Jubilál az Udvarhely Néptáncműhely

Jó úton: a néptánc és népzene rögös útján

57

Két évfordulót is ünnepel az Udvarhely Néptáncműhely a napokban. Húsz esztendővel ezelőtt, éppen novemberben volt az első előadása a tánccsoportnak, és egy évtizeddel ezelőtt indították útjára az Össztánc ősszel elnevezésű fesztivált. Tánccal, jó zenével, izgalmas beszélgetésekkel ünneplik a születésnapokat.

Kiáltó szó, tánc és dallam. Kós Károly üzenete ma is aktuális Fotó: Haáz Sándor

Néptáncos ünnep kezdődött tegnap Székelyud­var­helyen, egészen szombatig tart a tizedik alkalommal megszervezett Össztánc ősszel fesztivál. 2018 novembere ugyanakkor a szervező Udvarhely Nép­táncműhely születésének húszéves évfordulója is, két évtizeddel ezelőtt, november 6-án állt először színpadra az együttes, az ugyancsak frissen megalakult Tomcsa Sándor Színházzal közös produkcióval, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékkal.

Az öreg zenészekért
Tegnap délután gyermek­tánc­házzal indult a program, majd a házigazdák legújabb előadásával, a Kiáltó szó produkcióval folytatódott. A táncelőadást az idei évadban már több ízben nagy sikerrel játszották, a Könczei Árpád által rendezett és koreografált darab Kós Károlynak állít emléket, illetve – az ő szellemében, hirdetve az erdélyi értékeket, a magyarság önállóságát, megmaradását, jelenét és jövőjét – a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelen helyzetére reflektál.
Különleges eseményre várják ma a népi kultúra híveit: az öreg zenészekért tartanak jótékonysági koncertet. A Hagyományok Háza, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Kaszaj Kulturális Egyesület által életre hívott koncertsorozat harmadik állomása Székelyudvarhely. Csiszár Aladár, Duduj Rozália, Mezei Ferenc „Pikili”, Jámbor István „Dumnezeu”, Csányi Sándor csak néhány az erdélyi népzene adatközlő nagyjai közül, akik egyre inkább rászorulnak a támogatásra, törődésre.
– A jótékonysági estekkel lehetőséget szeretnénk nyújtani az ők anyagi támogatásukra – mondta el Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője. A művelődési ház színpadán ma 19 órától a Heveder, a Lelkes, a Kaszaj és a Kedves zenekar, a Dezső testvérek és az udvarhelyi táncházzenészek muzsikálnak, és itt lesznek a csengő hangú lányok, a Cickom énekegyüttes is.
– A kettős évfordulót ünneplő fesztiválra azokat az erdélyi hivatásos táncegyütteseket hívtuk meg, amelyekkel az elmúlt két évtizedben fej fej mellett haladtunk. Sajnos, a Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes hiányzik a sorból, mert épp a rendezvényünkkel egy időben szervezik az Erdélyi Prímások 21. Találkozóját, de a Háromszék Táncegyüttes és a Maros Művészegyüttes eljön egy-egy előadással – közölte Orendi.

Múltidéző szóval, képpel, hanggal
Az Udvarhely Néptáncműhely művészeti vezetője a kezdeti időszakban László Csaba, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes vezetője volt, a táncosok zöme is a Pipacsokból érkezett. Őt is meghívták, akárcsak a többi igazgatót, művészeti vezetőt a szombati gálára, amely egyfajta visszatekintő az Udvarhely Néptáncműhely történetére.
Orendi István elárulta, hogy színpadra hívják Orza Călint, Elekes Gyulát, Miklós Leventét is, közben pedig korábbi előadásokból vetítenek részleteket. Muzsikál a Csalóka, a Heveder és Kedves zenekar, hiszen mindhárman élő- vagy felvételről szóló zenével számos „néptáncműhelyes” előadásban vettek részt. Öt régebbi táncdarabból mutatnak be részleteket a táncosok, az előtérben pedig ugyancsak a régi produkciókat megidéző kiállítás fogadja a közönséget, díszletrészletekkel, jelmezekkel, viseletekkel és sok-sok fotóval.
– Az Udvarhely Néptánc­mű­helynek ma már ott a helye az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek között. Nemcsak formálisan, hanem érdemben is, hiszen büszkék lehetünk előadásainkra, rendezvényeinkre, amelyek a népi kultúrát éltetik. Igaz, hogy a néptánc és népzene rögös útján, de jó úton haladunk – fogalmazott a jubiláló társulat vezetője.
Az Össztánc ősszel fesztivál előadásai 19 órakor kezdődnek a művelődési házban, jegyeket ugyanott lehet vásárolni, a részletes programot pedig az Udvarhely Néptáncműhely Facebook-oldalán találják meg.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek