lesz, és kiváló alkalom a nézőkkel való találkozásokra, beszélgetésekre, hozzájárul ahhoz a színház szlogenjében is megfogalmazott törekvéshez, hogy becsalogassák a közönséget és az udvarhelyi színház valódi közösségi tér legyen.
Változatos, nívós – a két jelzővel túlzások nélkül jellemezhetjük a 2018–2019-es színházi évad kínálatát. Nagyszínpadi és stúdióelőadások, kocsmaszínház, mozgásszínházi előadás, me­se­já­ték, bábelőadás – Zakariás Zalán, Tóth Árpád, Andrea Gavriliu, Vladimir Anton, Márkó Eszter rendezésében dráma, bohózat, mese egyaránt szerepel a műsorrendben. A nagysikerű Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk produkció mellett továbbra is műsoron marad a Főfőnök, a Nem lesz reggel Fred!, és a várhatóan tavasszal megújuló Káosz című darab, valamint a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai népmeseátirat bábszínházi változata is.

Színészek mennek, színészek jönnek
A lezárult évad végén P. Fin­cziski Andrea és Antal D. Csaba színművészek, no meg Szabó Janka dramaturg, közönségszervező is búcsút intett a társulatnak. A megüresedett helyekre két női és egy férfi színészt alkalmaznak a nyár folyamán, az új közönségszervező már munkába állt – közölte a belső változásokkal kapcsolatosan Nagy Pál igazgató. Véleménye szerint jó és rossz együtt van ebben a változásban, hiszen egyrészt fiatalokkal frissül a társulat, másrészt pedig nehéz a csapatnak megválni a régi, tapasztalt alapemberektől.

Bérletet vegyenek!
Az új évad előadásaira a bérletek árusítása elkezdődött. A bérletházak nem változtak, viszont szükségszerű volt a 25 százalékos áremelés – közölte az igazgató, aki felhívta a nagyérdemű figyelmét arra, hogy idén is lesznek kedvezmények, az jár jobban, aki él a lehetőséggel. A színházat támogató mecénásokat is várják – talán nem hiú remény az, hogy a jelenlegi 32-nél többen lesznek azok, akik támogatásra érdemesnek tartják a két évtizeddel ezelőtt létrehívott, és azóta a közönségét hűséggel szolgáló Tomcsa Sándor Színházat.
A színházzal kapcsolatos híreket, újdonságokat a társulat Facebook-oldalán és a megújult honlapon egyaránt lehet követni.

Lázár Emese 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.