Jubilál az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Lehet jelentkezni a leg(t)ízesebbre

790

Az év legízesebb és legillatosabb fesztiválja nevet kiérdemlő, immár tizedik alkalommal megszervezett rendezvényére toborozza a régi és új jelentkezőket a Civitas Alapítvány.

A korábbi kiírások alkalmával is sikernek örvendett a rendezvény. Ízes tízes fotó: Lázár Emese

Szeptember 14–16. között újra az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi városi park és a minifocipálya. Az ötletgazda és szervező Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért ismét találkozóra hívja Udvarhelyszék falvait, együtt ünnepeljék meg: tizedik kiadásához érkezett az egyedi, értéket felmutató és teremtő fesztivál. A X. Ud­var­helyszéki Gyümölcsfesztivált, a Kárpát-medence leg(t)ízesebb fesz­ti­váljaként népszerűsítik a szervezők.
– Tavaly, a kilencedik fesztiválunkon 15 település közössége képviseltette magát. Udvar­hely­szé­kről Cse­kefalva, Farkaslaka, Fe­nyéd, Fe­nyő­kút, Firtosmartonos, Firtos­vár­alja, Kecset, Kénos, Máré­falva, Orosz­hegy, Székelymagyaros, Szé­kely­muzsna, Székelyszenttamás, Ze­te­laka, Magyarországról pedig Ro­zsaly hozta el a gyümölcstermés javát és a gyümölcsből, gyógynövényekből készített termékeit. Egy másik színfoltot azon kézművesek bemutatkozása jelentette, akik a magyar nyelvterület minden szegletéből érkeztek, magukkal hozva csodásabbnál csodásabb alkotásaikat. Ezek adják a fesztivál jellegzetes zamatát, így lesz ez a tizediken is. Természetesen megmaradnak a hagyományosnak számító, de évről évre megújuló programelemek, amelyek érdekessé teszik a mindenkori gyümölcsfesztivált: pénzmentes piac – cserebere placc, konferencia, szakmai előadások, amatőr és hagyományőrző néptáncegyüttesek. Az sem mellékes, hogy a gyümölcsfesztivál társrendezvénye az Erdélyi Táncháztalálkozó, az ott részt vevő csoportok a fesztivál színpadán is bemutatkoznak – közölte a fesztivál hangulatgazdája, Szabó Attila. Hozzátette: a jubileumi rendezvényen, amint az előző esztendőkben, vetélkedők is lesznek. Keresik és díjazzák Udvarhelyszék legfinomabb és leglátványosabb aszaltgyümölcs-kosarát, jutalmazzák a gyerekek által készített termésbábokat, a legfinomabb gyümölcskocsonyát, és babért aratnak a legkreatívabb kiállítóstandok és legmívesebb viseletek is. Nem marad el a gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny és a nagy közös lekvárfőzés sem.
Bár bő egy hónap van még hátra a kapunyitásig, a Civitas Alapítvány munkaközössége már javában készül a kerek évforduló méltó megünneplésére, toborozza a résztvevőket.
– Ezúton is tisztelettel hívjuk Udvarhelyszék közösségeit, vegyenek részt kiállítóként az értékteremtő rendezvényen. Augusztus 15-ig várjuk azon települések benevezését is, amelyek első alkalommal vennének részt a gyümölcsfesztiválon gyümölccsel, illetve gyümölcsből készült termékeikkel – fogalmazta meg a meghívást Szabó.
Fontos tudni, hogy jelentkezni csak a közösség képviseletében lehet, s nem érdemes halogatni, mert a helyek száma korlátozott. Az esztendő legfinomabb és legízesebb fesztiválján való részvételi szándékot a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért székhelyén, a Solymossy utca 29. szám alatt kérik jelezni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.