szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Józanodunk

Évekkel ezelőtt közzétettek egy felmérést, miszerint valamelyik amerikai nagyváros valamelyik nyomornegyedében (Bronx rémlik, de nem esküdnék meg rá) készítettek egy felmérést a kamaszok körében, amelynek eredményeiből az derült ki, hogy spontán becsléseik szerint a népesség 2 százaléka rendőr vagy valamely másik rendvédelmi szervezet tagja. A valós adat a 0,1-et sem érte el. Ugyanezt a felmérést elvégezték valamely „úri negyedben” is, ahol ritkán látni rendőrt, és ott már közelebb álltak a valósághoz, de még ott is jócskán „fölé lőttek”. Az eredményekről beszámoló cikk szerint a becslések azért voltak ennyire elhibázottak, mert a gettóban lakók szinte egyfolytában rendőri jelenléttel találkoznak, a jobb körülmények között élők pedig rengeteg bűnügyi hírt olvasnak a sajtóból.
De hát jól is néznénk ki, ha egy 1000 fős falucskában 20 rendőr lenne…
Múlt héten olvastam a rendőrségi közleményt, miszerint a legutóbbit megelőző hétvégén egyik Hargita megyei városunkban 182 autóvezetőt szondáztattak, és közülük négyen buktak le. Kicsit úgy éreztem magam, mint a nyomortelepen lakó kamaszok: én többre saccoltam volna, legalább 10-re. Talán azért, mert gyermekkoromban nem az volt a jellemző, hogy az ember visszautasította a fél decit, mert vezet. Azóta viszont „divatba jött” a zéró tolerancia, és sokan azzal riogatnak, hogy az esti alkohol reggel még érződik.
A zéró toleranciával mint olyan, nem értek egyet, de elismerem: kell, mert csak drasztikus beavatkozással lehet visszaszorítani az ittas vezetést.
Mindezeken felbuzdulva keresgélni kezdtem a neten, és rátaláltam egy online alkohol-kalkulátorra, ami a testsúlyom, az elfogyasztott alkohol mennyisége és a bevitel időpontja alapján kiszámolta a véralkohol-szintemet. Szimuláltam egyet, és olyan eredmény jött ki, amit inkább meg sem osztok, nehogy úgy tűnjön, bátorítom az alkoholfogyasztást.
Biztos vagyok benne, hogy húsz évvel ezelőtt nem csak négy sofőrt csíptek volna nyakon. Ilyen szempontból örvendetes, hogy tetten érhető a társadalmi fejlődés, jó példa ez arra, hogy működni tud, ha a politikum a törvénykezéssel irányt szab, a hatóság és a sajtó kellőképpen tájékoztat, az állampolgár pedig megérti az üzenetet. A falopásoknál is elérhetnénk hasonló javulást, ha a zéró toleranciát a „nagy kutyákra” is alkalmaznák…

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb