Jubilált a domokosi cselgáncs

125

Ünnepelt a csíkszentdomokosi csel­gáncssport a hétvégén, amely alkalommal harmadjára ren­dezték meg az utánpótlás Csík­szentdomokos-kupát. A jubileum viszont nem ehhez köthető, hanem ahhoz, hogy harminc éve alakult meg a felcsíki településen az első cselgáncscsapat.

Újratöltött hagyomány nagy érdeklődéssel kísérve

Csíkszeredában Tánczos Gaál József vezetésével 1968-ban alakult meg az első cselgáncscsapat, majd az ő tanítványai valósággal „megfertőzték” a környező alcsíki és felcsíki településeket is. Többek közt Csíkszentdomokost, ahol 1980-ban Szőcs Szilveszter révén meghonosodott e sportág. A felcsíki településen a hétvégén ennek évfordulóját ünnepelték, és már harmadjára rendezték meg, Székely Attila edző szervezésében, a Csíkszentdomokos-kupát, amely kimondott célja az utánpótlás versenyeztetése.
Az évforduló alkalmával a sport mellett egy remek ismertetőfüzet is készült Székely Mihály révén, aki összefoglalta a domokosi cselgáncs múltját és jelenét. E füzetből megtudhatjuk, hogy az alapító Szőcs Szilveszter 1986 és 1995 között foglalkozott a sportág irányításával, majd helyét Szabó Zsolt vette át – Szőcs tanítványa –, de 2002-ben megszűnt a cselgáncs az egyre csökkenő támogatások miatt, amely során még a szőnyegeket is eladták. Az újrakezdés Pál László nevéhez fűződött, aki nyugdíjba vonulásáig (2012) nevelte az ifjú palántákat. Ezt követően jött a fiatalos lendület Székely Attila révén, aki frissen végzettként kapta meg ezt a nemes feladatot. Szintén ő élesztette fel a korábbi Terkő-kupa mintájára a Csíkszentdomokos-kupát, amelyet idén harmadik alkalommal rendeztek meg.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek