Jövőre várható előrelépés

Suta-tó, sete-suta haladás

388

Várhatóan 2019-ben kezdődhet el a Suta-tó gátjának helyreállítása, ugyanakkor árvízvédelmi szempontból az Olt medencéje Balánbányától Tusnádfürdőig 90 százalékban biztonságos lehet, ha befejezik a már megkezdett munkálatokat – közölte lapunk érdeklődésére Miklós Géza, az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökségének vezetője.

A központi költségvetés eddig nem kedvezett. Ködös, de letisztulhat a kép Fotók: László F. Csaba

Miklós Géza a legutóbbi prefektusi kollégium alkalmával ismertette, hogy milyen beruházásokra biztosított anyagi forrásokat a kormány és melyekre nem. Utóbbiak közt volt a Csíkszereda határában található Suta-tó gátjának megerősítése, biztonságossá tétele. Kérdésünkre Miklós Géza elmondta: a műszaki dokumentáció elkészült már, a következő lépés az építkezési engedély kiváltása lenne, de ezt csak akkor tehetik meg, amikor a finanszírozását már megoldotta a kormány. A műszaki dokumentáció ugyanis két évig érvényes, és amint megérkezik a kormánytól a pénz, azonnal kiváltják az építkezési engedélyt, hogy azt követően meghirdethessék a közbeszerzési eljárást.
– Ameddig nem biztosított a finanszírozás, addig nincs értelme annak, hogy kiváltsuk az építkezési engedélyt. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2019-ben kezdődhetnek el a munkálatok, igaz, erre nem mernék mérget venni – részletezte. Hozzáfűzte: nemrég volt megbeszélésük ez ügyben parlamenti képviselővel és a mezőgazdasági igazgatóság képviselőivel, és arról tájékoztatták, hogy a kormány 2019-re írta ki a Suta-tó gátját felújító munkálatok kezdési időpontját. A beruházás becsült értéke egymillió euró.


Amint arról korábban lapunk beszámolt, a Suta-tavat részben árvízvédelmi, részben pedig szabadidős létesítménynek találták ki még a kommunizmus idején. A kivitelezést inkább pártvonalon, mintsem szakértelemmel végezték, ez pedig néhol meg is látszik. A Fitód-patak felduzzasztását két lépcsőben érték el. Az alsó zárógát árvízvédelmi célokat szolgál, e mögött alakult ki a végül 2007-ben lecsapolt nagy Suta-tó. A felső keresztgát szabadidős célokra kialakított tavakat szorított fel, jelenleg itt terül szét a Fitód-patak.
Miklós Géza ugyanakkor ér­dek­lőldésünkre elmondta: ha befejezik az Olt Vízügyi Igazgatóság által megkezdett munkálatokat, akkor az Olt medencéjének Balánbányától Tus­nád­fürdőig, továbbá az Olt mellékfolyóinak – a Kászonok és a Ho­moród medencéjének – együttesen mintegy 90 százaléka biztonságos lesz árvízvédelmi szempontból. Ezenkívül az Olt védőgátjait kell még fejleszteniük, ez további 5 százalékot javít a biztonságon.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek