2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Jövőre – valószínűleg – elmarad

Másodszorra szervezte meg a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend a középkori fesztivált, illetve az erdélyi reneszánsz táncosok és zenészek első találkozóját.
Az Arany Griff Rend elnöke szerint nem valószínű, hogy jövőre megszervezik.

Jó hangulatot, újdonságot hoztak a városba. Kár volt kihagyni
Jó hangulatot, újdonságot hoztak a városba. Kár volt kihagyni

[dropcap]A[/dropcap]z elmúlt hét végén a Székely Támadt vár volt immár másodszorra helyszíne a középkori fesztiválnak.
Sashalmi-Fekete Tamás, az Arany Griff Rend létrehozója, a fesztivál szervezője kérdésünkre elmondta: szakmailag rengeteg újat adott számukra a fesztivál. „Egyrészről egy teljesen új íjászverseny-koncepciót alkottunk meg, mely ismeretlen volt eddig. A várvédelem szimulációját tettük a középpontba, a falsíkok lezárását és a régi kapu védelmét kellett megvalósítaniuk az íjászoknak, mikor a célokra lőttek. A vasárnapi vívóverseny pedig színvonalas volt mind felszerelésben, mind technikailag. Másfélkezes karddal, illetve kard-pajzs kategóriákban indult hat harcos, és mindenki küzdött mindenkivel” – részletezte impresszióit a szervező, majd hozzátette: senki nem sérült meg, pedig fémkardokkal vállalták a küzdelmeket! – Vasárnap délután aztán egymást tanítottuk kard- és szablyaforgatásra, pajzshasználatra. Erre azért került sor, mert más fegyverzetet használtak a csapatok. Velünk volt a marosvásárhelyi Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület (X. század), és a nagybányai, 21 éve működő Turul-Sas Lovagrend (XII–XIII. század) – mondta Sashalmi-Fekete Tamás.
A rendezvény időpontját nyolc civilszervezet programja mellett a városi és megyei rendezvények összehangolása alapján választották ki. „Sajnálatos módon a nagy meleg, valamint számos egyéb rendezvény egymásra szervezése okán nap közben kevesen látogatták a programokat. Ellenpontként azonban szombat estére megtelt nézővel a vár hátsó udvara, s elmondhatjuk, hogy a fáklyás tánc és vívás meghozta a sikert” – mondta Sashalmi, hozzátéve, hogy bár az együttlét a hagyományőrzők közt megerősítette a barátságot, rengeteg új dolgot kipróbálhattak (pl. boszorkányüldözés és kínzásbemutató is volt poénos formában), mégis nagy valószínűséggel nem rendezik meg többet Udvarhelyen.
„Megszólítottunk olyan cégeket, vállalkozásokat, akiknek csak reklámozásban, vagy hangulatfokozásban kellett volna segíteniük, nem járt volna költséggel. S bár a plakátra felkerültek, hátat fordítottak a célegyenesben. Végül a rendezvényt a polgármesteri hivatal, a DTP nyomda, a Kuckó Egyesület, a Gizi Csárda, az Oriente Étterem és Pizzéria és a Pizza 21 felajánlásai és az Aramis Security kedvezményei mentették meg.”
A várban ez alkalommal került sor az Erdélyi reneszánsz táncosok és zenészek találkozójára – amelyet a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatott –, amelyet sikerként könyvelnek el a szervezők. A Riverenza Régizene Együttes nemes, karitatív megjelenését köszönik, zenei koncertje hozta a szokott magas színvonalat. „A saját tánccsoportunk mellett a Turul-Sas Lovagrend táncosainak közreműködésével bemutathattunk húsz különféle korabeli táncot: pavane, gaillarde, gavotte, spagnoletta, tourdion, számos branle volt a palettánkon. A csúcsa a találkozónak a már említett fáklyás táncrekonstrukció, melyben az erdélyi forrásokban szereplő tánckultúrát próbáltuk megjeleníteni” – mondta el Sashalmi-Fekete Tamás történész.
A magas igénybevétel a rend tagjait kifárasztotta, önkéntes alapon a hátukon vitték a programok nyolcvan százalékát. „Megnézném, mely civilszervezet tudna egész napos programot kialakítani saját tagjaival. Hálás vagyok a rend tagjainak, hogy ilyen példásan kiálltak az ügyért. Elmondhatjuk, hogy átlagosan négy kilót fogytak a harcosok a hétvégén.”
A fesztiválra, amely nem az eszem-iszomról szól, három hónapon át készültek, a felszerelés beszerzése is rengeteg energiát emésztett fel. Ezért is számítottak nagyobb segítségre, ami csak részben valósult meg.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb